O amintire cu Maia Sandu de dinainte să devină cine este acum
Maia Sandu a fost mult timp liderul politic de peste Prut cel mai capabil și onest, dar și cel mai ignorat de clasa politica românească.
Pun și eu poza asta cu doamna Maia Sandu. E de dinainte să devină ea prim-ministră și apoi să câștige alegerile prezidențiale din 2020.
Pe vremea aia, când venea la București, nu i se acorda mare atenție din partea marilor partide, deși era una din cei doi reprezentanți ai forțelor politice pro-europene de la Chișinău. Doar o parte din societatea civilă românească era atentă și reacționa la ceea ce spune.
În toamna lui 2018, când am făcut poza asta, Maia Sandu venise la București împreună cu Andrei Năstase (celălalt lider al forțelor pro-europene de peste Prut la acea vreme) pentru a face apel către autorităţile de la Bucureşti să lanseze mesaje clare guvernării de atunci de la Chişinău în sensul asigurării unor condiţii democratice şi a respectării statului de drept în perspectiva organizării alegerilor parlamentare din februarie 2019.
Pe vremea aia oligarhul Vlad Plahotniuc controla guvernul Republicii Moldova și avea o relație bună cu guvernul PSD-ALDE de la București. De altfel, guvernul patronat atunci de Liviu Dragnea blocase pe acel final de 2018 un raport negativ pregătit de UE la adresa majorității politice de la Chișinău de la acel moment, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Concret, PSD-ul lui Dragnea nu voia să recunoască în vremea aia derapajele anti-democratice de la Chișinău ale cartelului politic PDM-PSRM.
Mi-a rămas în minte faptul că la vremea aia, când Maia Sandu și Andrei Năstase strigau disperați și pe bună dreptate spre București, cerând ajutor, doar unul dintre ei era băgat în seamă de principala forță de opoziție politică de la București, reprezentată la acel moment de PNL. Liberalii mizau atunci pe faptul că Andrei Năstase va deveni liderul incontestabil al forțelor politice pro-europene din Moldova. De aceea personajul era invitat special la Congresele și Consiliile Naționale ale PNL.
Maia, în schimb, era ignorată de liberalii care acum nu știu cum să facă ca să se tragă în poză cu ea pentru a se valida electoral. Maia nu a primit susținere din partea PNL nici înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020, căci candida atunci și Andrei Năstase. Abia după ce a intrat în turul II cu Dodon și lucrurile au devenit clare, Klaus Iohannis a transmis public că o susține.
Ăsta a fost jocul Bucureștiului de-a lungul anilor cu Maia Sandu. Au susținut-o abia când nu mai avea ce să facă. Dar susținerea nu a fost niciodată una bazată pe încredere, ci mai mult pe imagine, pentru că arăta rău pentru decidenții politici de la București post-Dragnea că nu o susțin pe Maia Sandu, care a devenit un lider apreciat în plan global de marile puteri, de la Franța, la Germania, UE și SUA.
De ce nu au avut încredere liderii politici de la București în Maia Sandu? Pentru că era cinstită și nu cădea în jocul combinațiilor politice. Pentru că nu era ca ei, pentru că nu a fost niciodată produsul lor politic, ci produsul educației din Vest la Universitatea Harvard și, mai apoi, la Banca Mondială din Washington.
Maia Sandu, singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate de preşedinte, este un produs politic occidental 100%, care și-a fixat misiunea de a aduce Europa în Moldova. Iar misiunea asta presupune ca printre priorități să se numere destructurarea rețelelor oligarhice de care au profitat ani la rând și mulți „băieți deștepți” din politica de la București.
Maia Sandu nu va fi niciodată aliată cu politrucii români, ci va fi cel mult parteneră de context cu guvernanții de la București (PSD & PNL din 2025) în vederea consolidării relațiilor bilaterale între Republica Moldova și România. Maia Sandu, în schimb, este și va rămâne o aliată a poporului român, pe care l-a reprezentat cu succes prin tot ceea ce a făcut până acum, având curajul să se lupte cu o întreagă mașinărie de propagandă și corupție susținută și dirijată de regimul de la Kremlin condus de Vladimir Putin.