Cadoul strategic al lui Trump pentru Putin
Decizia administrației Trump de a redirecționa 20.000 de rachete destinate Ucrainei către Orientul Mijlociu poate fragiliza frontul estic al NATO și poate încuraja agresiunea rusă.
Cadoul lui Trump pentru Putin constă în redirecționarea către forțele americane din Orientul Mijlociu a unui pachet crucial de ajutor militar american care era destinat Ucrainei și care însemna 20.000 de rachete anti-drone.
Informația a fost dezvăluită de Volodimir Zelenski într-un interviu acordat ABC News, președintele ucrainean subliniind și că aceste muniții erau esențiale pentru apărarea împotriva atacurilor rusești cu drone, în special a dronelor Shahed furnizate de Iran.
Potrivit Wall Street Journal, decizia a inclus și rerutarea unor focoase specializate pentru sisteme avansate de apărare, iar ea a fost justificată de către secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, ca fiind o urgență militară. Informația a fost transmisă Congresului printr-un mesaj clasificat.
Ei bine, pentru cine privește de pe margine, mutarea poate părea o simplă redistribuire logistică. Dar pentru cei care înțeleg cum funcționează ecuația războiului modern și geopolitica, e clar că ce au făcut americanii e un cadou indirect pentru Vladimir Putin, chiar dacă poate nu asta a fost intenția principală.
Și de ce ar fi un cadou? Pentru că această decizie riscă să fragilizeze în mod sever apărarea Ucrainei și întărește semnalul că sprijinul american pentru Kiev e condiționat de calcule strategice interne.
În plus, forțelor armate ale Kievului le sunt slăbite capacitățile de a intercepta dronele care distrug centrale electrice, depozite de muniție sau blocuri de locuințe. Mai mult, gestul subminează și încrederea aliaților europeni în angajamentul SUA față de securitatea continentală și pune pe masă, în mod direct, ideea că America, în actuala ei configurație politică, nu mai consideră Ucraina o prioritate și nici securitatea Europei.
În tot acest context extrem de complicat, Ucraina nu cere trupe străine. Nu cere soldați americani sau europeni care să lupte în locul ei. Ceea ce cere, tot mai apăsat, e muniție și sisteme care să-i permită să intercepteze dronele care lovesc în rafală orașele ucrainene, infrastructura critică și moralul unei națiuni care rezistă de peste trei ani împotriva războiului de agresiune declanșat de Putin.
Mai concret spus, Kievul cere sprijin real, nu declarații de solidaritate. Iar cei care trebuie să ofere acest sprijin real ar trebui să înțeleagă mai clar că cerul Ucrainei e, din punct de vedere strategic, și cerul Europei de Est. Iar dacă el cade, cade și iluzia că NATO și aliații săi pot garanta securitatea în această regiune.
Prin urmare, fiecare dronă care pătrunde în spațiul aerian al Ucrainei nu e doar un pericol pentru un bloc de civili din Ucraina. E mesajul transmis de Moscova către Beijing, Teheran și alte regimuri autoritare, cum că frontierele pot fi încălcate, tratatele pot fi ignorate, iar ajutorul occidental poate fi retras chiar și în mijlocul luptei.
Altfel spus, decizia administrației Trump de a redirecționa 20.000 de rachete anti-drone, inițial destinate Ucrainei, către trupele americane din Orientul Mijlociu, e una aproape letală. Nu doar pentru capacitatea de apărare a Kievului, ci și pentru credibilitatea promisiunilor făcute de Vest că va susține necondiționat lupta de rezistență a Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.
Și de ce mișcarea e letală, ținând cont că ucrainenii încă au resurse să se apere? Pentru că într-un război ca cel pornit de Rusia în Ucraina, care devine unul din ce în ce mai mult al dronelor, timpul de reacție e de câteva secunde, iar întârzierile sau redirecționările de echipament pot costa vieți, orașe și încredere cât pentru o generație.
Evident, am păstrat pentru final întrebarea de 1.000 de puncte: Ce va face Europa? Va continua să livreze doar discursuri la summituri sau va accelera procesul de reînarmare și sprijin pentru Ucraina?
Răspunsul trebuie să vină direct de la Bruxelles, acolo unde trebuie să se înțeleagă și că fiecare transport de sprijin militar care nu ajunge în Ucraina e o victorie pe care Putin n-a trebuit s-o obțină pe front, ci în cancelariile occidentale, prin ezitări și compromisuri.
Din păcate lumea începe să obosească de la atâta război informațional, intern și extern.
Plus ce o mai avea pe acasă, prin bătătură...