Corespondență de la München: JD Vance și Zelenski s-au întâlnit, dar au concluzionat că trebuie să mai discute
Zelenski a declarat după întâlnirea cu vicepreședintele american J.D. Vance că este necesar să se lucreze mai mult și să fie pregătit un plan comun pentru a-l opri pe Vladimir Putin.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a spus vicepreședintelui SUA, JD Vance, că Ucraina are nevoie de garanții de securitate și un plan comun de pace cu SUA înainte de a începe orice negocieri cu Vladimir Putin. Cei doi lideri au avut o discuție de o oră în care au convenit că sunt necesare noi întâlniri pentru a ajunge la un consens.
Vicepreşedintele SUA a subliniat că obiectivul Statelor Unite este obţinerea unei „păci durabile” în Ucraina, „o pace care să nu readucă un conflict în Europa de Est peste câţiva ani”. J.D. Vance a mai spus în faţa presei că a avut „o discuţie bună” cu Zelenski şi a anunţat că vor urma şi altele, „în zilele, săptămânile şi lunile următoare”.
Foto: Tobias Schwarz/AFP via Getty Images
Deși discuțiile nu au dus la un acord privind exploatarea resurselor de metale rare ale Ucrainei în schimbul sprijinului SUA, delegația ucraineană a declarat că mai sunt detalii de stabilit.
Sursele de la Munchen au declarat că delegația SUA și cea condusă de Zelenski au discutat despre un plan care prevede că SUA ar obține drepturi de 50% din viitoarele rezerve minerale ale Ucrainei. Însă liderul de la Kiev a refuzat politicos un astfel de acord.
Zelenski a prezentat liniile mari ale acordului într-un interviu pentru Reuters săptămâna trecută, desfășurând o hartă care arăta numeroase zăcăminte minerale și afirmând că oferă un parteneriat reciproc avantajos pentru a le dezvolta împreună, și nu „pentru a le ceda”.
Mineralele vizate ar include o varietate de pământuri rare, precum și titan, uraniu, litiu și altele. Trump, care nu s-a angajat să continue asistența militară esențială pentru Ucraina, a declarat că vrea minerale rare în valoare de 500 de miliarde de dolari
În plus, Zelenski a reușit vineri, cu sprijinul europeanilor, să tempereze abordarea unilaterală a administrației Trump și să încetinească graba unor negocieri imediate cu Putin, cel puțin așa indică vocile de aici de la München.
Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că înfrângerea Ucrainei ar slăbi atât Europa, cât și SUA. Ea a încercat să calmeze temerile legate de politica externă haotică a administrației Trump, iar premierul britanic Keir Starmer a reafirmat sprijinul total pentru Ucraina, declarând că orice negocieri trebuie să includă conducerea ucraineană. În plus, premierul britanic a mai spus că Ucraina este încă pe „calea ireversibilă către aderarea la NATO”.
Zelenski a mai avertizat, în marja MSC, că Rusia ar putea mobiliza până la 150.000 de soldați pentru o ofensivă majoră în Europa anul viitor. Iar în logica acestei informații, liderul de la Kiev a cerut desfășurarea de trupe europene în Ucraina ca parte a unui acord de încetare a focului. Mai mult, Zelenski a recunoscut că aderarea Ucrainei la NATO este puțin probabilă, dar a cerut garanții de securitate ferme și sprijin militar suplimentar din partea aliaților săi occidentali.
Zelenski a menționat că președintele american Donald Trump nu are un plan concret pentru a încheia războiul ruso-ucrainean. Declarațiile sale vin după ce liderii de la Casa Albă și Kremlin au anunțat negocieri de pace fără consultarea Kievului și a aliaților europeni. Acest fapt a generat îngrijorări în rândul acestora, temându-se că Rusia și SUA ar putea tranșa separat conflictul, excluzând Ucraina și partenerii săi occidentali.