Minciuna lui Nicolae Ciucă și posibila șansă de salvare a PNL-ului
Indiferent de retorica politică de campanie a liberalilor, mai mult ca sigur aceștia își doresc să continue să facă guvernare cu PSD și din ianuarie 2025.
Să nu mergem după fentă. Hârtia pe care a semnat-o Nicolae Ciucă (candidatul PNL la prezidențiale) în direct la Antena 3 și prin care s-a angajat public că liberalii, sub conducerea lui, nu vor mai face guvernare cu PSD, este egală cu ZERO.
Foto: G4 Media via Antena 3 CNN/ Live
Și să explicăm puțin lucrurile:
Ciucă, în ciuda structurilor de partid în teritoriu, are șanse extrem de mici să intre în finala pentru Palatul Cotroceni. Iar dacă nu intră, așa cum cel mai probabil se va întâmpla, PNL-ul se va trezi într-o degringoladă politică totală. La doar o săptămână după eșecul de a nu-și băga candidatul în turul doi, pentru liberali vor urma alegerile parlamentare, alea care contează cel mai mult pentru români și despre care se vorbește cel mai puțin. Iar pe 1 Decembrie, când românii vor merge de ziua națională să-și voteze noul Parlament, eșecul liberalilor din primul tur al alegerilor prezidențiale se va simți în mod direct în scorul la parlamentare.
În cazul cel mai bun, PNL-știi obțin un scor de 15% în alegerile parlamentare. În cazul cel mai râu vor ajunge doar la scorul de 10% sau în jurul acestei valori. În oricare dintre variante, bazate pe media din ultimele luni a sondajelor electorale, PNL-ul nu va avea suficientă putere politică ca să decidă viitoarea guvernare a României.
Iar dacă nici candidata USR-ului pentru Cotroceni, Elena Lasconi, nu intră în turul doi, cum cel mai probabil se va întâmpla, atunci și USR-iștii se vor trezi în degringoladă și lipsiți de motivația de a trage tare în alegerile parlamentare. Pentru nucleul dur care trage sforile acum în USR, dar care a făcut un pas în spate în ultimele luni ca să nu antagonizeze și mai mult electoratul pretențios al USR (vorbim aici de Ghinea, Drulă & compania) e importantă intrarea în Parlament și subvenția pentru partidele politice, care e destul de babană și asigură confort, chit că partidul se duce în cap. USR, a ajuns prin urmare, partidul lui „hai să vedem cum trecem puntea acum și vedem ce facem peste 4 ani”.
Apropo de subvenția pentru partidele politice, aceasta a crescut de 26 de ori în ultimii de opt ani, iar cea mai recentă suplimentare a venit pe 23 septembrie, când guvernul condus de Marcel Ciolacu a suplimentat fondurile alocate partidelor politice cu peste 12 milioane de euro. Căci e nevoie ca partidele politice să-și facă campanie și propagandă politică cu banii publici ai românilor care ar fi putut fi investiți în alte sectoare unde chiar e nevoie de acei bani.
Dar să revenim la oile noastre. Dacă candidații PNL și USR nu vor prinde finala prezidențială, nici partidele lor nu vor obține un scor mare în alegerile parlamentare, căci riscul de demobilizare va fi foarte ridicat, mai ales în teritoriu, acolo unde nu se va înțelege foarte clar cine a rămas la butoanele partidului.
Dacă pentru USR zarurile au fost aruncate și nu prea există soluții și scenarii prin care să poată ajunge la guvernare din ianuarie 2025, pentru PNL-iști există urme de speranță că vor putea rămâne mufați în continuare la resursele statului și privilegiile oferite de masa guvernării. Dar aici apare o condiție: să plece capul în fața PSD-ului care mai mult ca sigur va obține și Palatul Cotroceni, deci va avea toată puterea în stat.
Ciolacu a declarat marți că „orice alianță de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul PSD”. Matematic, are dreptate. Disciplina de partid a PSD-ului și faptul că își vor duce candidatul în turul doi alături de candidatul cel mai convenabil, George Simion, va crea un puseu de mobilizare în rândul PSD-iștilor din teritoriu și chiar în rândul PSD-iștilor din alte partide (care se vor spera să se întoarcă cât mai rapid la mirosul celor trei trandafiri) pentru a trage că să se obțină un scor cât mai bun la parlamentare. Iar în cel mai rău caz, PSD ar obține undeva în jurul a 27%. Pe de altă parte, în cel mai bun caz va sări de 32-33%, suficient cât să-i asigure forța politică de a negocia viitorul guvern.
Ciolacu a mai spus la lansarea de marți a programului de guvernare al PSD că, ei, PSD-iștii, nu au orgolii „când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României”. Aici trebui să citim puțin printre rânduri. Ciolacu indică că el este deschis tuturor opțiunilor și că e mai importantă guvernarea decât războaiele politice. E o propagandă prin care își va justifica mutările în fața propriului electorat. În realitate, Ciolacu pregătește viitoarea guvernare cu PNL și posibil cu UDMR „în numele stabilității”.
Schema nu e nouă. A folosit-o și Iohannis atunci când s-a forțat scoaterea USR-ului de la guvernare și aducerea la masă a PSD-ului lui Marcel Ciolacu. De data asta, însă, PSD-ul va fi cel care va aranja toate piesele de pe tabla de șah, iar PNL-ul va trebui să tacă din gură și să înghită orice broască politică aruncată în curtea liberalilor de PSD.
Una din ipotezele de lucru e că PSD-ul, pentru a calma situația în PNL după eșecul în alegeri și pentru a opri orice voce dură anti-PSD din rândul liberalilor, le va da acestora premierul. Dar nu acum, ci din 2026, adică în ultimii doi ani până în alegerile din 2028, pentru ca toate oalele să se spargă tot în capul liderilor din Modrogan. La fel de bine poate să nu se întâmple acest scenariu, dar el pare din ce în ce mai posibil de implementat, având în vedere cum evoluează lucrurile pe scena politică românească.
Iar dacă ne întoarcem la personajul cu care am început acest text, Nicolae Ciucă, ei bine, acesta are șanse să supraviețuiască politic doar dacă vrea Ciolacu. Iar o altă ipoteză vehiculată pe la colțuri e că Ciolacu, din poziția de președinte al României, l-ar suține pe Ciucă în lupta politică internă din interiorul PNL care va începe imediat după eșecul în alegerile din 24 noiembrie și 1 decembrie. Ciolacu ar putea chiar să-l propună pe Ciucă din nou premier, tot pentru a crea falsa impresie că puterea se împarte.
Numai că realitatea va fi alta: puterea va fi toată a PSD-ului dacă PNL-ul va fi cooptat din nou la guvernare și va accepta acest lucru. De aceea, singura șansă pentru PNL ca să devină din nou un partid mare și relevant este opoziția. Acolo va avea oportunitatea să crească politic și să devină formațiunea în jurul căreia să va putea forma la următorul ciclu electoral soluția la guvernarea oligarhică a PSD.
Numai că PNL-ul are o mare vulnerabilitate: are lideri slabi și care nu gândesc mai mult de mandatul lor, nu au o viziune de ansamblu și nu vor să ducă bătălii mari din opoziție. De fapt, PNL-ul are o generație de lideri crescuți după chipul și asemănarea tătucului lor, Klaus Iohannis, care i-a învățat că cel mai bine e să rămâi agățat de privilegiile puterii „în numele stabilității”.
Și cum un necaz nu vine niciodată singur, așa și această vulnerabilitate crează o alta pentru liberali: compromisul de a rămâne la guvernare cu PSD și din 2025 va însemna că renunță la orice posibilă manifestare în dezacord cu ce zice PSD. De ce? Pentru că oricând PSD-ul, devenit cel care controlează toată puterea în stat, îi va amenința pe liberali că îl aruncă din barcă și că face guvernare cu altcineva, adică cu AUR.
Cam așa arată tabloul politicii românești în acest moment. Sunt tot mai puține șanse să rămâi optimist când puterea politică e împărțită între ticăloși și proști lipsiți de curaj, iar opoziția devine din ce în ce mai impotentă și plină de zgomote difuze.