Ieșirea ursului din bârlogul de la Kremlin: Capcana lui Putin pentru Trump presupune oferte economice și reducerea bugetelor de apărare ale Rusiei și SUA cu până la 50%
Putin încearcă să-l atragă pe Trump de partea sa cu promisiuni economice și oferte strategice, într-o încercare de a distruge alianța SUA-Europa și de a influența negocierile privind Ucraina.
În timp ce Trump și Macron erau pe finalul conferinței de presă pe care au susținut-o la Casa Albă, presa rusă a publicat un interviu cu Vladimir Putin realizat de propagandistului Kremlinului, Pavel Zarubin. În acest interviul de propagandă, dictatroul rus s-a lansat într-o serie de minciuni despre Zelenski, spunând că liderul de la Kiev nu are niciun sprijin din partea poporului ucrainean și că nu are nicio șansă să câștige alegerile.
Foto: Profimedia Images
Vladimir Putin a mai declarat că Rusia nu se opune implicării țărilor europene în negocierile pentru pace în Ucraina, subliniind în același timp că și alte state au acest drept. Cu toate acestea, Putin nu a menționat explicit posibilitatea prezenței unor trupe europene de menținere a păcii, în ciuda declarațiilor făcute de Donald Trump pe această temă direct de la Washington.
O viitoare colaborare cu SUA
Putin a mai semnalat o posibilă colaborare cu SUA în domeniul metalelor rare și al pământurilor rare, afirmând că Rusia ar trebui să își intensifice extracția acestora. A sugerat că firmele americane ar putea ajuta la exploatarea acestor resurse, inclusiv în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, cum ar fi regiunea Donbass, pe care Putin le-a numit „regiuni nou controlate”.
Scurt pe doi, Putin a încercat punctual să ofere un contrast lui Trump în ceea ce privește dificultățile actuale cu care se confruntă administrația de la Casa Albă în încercarea de a obține un acord similar cu Ucraina privind resursele sale.
De asemenea, Putin a oferit SUA o posibilă colaborare în producția de aluminiu, propunând livrarea a două milioane de tone pe piața americană pentru stabilizarea prețurilor.
Așa cum bine observă Sky News, aceste oferte economice par să fie parte a unei strategii mai ample prin care Moscova încearcă să atragă Washingtonul de partea sa în negocierile pentru Ucraina.
Foto: Liveuamap/X
Dar din tot ceea ce a spus, cea mai semnificativă propunere a lui Putin a fost reducerea bugetelor de apărare ale Rusiei și SUA cu până la 50%, considerând liderul de la Kremlin că un astfel de acord ar fi „o idee bună”. Ideea ar putea fi deosebit de atractivă pentru Donald Trump, care se prezintă ca un promotor al păcii și ar putea folosi o astfel de înțelegere ca un succes diplomatic major. Dar ar putea fi și o capcană pentru noul președinte al SUA.
Declarațiile lui Putin par să fi fost o încercare de a contrabalansa influența președintelui francez asupra președintelui american și de a-i reaminti lui Trump ce avantaje ar putea obține dacă s-ar apropia de Rusia.
În ceea ce privește negocierile pentru pace în Ucraina, Putin a afirmat că Moscova și Washingtonul nu au avut încă discuții „substanțiale” pe acest subiect, ci doar au convenit să avanseze în această direcție. Această declarație contrastează cu afirmațiile anterioare ale lui Trump, care a sugerat că un acord de pace ar putea fi iminent, posibil „în câteva săptămâni”.
Cineva dintre cei doi a mințit sau, cel mai probabil, amândoi își joacă propriul joc de manipulare.
Trump are un interes electoral în a părea că poate aduce pacea rapid, ceea ce explică de ce afirmă că un acord ar putea fi „iminent” și că s-ar putea rezolva într-o foarte scurtă perioadă. Declarațiile astea sunt greu de crezut, având în vedere complexitatea conflictului și lipsa unui cadru clar de negocieri. Pare doar că ce zice Trump pe acest subiect fac parte din registrul cu care ne-a obținuit: exagerare și dezinformare.
Putin, pe de altă parte, prin faptul că neagă că au existat discuții „substanțiale” cu SUA în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina, chiar dacă delegații de nivel înalt ai ambelor țări s-au întâlnit la Riad, indică faptul că a pus deja în aplicare o tactică prin care vrea să pară deschis la negocieri, dar fără să ofere concesii reale. Mai mult ca sigur, Putin are în vedere să creeze și confuzie pentru a putea să aibă spațiu de manevră mai mare în negocierea cu Trump.
Oricum ar fi, devine evident că Putin încearcă să atragă Washingtonul într-o direcție favorabilă Rusiei, folosindu-se de oportunități economice și propuneri strategice pentru a influența poziția americană în negocierile privind Ucraina.
Pe de altă parte, Putin a continuat să respingă îngrijorările Europei cu privire la discuțiile dintre SUA și Rusia.
„Nimeni nu poate cere nimic de la Rusia, mai ales Europa. Timp de secole, ei au avut pretenții de la vasalii lor - acum propriul lor popor are pretenții de la ei. Ar trebui să stea acasă și să se gândească la modul în care au ajuns în această situație”, a mai spus Putin, făcând referire la valul de nemulțumire populară care se înregistrează în tot mai multe țări din UE. Ce nu a precizat însă Putin e că propaganda rusă e cea care a exploatat fricile și frustrările europenilor, alimentând curentul de extremă dreaptă care acum domină Europa.
Ce încearcă acum Putin e să creeze o breșă între SUA și aliații săi europeni. Concret, dictatorul rus știe că Europa este un obstacol în calea ambițiilor sale geopolitice, iar un Trump mai izolaționist, concentrat pe afaceri cu Rusia, i-ar conveni de minune. De aceea, declarațiile sale subliniază că Europa nu are un cuvânt de spus în negocierile pentru Ucraina, încercând să o marginalizeze. Iar dacă Trump cade în această „capcană economică” întinsă de Putin, va îndepărta SUA de aliații săi tradiționali și acest lucru va duce implicit la implozia NATO, adică exact ce își dorește Kremlinul.
Propaganda lui Putin: „Ne-am dori ca Ucraina să fie un stat prieten, nu o trambulină pentru atacuri asupra Rusiei”
Putin a mai declarat în același interviu de propagandă că Moscova nu se opune statalității ucrainene, dar că Ucraina nu ar trebui să fie folosită ca „trambulină ostilă”.
„Poziția, după cum îmi pare mie, a președintelui Statelor Unite nu are legătură cu faptul că acest lucru este în interesul nostru, în al Rusiei. Cel mai probabil este în interesul Ucrainei, al statului ucrainean, cu scopul de a păstra statalitatea ucraineană. Nici noi nu avem nimic împotriva acestui lucru. Deși, bineînțeles, ne-am dori ca acest teritoriu să nu fie folosit ca trambulină pentru atacuri asupra Federației Ruse, să nu fie folosit ca o trambulină ostilă nouă. Astfel încât în cele din urmă să se transforme într-un stat vecin prietenos”, a declarat Vladimir Putin.
Ei bine, această declarație a lui Putin este propagandistică cel puțin din patru motive:
contrazice realitatea acțiunilor Rusiei
Putin afirmă că Rusia își dorește ca Ucraina să devină un „stat vecin prietenos”, dar acest lucru este complet incompatibil cu realitatea războiului de agresiune declanșat de Moscova pe 24 februarie 2022. O țară care invadează, ocupă teritorii și ucide civili nu poate susține în mod credibil că urmărește o relație „prietenoasă” cu statul pe care îl atacă. Dacă Rusia ar fi dorit cu adevărat o Ucraină prietenă, nu ar fi anexat Crimeea în 2014 și nu ar fi invadat întreg teritoriul ucrainean în 2022, încercând să submineze suveranitatea și independența acestui stat.
folosește un limbaj manipulator pentru a justifica agresiunea
Prin expresii precum „să nu fie folosit ca trambulină pentru atacuri asupra Federației Ruse”, Putin încearcă să impună ideea că Ucraina (și implicit Occidentul) este agresorul, iar Rusia doar se apără. Aceasta este o tactică clasică de propagandă menită să transforme victima (Ucraina) în agresor și să justifice invazia. În realitate, Ucraina nu a amenințat niciodată teritoriul Rusiei înainte de 2014 și nici NATO, care este în sine o alianță militară DEFENSIVĂ. Tot conflictul a fost generat de ambițiile expansioniste ale Kremlinului și de încercarea acestuia de a menține Ucraina în sfera sa de influență.
încearcă să redefinească „statalitatea ucraineană” în termenii Rusiei
Când Putin spune că menținerea statalității ucrainene este „în interesul Ucrainei”, ceea ce sugerează el de fapt este că Ucraina ar trebui să accepte un statut subordonat față de Rusia, fie printr-o neutralitate impusă, fie printr-un guvern marionetă. În viziunea Kremlinului, un „stat vecin prietenos” nu înseamnă o Ucraină independentă care își decide singură politica externă, ci o Ucraină controlată de Rusia, fără aspirații occidentale și fără capacitatea de a se apăra de alte agresiuni.
evită să menționeze ocupația rusească în teritoriile ucrainene și crimele de război
Putin vorbește despre viitorul Ucrainei fără să menționeze faptul că Rusia ocupă ilegal teritorii ucrainene, că a distrus orașe întregi și a forțat milioane de persoane să părăsească Ucraina și să fugă din calea războiului. Ei bine, omisiunea asta intenționată face parte din strategia propagandistică prin care Putin și întreaga mașinărie de propagandă a Kremlinului încearcă să normalizeze agresiunea pe care au desfășurat-o asupra poporului ucrainean și să o prezinte ca pe o acțiune „legitimă”.
Ce ne-a transmis Putin, mai exact? Că Moscova își va continua agresiunea, acum sau mai târziu în viitor (după ce va încheia un acord de pace favorabil intereselor sale), sub pretextul „protejării” Rusiei și „păstrării statalității ucrainene”.
Interviul complet poate fi văzut aici (cu subtitrare în engleză - are 20 de minute).
Între timp Uniunea Europeană schimbă cearceafurile, se depilează, se dă cu parfum și dă cu vaselină, în așteptarea învingătorului.
Asta s-a ales de Europa, status de premiu secundar, de curva satului, și futută și cu patul făcut.