PSD intră în opoziție: mișcare strategică pentru a evita decontarea electorală a anului 2024
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliția proeuropeană și că va vota un guvern de dreapta. Cum traducem, la cald, în 10 puncte, această mișcare a PSD de a intra în opoziție?
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi la prânz că PSD se retrage din coaliția proeuropeană formată după alegerile parlamentare din 1 decembrie și merge în opoziție, de unde va vota și susține un guvern de dreapta.
Foto: PSD/Facebook
E fix ce spuneam acum două săptămâni, în podcastul cu Radu Țibulcă (de la minutul 13), dar și ceea ce indicam în analiza la rece după alegerile parlamentare. Mișcarea făcută de PSD este una strategică, pentru a nu deconta anul electoral 2024. Au negociat, au calculat și au hotărât, în final, social-democrații că au pierdut mult electorat, iar acum au nevoie de o pauză ca să se redreseze în opoziție, devenind singurul partid proeuropean care nu este la guvernare.
Guvernul minoritar de dreapta, care cel mai probabil va fi format din PNL, USR și UDMR, va fi unul de sacrificiu și, în acest moment, putem spune că va rezista doar până după alegerile prezidențiale.
Nicușor Dan are acum șanse mai mari să devină candidatul unic al dreptei, iar PSD, cel mai probabil, va avea un candidat propriu.
Firește, această mișcare a PSD nu ajută deloc în actualul context în care cresc extremiștii și frustrările oamenilor, deoarece transmite românilor mesajul că și-a pus interesul propriu înaintea interesului național.
Cum traducem, la cald, în 10 puncte, această mișcare a PSD de a intra în opoziție?
Se livrează, în primul rând, o schimbare: Marcel Ciolacu nu va mai fi prim-ministru, așa cum au cerut mulți români.
Cel mai probabil, Ilie Bolojan va deveni premier, așa cum au sperat mulți dintre cetățenii care fac parte din electoratul proeuropean.
PSD se salvează de la a deconta creșterile de salarii și pensii implementate de guvern anul acesta. Calculul cinic al lui Ciolacu este următorul: pentru ca PSD să nu se prăbușească politic și pentru ca electoratul său să nu devieze spre partidele așa-zis suveraniste de extremă dreaptă, partidul intră în opoziție și va susține de acolo guvernul minoritar de dreapta, criticându-l în același timp. Asta îi va ajuta să se redreseze electoral. Concret, PSD lasă PNL și USR să deconteze guvernarea extrem de grea din 2025 și își creează posibilitatea de a defila cu eticheta de a fi singura opoziție politică democratică din România.
Guvernul minoritar de dreapta va trebui să adopte măsuri urgente de corecție fiscală pentru a redresa economia țării, deci va trebui să repare guvernarea deficitară a PSD-PNL sub Ciucă și Ciolacu. Asta va intensifica furia populară, care se va resimți foarte rapid în alegerile prezidențiale din 2025.
Cine câștigă din tot acest joc? PSD, pentru că le va crește scorul pentru candidatul pe care îl vor susține în alegeri. Iar acela nu va fi Nicușor Dan.
Cine pierde din tot acest joc? Candidatul comun la prezidențiale al PNL, USR și UDMR, care va deconta politic măsurile adoptate de guvernul minoritar de dreapta.
Va fi important cine ocupă președinția Senatului și a Camerei Deputaților. De ce? Pentru că USR a cerut ca Iohannis să plece din funcție după 21 decembrie, condiție pentru a intra la guvernare, iar viitorul președinte al Senatului să devină președinte interimar al României.
Ciolacu, practic, i-a rezolvat pe toți, dar mai ales pe el: rămâne șef la PSD, Bolojan poate livra ca premier, iar USR ajunge din nou la guvernare. Politica de lungă durată se face și prin capcane, iar PSD tocmai le-a întins USR-ului și PNL-ului una pe care nu o pot refuza, pentru că au cerut-o din plin.
Nimic nu îl oprește pe Ciolacu să emită, în orele cât mai este premier, o hotărâre de guvern prin care să stabilească pentru 2025 calendarul alegerilor prezidențiale și să nu lase responsabilitatea asta următorului premier pe care îl va numi Klaus Iohannis.
PSD pune acum la test și PNL-ul condus de Bolojan. Fie rămâne cu capul plecat la Iohannis, fie cere în cor, alături de USR, ca „tătucul” din ultimii ani al liberalilor să plece de la Palatul Cotroceni.
Alegerile anticipate, la care speră acum USR, sunt un scenariu extrem de prost. De ce? Pentru că ne-ar putea „bulgariza” sistemul politic, adică ne-ar putea genera o mai mare divizare în Parlament decât cea de acum. Și nici PSD, nici PNL nu vor vrea acest lucru, pentru că, în acest moment, partidele extremiste vor lua un scor și mai mare dacă se organizează alegeri, pe fondul neînțelegerii dintre partidele proeuropene.
Toți indicii bursieri de la Bursa de Valori București înregistrează scăderi după anunțul lui Marcel Ciolacu, pentru că banii fug de instabilitatea politică.