Cum i-a dat Piperea de la AUR, fără să vrea, o mână de ajutor Ursulei von der Leyen
Gheorghe Piperea și-a asumat un gest politic cu final cunoscut: o moțiune de cenzură fără șanse în Parlamentul European. Dar inițiativa a creat o oportunitate nesperată pentru socialiștii de la S&D.
Politica hardcore, mai ales cea europeană, e dincolo de declarațiile rostite de la tribuna Parlamentului European. Și avem cazul moțiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, inițiată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea de la AUR.
Deși inițiativa a fost sortită eșecului de la început, Piperea însuși admițând jurnaliștilor români înainte de plecarea la Strasbourg, direct pe aeroportul Otopeni, că nu are susținerea necesară pentru a o trece în plen, mișcarea a reușit să devină un catalizator pentru niște negocieri cruciale în politica europeană și în raportul dintre Parlament și Comisie.
Mai exact, socialiștii din Parlamentul European (S&D) au speculat momentul și au reușit să transforme moțiunea, care e în sine un glonț orb tras spre un perete de beton, într-un levier politic cu care să fie lovită peste genunchi Ursula von der Leyen.
Inițial, socialiștii erau deciși să se abțină de la vot, dar reprezentanții grupului S&D au anunțat că s-au răzgândit în ultimul moment și că vor vota împotriva moțiunii, adică pentru susținerea Ursulei și a echipei sale de comisari.
Ce s-a schimbat? Ei bine, o concesie-cheie făcută de președinta Comisiei Europene: promisiunea de a păstra Fondul Social European (FSE+) în bugetul multianual al UE din 2028, după ce inițial acesta fusese omis.
Prin urmare, moțiunea lui Piperea a devenit pretextul perfect pentru ca socialiștii europeni de la S&D să pună presiune pe Comisie într-un moment crucial, fix înaintea prezentării următorului buget al UE pe șapte ani, programată pentru săptămâna viitoare.
Mai mult, Ursula von der Leyen a promis marți, în cadrul unei reuniuni cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European, că plățile către regiuni (care reprezintă în prezent o treime din bugetul multianual al UE) vor continua să fie acordate autorităților locale, și nu guvernelor naționale, în cadrul noului buget.
Concesia asta anulează planurile de concentrare a deciziei la nivel central, iar susținătorii măsurii au afirmat că schimbarea de poziție a Ursulei von der Leyen este un „factor decisiv”, căci va îngreuna eventuala decizie a liderilor autocrați, precum Viktor Orbán, de a reduce finanțarea UE pentru regiunile guvernate de rivalii politici.
Trebuie însă să fim conștienți de un lucru extrem de important în actualul context: chiar dacă socialiștii de la S&D s-ar fi abținut de la vot, Ursula von der Leyen ar fi câștigat aproape sigur votul de azi. Situația ar fi generat însă întrebări cu privire la sprijinul Comisiei în Parlament și la capacitatea acesteia de a-și promova legislația, așa cum bine remarcă Politico Europe.
Altfel spus, moțiunea lui Piperea, cu toată retorica sa anti-establishment, a avut exact efectul opus: socialiștii au ieșit întăriți, iar Ursula von der Leyen și-a consolidat sprijinul în fața unei posibile crize de legitimitate la nivel european.
Asta arată că, de multe ori, în politica europeană, câștigurile se obțin nu prin forța argumentului, ci prin oportunitatea momentului, de care chiar inițiatorii pot sau nu să aibă habar, după cum sugerează în cartea sa „Europe's Last Chance. Why the European States Must Form a More Perfect Union” și fostul eurodeputat Guy Verhofstadt.
Restul ține de strategia și avantajele fiecărei părți. Cu alte cuvinte, Piperea a contribuit involuntar la crearea unui spațiu de manevră pentru ca restul grupurilor politice din Parlamentul European să-și negocieze interesele și să obțină victorii semnificative pentru electoratul și agenda lor.
Ca să nu mai spunem că partidul Georgiei Meloni, Fratelli d’Italia, a anunțat că nu votează moțiunea, pentru că e una inutilă și contraproductivă, mai ales având în vedere că propriile interese politice ale italienilor sunt deja servite de actuala componență a Comisiei. Fratelli d’Italia, pentru cine nu știe, are un reprezentant la vârful Comisiei Europene.
Iar poziția lor a arătat clar că politica europeană se face dincolo de retorica propagandistică de pe TikTok, pe care o promovează masiv AUR. Cu toate astea, Piperea și AUR vor defila la București cu ideea că luptă împotriva Ursulei von der Leyen, deși adevărul e că își mint electoratul big time.
În ceea ce o privește pe șefa Comisiei Europene, compromisurile pe care le-a făcut, da, o vulnerabilizează pe termen lung, dar, în același timp, i-au oferit prilejul de a-și consolida sprijinul politic pe termen scurt.
clown