O zi decisivă în Republica Moldova
Moldovenii au de ales între democrație și captivitate, între forțele binelui și cele ale răului, conturate mai clar ca niciodată în societatea moldovenească.
S-au deschis urnele de la ora 07.00, iar moldovenii au de ales între doi candidați total diferiți în turul doi al alegerilor prezidențiale: președinta Maia Sandu (susținută de forțele politice pro-europene ale țării) și candidatul PSRM Alexandr Stoianoglo (susținut de forțele politice pro-ruse și de rețeaua oligarhică Șor).
Foto: Agora.md
Votul de azi a fost precedat de situații de fraudă electorală organizate în sprijinul candidatului Stoianoglo. Oamenii au fost racolați de rețeaua Șor și li s-au oferit bani ca să voteze împotriva Maiei Sandu, pe rețelele sociale s-a apelat și la influnceri din România pentru crearea de dezinformare electorală, iar Kremlinul a pregătit transporturi organizate pentru ca cetăţenii moldoveni aflaţi în Rusia să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi în alte ţări vecine. Concret, s-au promis curse aeriene şi terestre din diferite regiuni ruseşti spre Minsk, Baku sau chiar Istanbul şi Chişinău, indică Ziarul de Gardă.
În plus, în ultimele zile de campanie s-a apăsat și pedala emoțională. Guvernul de la Chișinău a avertizat vineri că cetăţenii moldoveni au primit e-mail-uri cu informaţii false că se plăteşte votul în favoarea Maiei Sandu şi li se solicită să trimită duminică fotografii cu buletinul de vot, adică exact metodele pe care autorităţile le-au denunţat ca fiind folosite în turul întâi al prezidenţialelor şi la referendum de reţeaua oligarhului pro-rus Ilan Şor.
Pe de altă parte, apeluri telefonice primite prin WhatsApp, unele de la numere de telefon cu prefix de România, au ameninţat în ultimele zile alegătorii moldoveni, inclusiv cu moartea, dacă nu votează pentru Maia Sandu. Apelurile păreau să fie mesaje înregistrate şi erau redate în buclă de un robot.
Scopul acestor campanii este decredibilizarea Maiei Sandu și crearea unui sentiment de antipatie față de aceasta pentru ca, în final, oamenii să meargă să voteze cu candidatul susținut de Kremlin.
În rest, un sondaj defalcat pe 3 scenarii prezentat de compania iDATA și citat de Radio Chișinău și G4 Media arată că președinta Maia Sandu ar câștiga al doilea mandat indiferent de scenariu.
Primul scenariu: (puțin probabil) - Maia Sandu ar acumula 50,95% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo ar acumula 49,05% din voturile din Republica Moldova. Cu voturile din diaspora și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga cu 55,2%.
Al doilea scenariu: (mai probabil) - Alexandru Stoianoglo ar avea 52,68% în Republica Moldova, dar Maia Sandu ar câștiga alegerile cu 52,2% cu sprijinul voturilor venite din diaspora.
Al treilea scenariu: (foarte probabil) - Maia Sandu ar acumula 51,1% din voturile totale venite din Republica Moldova, diaspora și din stânga Nistrului.
Potrivit autorilor sondajului, Alexandru Stoianoglo ar putea câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale numai printr-o mobilizare slabă a cetățenilor aflați în diaspora și a unei mobilizări active a cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului.
În tot acest context, o analiză publicată sâmbătă de CNN indică faptul că al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova sunt cruciale și ar putea determina dacă frații de peste Prut își mențin cursul spre Europa sau revin pe orbita Kremlinului.
Analiștii consulați de CNN au analizat mizele alegerilor de duminică și au avetizat că o victorie a pro-rușilor asupra puterii politice de la Chișinău ar amenința democrația și independența țării.
Pe scurt, o înfrângere a Maiei Sandu în alegerile de duminică ar fi o lovitură zdrobitoare pentru speranțele Moldovei la viitor european și ar crea premisele pentru ca tabăra pro-rusă să câștige alegerile parlamentare de anul viitor. Iar un guvern prietenos cu Rusia ar putea provoca noi probleme în Transnistria după 2025.
.