Donald Trump e un om șantajului, al corupţiei, al falimentului, al violenței. E în stare să facă orice pentru succes
Am fost să văd „The Apprentice”, filmul despre începuturile lui Donald Trump.
Am fost să văd „The Apprentice”, filmul despre începuturile lui Donald Trump. Românul Sebastian Stan îl joacă foarte bine pe idolul actualul al extremiștilor MAGA. Nu-l ridiculizează la maxim și nici nu-l pune într-o lumină pozitivă. Interpretarea e una obiectivă și extrem de atentă la detalii, la fel cum e toată construcția filmului, iar impresia cu care pleci din sala de cinema e că l-ai văzut pe fostul președinte al SUA așa cum este: un individ fără scrupule, care e tranzacțional inclusiv cu părinții, prietenii și soția doar pentru a avea succes.
Foto: colaj culturaocio.com
De altfel, ăsta-i scopul total al lui Trump în viață: să aibă succes, iar pentru asta e în stare să facă orice. Trump e omul șantajului, omul corupţiei, omul falimentului, omul care încearcă să-și înşele fraţii și omul care îşi violează prima soţie, pe Ivana.
„Atacă, atacă, atacă. Nu recunoști niciodată nimic, nici măcar înfrângerea, negi totul. Şi revendici întotdeauna victoria, chiar și atunci când ea nu există” - asta sunt regulile despre cum să ai succes în viaţă pe care i le-a predat controversatul avocat american Roy Cohn lui Donald Trump la începutul anilor ‘70. Iar Trump a aplicat regulile astea ulterior toată viața. Mai întâi în afaceri și apoi în politică, după cum indica și o analiză din 2020 a cotidianului The Atlantic.
De când a intrat în politică și a devenit președinte, în 2016, și-a atacat agresiv toți adversarii politici și a încercat întotdeauna să inspire frică și să convingă audiența din fața sa că nu există „Adevăr”, ci doar ceea ce spui tu că este. Asta-i o altă lecție învățată de la Roy Cohn, pe care actorul Jeremy Strong îl interpretează magistral.
Trump nu și-a recunoscut niciodată greșelile politice sau înfrângerile, iar atunci când a pierdut alegerile din 2020 a aplicat regula atât de dur încât a inspirat la violență și anarhie. Totul s-a soldat cu asaltul fanilor săi extremiști asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021. Trump a refuzat și în actuala campanie să recunoască că a pierdut alegerile în fața lui Biden, prin urmare arată că își revendică o victorie pe care nu a obținut-o niciodată.
Într-un comentariu pentru Sky News, regizorul iraniano-danez al filmului, Ali Abbassi, spunea zilele trecute că „este distractiv să călăreşti pe spatele dragonului”, în timp ce scenaristul Gabriel Sherman a spus că că filmul „îi face pe oameni să stea în sala de cinema liniştiți şi să privească cu ochii lor comportamentul omului pe care l-ar putea alege să fie următorul preşedinte”.
Analiza Sky News indică faptul că Donald Trump poate să urască acest film, dar firea sa mega-egoistă și lăudăroasă, surprinsă cu atâta minuţiozitate în „The Apprentice”, va fi totuşi supărată dacă filmul nu va avea un succes „măreţ” la box office.
În tot acest context, actorul Sebastian Stan, citat de BBC, a declarat că Trump „ar trebui să fie recunoscător” pentru acest lungmetraj, deoarece oferă o „abordare complexă, tridimensională” a vieții sale.
Trump a amenințat că va lua măsuri legale împotriva producătorilor, descriind filmul drept „fals și lipsit de clasă”.
Filmul a avut dificultăți în a găsi un distribuitor în SUA, iar regizorul Ali Abbassi a descris procesul de realizare și lansare a filmului drept „cel mai provocator lucru pe care l-am făcut vreodată”, notează HotNews.
În altă ordine de idei, Trump a încercat toată viața să-și perfecționeze modul în care își crează propria realitate, în care el este cel care aprinde și stinge lumina și în care regulile nu i se aplică. S-a văzut aspectul ăsta în relațiile cu foștii camarazi din partidul republican, cum ar fi fostul său vicepreședinte Mike Pence. S-a văzut în relația cu oamenii din jurul său, în relația cu publicul, în relația cu presa și cu partenerii de afaceri. Trump a vrut să fie întotdeauna cel care câștigă și nu i-a păsat niciodată cât reguli încalcă sau ce limite depășește pentru asta.
De fapt, filmul „The Apprentice” arată că drogul cel mai mare al lui Donald Trump este „succes și faima”. Pentru el astea sunt ca sângele, iar dacă nu le are sau acestea i se diminuează, nu mai poate funcționa normal. Iar un viitor președinte al celei mai importante democrații din lume, dacă e condus în principal de dorința de a avea succes și faimă cu orice preț, este un real pericol pentru ordinea mondială. De ce? Pentru că genul acesta de persoană, cum e Trump, nu e capabil să poarte bine negocieri care nu vizează interesul său, ci interesele a milioane și chiar sute de milioane de oameni.
Bine, la ce te poți aștepta de la un individ care a devenit mare magnat imobiliar în New York-ul anilor '70-'80 profitând de scutirea de impozite care i-a fost acordată și care a venit ca urmare legăturile pe care le avea Roy Cohn cu Primăria, așa cum indică și platforma Biography.
De asemenea, Congresul american arăta că Donald Trump a plătit zero taxe pe venit în ultimul an al președinției sale și a beneficiat de importante scutiri din partea statului. Asta arată că averea sa a fost făcută pe spatele a milioane de americani. Iar copiii victimelor lui Trump au ajuns poate să-l voteze acum pe Trump pentru că le-a vândut iluzia că el nu e omul establishmentului american. Când, de fapt, Trump are la mână Partidul Republican și jumătate din Congres.
Trump e cel care are întotdeauna dorința doar de a fi persoana care spune ultimul cuvânt în fața camerei. Numai că în politică există personaje care îți pot întinde capcane adânci, lăsându-te să te afunzi în propria realitate alternativă, în timp ce ei aranjează realitatea pe care tu ignori să o vezi și asupra căreia nu ai niciun control.
Spre exemplu, Trump poate să proclame că el a adus pacea în Ucraina, forțând Kievul să facă concesii teritoriale cu Rusia după ce va ajuns din nou la Casa Albă. Ar putea exista un moment în care va da declarații, va susține conferințe de presă, va zâmbi și va arăta că e un mare campion al relațiilor internaționale. Aia e realitatea lui alternativă.
În realitate, Putin va fi cel care va câștiga, chiar dacă se va retrage în spate și va pleca din sală. La acel moment liderul de la Kremlin va fi fost cel care a obținut adevărata victorie prin a-l controla ca un păpușar pe liderul lumii libere, hrănindu-i egoul în negocieri. Asta-i momentan doar un scenariu, dar nu suntem foarte departe de momentul în care ar putea să devină realitate.