Donald Trump 2.0 – ce va fi bun și ce va fi rău în economie
Într-o lume economică profund interconectată, al doilea mandat al lui Trump ridică câteva mari întrebări: cum vor influența politicile sale pro-business și promisiunile controversate economia globală?
Economic, întregul glob depinde direct sau indirect de Statele Unite ale Americii, atât ca partner comercial, cât și ca sursă a marilor investiții străine directe. Cum putem răspunde la întrebarea: Ce se va întâmpla cu economia, odată ce Donald Trump va prelua puterea și va începe cel de-al doilea mandat?
Foto: Angela Major/WPR
În primul rând vom încerca să ne uităm la declarațiile lui și ale apropiaților lui și să tragem concluzi timpurii legate de efectele politicilor propuse. Cu siguranță, luând în considerare flexibilitatea, ca să folosim un termen neutru, de care a dat dovadă în trecut Donald Trump și presiunile economice actuale lucrurile se pot schimba și o parte din punctele de pe agendă se vor schimba. Care ar fi lucrurile pozitive și negative pentru economie?
Începem cu cele pozitive:
O administrație republicană va avea cu siguranță o poziție pro-business, mult mai accentuată decât administrația Biden, asta va fi transpusă prin reduceri de taxe și desființarea unor reglementări. Un exemplu recent este legat de conservarea rezervelor de hidrocarburi de-a lungul coastelor de est și de vest, o lege semnată de președinte în ultimele săptămâni și pe care Trump a declarat explicit că o va anula. Aceste măsuri pot duce la impulsionarea economiei, dar pot avea efecte negative asupra mediului.
O altă promisiune de campanie a lui Trump este cea legată de reducerea prețului energiei, pe care și-ar dori să o facă prin creșterea producției de petrol și gaze, asta înseamnă prețuri mai mici pentru consumatorii americani și un potențial de profit pentru companiile americane. Acest lucru s-ar putea să se realizeze și prin tăierea subvențiilor acordate în prezent pentru energia verde.
Dereglementarea, cuplată cu sprijinul constant pe care din ce în ce mai mulți lideri din industria tech îl arată pentru Donald Trump sunt semnele unei colaborări productive între Casa Albă și Silicon Valley. Nu doar că Statele Unite își va menține în următori patru ani supremația tehnologică, dar e foarte posibil ca influența pe care lideri din business o vor avea în politică să elimine anumite blocaje pe care companiile le întâmpină în ceea ce privește inovația în Inteligență Artificială, Digitalizare, Robotică, Tehnologie Medicală și Industrială.
O serie din promisiunile făcute în campanie și deciziile luate deja legat de administrație pot avea efecte negative asupra economiei:
Creșterea tarifelor are deja un efect negativ pe piețele financiare, moneda Chinei este afectată serios, iar unele din marile corporații deja iau decizii legate de prezența lor în țările din Asia. Extinderea tarifelor către alte țări cu care Statele Unite au un mare deficit comercial, cum sunt Vietnam și Coreea de Sud, poate avea un efect dezastruos pentru anumite industrii. Totul este în incertitudine deocamdată, iar efectele exact ale creșterii taxelor vamale le vom afla odată ce va fi publicat un proiect de lege.
Creșterea producției de petrol și gaze poate avea un efect negativ asupra companiilor din domeniul energiei regenerabile, este probabil să avem parte începând cu 2025, de o contracție a acestui sector economic, la pachet cu mai multe probleme legate de mediu.
Presiunile inflaționiste au scăzut în Statele Unite în ultimul an, dar diminuarea importurilor, cuplată cu dereglementări masive, și o incoerență în ceea ce privește măsurile de creștere a competitivității interne va da frâu liber inflației. Perspectivele pozitive legate de prețul coșului de cumpărături a fost unul din motivele principale menționate de votanții lui Donald Trump, iar o creștere a inflației în următorul an ar însemna trădarea încrederii principalilor lui suporteri.
Președintele Donald Trump va fi implicat foarte mult și în ceea ce privește relațiile externe, într-o lume din ce în ce mai puțin predictibilă. Creșterea numărului de conflicte și a intensității acestor în jurul globului va avea un efect direct asupra pieței de capital. Fragmentarea relațiilor comerciale dintre state și riscul creșterii inflației și a datoriei publice poate provoca frică pentru investitori.
Toate aceste puncte sunt importante, dar se bazează mai mult pe declarații decât pe fapte, iar în cazul lui Trump știm că poate fi o diferență majoră între cele două. Deocamdată republicanii au majoritate în ambele camere ale congresului american, dar depind de doar câteva voturi, un Donald Trump mai bătrân și, poate, mai înțelept va reuși să evite deciziile controversate cu potențial efect devastator asupra economiei, chiar dacă încalcă o parte din promisiunile din campanie.
Autor invitat: Teodor Dumitrescu - are o experiență de peste 12 ani în corporate finance și strategie financiară, coordonând proiecte complexe în industria automotive și FMCG, precum schimbări strategice și implementări de sisteme financiare. Este pasionat de geopolitică, macroeconomie și literatură.
Foto: Arhivă personală