Decizia americanilor va modela viitorul global
Mai sunt cinci zile până la alegerile prezidențiale americane și e foarte important să înțelegem că de rezultatul acestora va depinde modul în care va funcționa întreaga lume în următorii ani.
Așa cum bine indică o analiză a jurnaliștilor de la New York Times, restul țărilor de pe glob nu aleg președintele SUA, dar vor fi impactate în mod direct de alegerea cetățenilor americani, fie că la Casa Albă va ajunge Kamala Harris sau Donald Trump. Rezultatul alegerilor va avea implicații mari la nivel mondial, de la războaiele din Gaza și Ucraina, la schimbările climatice și comerțul global.
Ce fel de superputere va fi America în anii următori? Una care va apăra drepturile și libertățile tuturor sau una care va consolida și mai mult diferențele dintre oameni?
Un lucru e singur până în acest moment, mai scrie New York Times: aceste alegeri polarizează comunitatea globală la fel de mult ca societatea americană.
Foto: Colaj ABCNews.com
În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, corespondentul NYT la Ierusalim, Patrick Kingsley, scrie că israelienii, dacă ar putea, ar vota într-o mare măsură pentru Trump. De ce? Pentru că societatea israeliană, ca să nu mai vorbim de guvern, este mai opusă statalității palestiniene și unei soluții cu două state decât a fost în ultimele decenii. Este puțin probabil ca vreun președinte american să schimbe acest lucru.
Iar dacă Kamala Harris ajunge președinta SUA, acesta ar exercita probabil mai multă presiune asupra Israelului pentru a ajunge la o încetare a focului și pentru a deschide discuții mai ample cu palestinienii, indică NYT. În ambele situații, fie că e vorba de victoria republicanilor, fie că e vorba de victoria democraților, este puțin probabil ca SUA să întrerupă sprijinul militar pentru Israel.
Patrick Kingsley spune că Trump ar fi poate mai puțin deranjat de faptul că Israelul permite coloniștilor evrei să revină în Gaza, așa cum ar dori o parte a guvernului israelian. De asemenea, el are o poziție mult mai agresivă față de Iran decât Kamala Harris, ceea ce îi mulțumește pe mulți israelieni.
Totuși, din cauza acestei imprevizibilități cu care Trump face politică externă, prim-ministrul Benjamin Netanyahu poate simți că poate profita mai mult de o administrație Harris. Așadar, indică Kingsley, gândirea internă israeliană ar putea fi mai nuanțată decât pare.
În ceea ce privește Europa de Est, alegerile americane contează enorm pentru Rusia și Ucraina. Trump a declarat că este vina președintelui Zelenski că Rusia a invadat Ucraina. Prin urmare, ucrainenii se tem că o a doua administrație Trump ar forța un acord de pace rapid și favorabil Rusiei.
Din acest motiv, Kievul speră că un o administrație condusă de Kamala Harris va continua să sprijine eforturile războiului de rezistență al ucrainenilor, indică Anton Troianovski, corespondentul New York Times în Moscova. Acesta mai scrie că o victorie a lui Trump ar putea însemna o Americă mult mai puțin implicată în lume și în Europa de est, pe care Putin o consideră sfera sa legitimă de interes.
Corespondentul NYT în Beijing, Keith Bradsher, notează că oricine ar câștiga dintre cei doi, următorul președinte al SUA va fi foarte atent la relația cu China. Oficialii regimului comunist chinez sunt foarte conștienți de faptul că Trump a făcut apel la taxe vamale generale asupra exporturilor chineze, ceea ce ar putea reprezenta o amenințare serioasă la adresa economiei Chinei. Aceasta este o țară extrem de dependentă de cererea externă, în special din America, pentru a-și menține fabricile în funcțiune și lucrătorii angajați. Producția creează multă bogăție și compensează prăbușirea foarte gravă a pieței imobiliare din China, mai indică NYT.
China se simte din ce în ce mai îngrădită de eforturile Statelor Unite, în special ale administrației Biden, de a consolida alianțele cu mulți dintre vecinii Chinei: Japonia, Coreea de Sud, Filipine, India și mai ales Taiwan. Kamala Harris ar continua probabil aceste eforturi. În schimb, Trump este mult mai puțin angajat în construirea și menținerea alianțelor internaționale, indică Keith Bradsher, care precizează și faptul că Trump a arătat, de asemenea, mult mai puțin interes în apărarea Taiwanului. Iar acest lucru este favorabil Beijingului.
Pentru Europa, alegerile americane din 5 noiembrie reprezintă sfârșitul unei ere, indiferent de rezultat. În funcție de persoana cu care vorbești în Europa, o victorie a lui Trump este fie un coșmar, fie un dar, scrie jurnalistul Steven Erlanger. Acesta mai spune că extrema dreaptă europeană din țări ca Ungaria, Italia, Germania și din alte părți îl consideră pe Trump liderul mișcării lor. Iar dacă Trump va ajunge din nou la Casa Albă, el va normaliza și va energiza linia lor dură privind imigrația și identitatea națională.
Între timp, majoritatea liderilor vest-europeni sunt profund îngrijorați. Promisiunile lui Trump de a impune tarife de 20% pentru tot ceea ce se vinde în America, inclusiv pentru exporturile europene, ar putea însemna un dezastru pentru economia Europei.
În ceea ce privește securitatea Europei, chiar dacă Statele Unite nu părăsesc oficial NATO, Trump ar putea submina în mod fatal credibilitatea alianței dacă va spune: „Nu mă voi duce să lupt pentru o mică țară europeană”, se mai precizează în analiza NYT.
Dacă Harris câștigă, există sentimentul că și ea va fi preocupată acasă și mai preocupată de China și se va aștepta ca europenii să facă mai mult pentru ei. Există un sentiment palpabil în Europa că Biden a fost poate ultimul președinte american atașat personal de unitatea euroatlantică creată în timpul Războiului Rece, mai indică Steven Erlanger.
Comerțul global e un alt subiect care va suferi modificări după ce se va instala la Casa albă viitorul președinte al SUA. Donald Trump spune că „tarif” este „cel mai frumos cuvânt din dicționar. Mai frumos decât dragostea, mai frumos decât respectul”. Așadar, aceste alegeri sunt, printre altele, un referendum privind întregul sistem comercial global, alegătorii americani făcând o alegere care ar putea afecta întreaga lume, ține să sublinieze jurnalista americană Ana Swanson, specializată în comerț și economie.
Kamala Harris, dacă va fi aleasă, va menține tarifele direcționate asupra bunurilor chinezești din motive de securitate națională. Trump promite ceva mult, mult mai agresiv, stabilind niveluri tarifare care nu au mai fost văzute de aproape un secol: 10-20% pentru majoritatea produselor străine și 60% sau mai mult pentru bunurile fabricate în China.
Acest lucru, spune Ana Swanson, ar afecta mai mult de 3.000 de miliarde de dolari în importuri din SUA și, probabil, ar provoca mai multe războaie comerciale, deoarece alte țări ar riposta cu propriile lor tarife.
Potrivit NYT, majoritatea economiștilor americani spun că am putea ajunge la mai multe tarife, mai puține schimburi comerciale, venituri și creștere mai mici. Practic, o lume mai săracă, în esență. Poate să aducă Trump lumea în acest punct? Da, poate, indică Ana Swanson. Cum? Păi are o largă autoritate legală. Însă dacă ar face ce și-a propus, acest lucru ar însemna că SUA subminează marile reguli comerciale internaționale la crearea cărora a contribuit.
În ceea ce privește schimbările climatice, miza nu putea fi mai mare, atenționează corespondenta NYT pe climă, Somini Sengupta. Acesta spune că Statele Unite au emis mai mult carbon decât orice altă țară din istorie și sunt al doilea mare emițător după China al lumii. Ceea ce vor face în continuare va afecta capacitatea întregii lumi de a evita consecințele catastrofale ale schimbările climatice.
Iar dacă va fi aleasă Kamala Harris, ea va continua probabil politicile lui Biden de trecere la energia regenerabilă și de reducere a emisiilor de carbon. Mai puțin clar este dacă va restricționa producția de petrol și gaze, în condițiile în care Statele Unite produc în prezent mai mult petrol și gaze decât orice altă țară a produs vreodată.
Trump, în cazul în care va câștiga, ar putea să nu elimine complet politicile din mandatul lui Biden. Dar ar putea anula zeci de măsuri care reglementează emisiile provenite de la mașini și centrale electrice, subminând practic capacitatea țării de a reduce emisiile suficient de rapid. Acțiunile lui Trump ar putea, de asemenea, să lase China fără concurență serioasă în domeniul tehnologiei energiei regenerabile, cum ar fi bateriile și vehiculele electrice. Iar China conduce deja această cursă, după cum notează Somini Sengupta.
Indiferent cine va câștiga alegerile din SUA, tranziția energetică este deja în mișcare. Dar viteza și amploarea contează, se arată în analiza NYT, unde se precizează și că Trump ar putea încetini tranziția, cu consecințe potențial dezastruoase pentru climă și pentru întreaga lume.
Pe de altă parte, jurnalistul francez Gilles Paris scrie în Le Monde că Trump din 2024 nu este Trump din 2017. Mai concrt spus, în timpul primei sale campanii prezidențiale, miliardarul s-a prezentat ca un nonconformist în război cu „elitele”. Dar acum el este înrădăcinat într-un sistem politic și mediatic care ar putea duce la apariția unei oligarhii americane de rit nou. Oligarhia MAGA.
În tot acest context, mai mult de 57 de milioane de alegători americani au votat deja anticipat, iar această prezenţă excepţională la urne alimentează speranţele ambelor tabere politice, chiar dacă rezultatul final rămâne dificil de interpretat.
Mai trebuie spus că rata ridicată a votului prin corespondenţă în statul-cheie Pennsylvania, unde buletinele de vot nu pot fi numărate până în ziua alegerilor, ar putea întârzia anunţarea rezultatelor la nivel naţional.
Majoritatea alegătorilor din statele care oscilează între republicani și democrați nu cred că Donald Trump va accepta înfrângerea dacă pierde alegerile prezidențiale de săptămâna viitoare și se tem că susținătorii săi vor recurge la violență în încercarea de a-l instala la putere, sugerează un sondaj realizat de Universitatea George Mason și Washington Post.