Adevărații trădători de țară. Cum sabotează AUR, SOS și POT securitatea României în favoarea Rusiei
Deși se declară apărători ai suveranității României, parlamentarii AUR, SOS și POT au votat împotriva unor legi esențiale pentru securitatea națională.
Parlamentarii AUR, POT și SOS sunt adevărații trădători de țară. De ce? Pentru că au votat împotriva proiectului de lege care permite Armatei Române să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, cât și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară. Cele două legi au trecut însă de Camera Deputaților și fără voturile parlamentarilor din blocul politic „așa-zis suveranist”. Cele două inițiative legislative vor merge la Senat, care e for decizional, apoi trebuie să fie promulgate de șeful statului, adică de președintele interimar Ilie Bolojan.
Colaj foto: Facebook/Profimedia Images
Ipocrizia suveranișiltor de carton de la București
Proiectul de lege privind doborârea aeronavelor care pătrund neautorizat în spațiul aerian al României a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor cu 196 voturi pentru, 99 împotrivă şi 2 abţineri. Cele 99 de voturi împotriva proiectului au venit de la aleșii partidelor AUR (55), SOS România (24) și POT (20). Confrom documentului consultat de Europa Liberă, pot fi luate următoarele măsuri împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian național:
stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia,
transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul aeronavei, în vederea utilizării autorizat a spaţiului aerian national,
interceptarea aeronavei care continua să utilizeze neautorizat spaţiul aerian national al României,
executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare,
executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare,
executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă.
De cealaltă parte, aeronava fără pilot la bord care trece neautorizat frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian national fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control. Lega spune că vehiculul aerian care intră neautorizat în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană naționale sau aliate.
Ei bine, avem de-a face în acest caz cu o contradicție între discursul politic și faptele concrete ale parlamentarilor AUR, POT și SOS. Aceste formațiuni politice se autoproclamă apărătoarele suveranității naționale și ale intereselor României, dar au votat împotriva unor legi esențiale pentru securitatea țării, lucru semnalat inclusiv de opoziția pro-europeană (USR) și coaliția de guvernare (PSD-PNL-UDMR).
Dacă ne uităm la contextul actual de securitate din Europa de Est, cu atacuri repetate asupra Ucrainei în imediata vecinătate a granițelor României, legislația privind interceptarea și doborârea dronelor care pătrund ilegal în spațiul aerian românesc pare nu doar necesară, ci de-a dreptul vitală. Mai ales că au existat deja incidente cu drone rusești care au căzut pe teritoriul României, punând în pericol populația civilă.
Legea pentru desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară
De asemenea, deputații au adoptat, miercuri, poroiectul de lege privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român.
Proiectul a fost adoptat cu 201 voturi „pentru”, 100 „împotrivă” și o abținere. Din cele 100 de voturi contra, tot 55 au fost ale AUR, 24 ale SOS România și 21 de la POT.
Această lege stabilește procedurile prin care Armata Română poate interveni pe timp de pace în situații critice, care nu justifică încă declararea stării de urgență sau de asediu, dar necesită măsuri pentru protejarea vieții, sănătății, proprietății și drepturilor cetățenilor români. Scopul principal al legii este de a permite desfășurarea misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul României în astfel de cazuri.
MApN avertizează: a început deja campanie de dezinformare
Ei bine, Ministerul Apărării Naționale denunță o campanie de dezinformare privind două proiecte legislative adoptate de Camera Deputaților, care vizează desfășurarea misiunilor militare pe timp de pace și controlul spațiului aerian național.
Potrivit MApN, pe rețelele sociale, în special pe TikTok, circulă informații false conform cărora aceste legi ar duce la instaurarea unei dictaturi militare, cedarea comenzii Armatei Române către NATO sau trimiterea românilor la război în Ucraina.
Foto: inforadar.mapn.ro
MApN subliniază că aceste afirmații sunt manipulări menite să inducă panică și să slăbească încrederea în instituțiile de securitate ale statului. Noile reglementări urmăresc doar întărirea apărării naționale în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, fără a afecta suveranitatea României.
Legea privind controlul spațiului aerian permite o mai bună gestionare a amenințărilor, inclusiv a dronelor inamice, iar cea privind misiunile militare pe timp de pace stabilește un cadru clar pentru acțiunea forțelor armate în situații critice, fără a necesita declararea stării de urgență.
Transferul temporar de autoritate către comandanți NATO în cadrul unor misiuni comune este o practică standard și nu echivalează cu cedarea suveranității. De asemenea, MApN clarifică faptul că prevederile privind utilizarea armamentului de către forțele militare nu permit folosirea acestuia împotriva populației civile. România, ca membru NATO, beneficiază de sprijin aliat, iar măsurile adoptate sunt menite să îmbunătățească securitatea națională și nu să ducă la ocuparea țării de către trupe străine.
Foto: inforadar.mapn.ro
Deci, formatiunile politice AUR, SOS, POT, susținătoare ale lui Călin Georgescu, vorbesc toată ziua de suveranitatea și apărarea României, însă votează contra unor legi care nu fac decât să ne întărească securitatea în fața unei potentiale agresiuni rusesti pe viitor.
Suveraniștii lui Putin
Dacă aceste partide ar fi avut argumente solide împotriva legilor, ar fi trebuit să le expună clar și logic. Însă simpla respingere fără alternative viabile nu face decât să indice cât de mare și evidentă e ipocrizia acestor politicieni: nu poți cere întărirea suveranității și, în același timp, să refuzi măsuri concrete care asigură protecția teritorială.
Desigur, politicienii din aceste trei partide (și fanii lor + adulatorii lui Georgescu) își justifică poziția prin invocarea unor temeri legate de suveranitatea decizională sau de posibile implicări militare nedorite. Nu au argumente peste asta, iar refuzul de a asigura protecția națională subminează, în esență, chiar cauza pe care ei susțin că o apără. Și trebuie să spunem clar și fără menajamente acest ADEVĂR!
Foto: Jean Louis Boisnard via Reddit
Cu alte cuvinte, AUR, SOS, POT și Călin Georgescu se prezintă drept apărători ai suveranității României, dar faptele lor demonstrează contrariul. Ei identifică UE și NATO drept „dușmani”, susțin că România este „o colonie” și că Rusia ar dori pace, în timp ce Ucraina ar fi vinovată de război, după cum bine remarcă jurnalistul Cristian Hrituc.
Scurt pe doi, ca în tenis, blocarea celor două legi se înscrie în logica lui Călin Georgescu care a cerut de mai multe ori desființarea Scutului de la Deveselu și a partidului AUR, care a desfășurat campanii de dezinformare împotriva Maiei Sandu și Republicii Moldova, încercând să submineze poziția oficială a României de sprijin pentru Ucraina. Iar toate acest lucruri cu-i îi servesc? Evident, lui Vladimir Putin. AUR, SOS, POT și Călin Georgescu acționează exact în direcția dorită de propaganda rusă, slăbind încrederea românilor în instituțiile statului și în parteneriatele strategice ale României, așa cum atenționează Cristian Hrituc.
Ce trebuie să înțelegem din actualul context? Că Rusia duce un război diplomatic și informațional în toată Europa, iar România nu este o excepție. În online, grupările care răspândesc propaganda pro-rusă par mai numeroase decât sunt în realitate datorită fermelor de troli și boți, care răspândesc ură și frică.
Ei bine, acest război nu este doar unul politic, ci și unul societal. De aceea fiecare dintre noi are responsabilitatea să vorbească și să explice pericolul pe care aceste mișcări îl reprezintă. Indiferent de greșelile clasei politice din trecut și din prezent, rămânerea României în UE și NATO este vitală. Iar un președinte pro-rus, anti-NATO și anti-UE nu ar face decât să saboteze viitorul României.
Țara s-ar întoarce în trecut și ar pierde toate progresele economice, politice și de securitate realizate în ultimii 35 de ani. Așa că e timpul să acționăm și să contracarăm toate manipulările înainte să fie prea târziu. Iar acest „prea târziu” e doar la câteva luni distanță: 4 mai (primul tur) și pe 18 mai (al doilea tur).