Putin a câștigat. Negocierile SUA-Rusia de la Riad au adus Occidentul în punctul în care spera Moscova de trei ani de zile
Întâlnirea dintre SUA și Rusia în Arabia Saudită nu a adus progrese semnificative privind Ucraina, dar a reprezentat un câștig de imagine pentru Moscova.
Suntem exact în momentul pe care criminalul de război de la Kremlin și l-a planificat cu mult tact tip de trei ani de zile. Iar victoria lui asupra Ucrainei, a Europei și a Occidentului a început la Raid, în Arabia Saudită, odată ce ministrul de externe rus Lavrov și secretarul de stat american Rubio s-au pus la masă și au discutat despre încetarea războiului, dar fără Ucraina și Europa.
Foto: Brendan smialowski/AFP via Getty Images
Pe scrut, SUA și Rusia propun un plan de pace în trei etape, potrivit mai multor surse diplomatice străine apropiate de discuțiile din Arabia Saudită. Planul include:
O încetare a focului.
Organizarea de noi alegeri prezidențiale în Ucraina
Semnarea unui acord final privind sfârșitul războiului.
Conform mai multor surse diplomatice citate de corespondenta Fox News la Casa Albă, Jacqui Heinrich, SUA și Rusia consideră organizarea de noi alegeri în Ucraina drept o condiție esențială pentru succesul procesului de soluționare a conflictului.
Numai că spune jurnalista Fox, instituție media apropiată de administrația Trump și promotoare a curentului ideologic MAGA, propunerea va stârni cu siguranță controverse, deoarece Rusia nu organizează alegeri reale, iar ucrainenii se opun perspectivei instalării unui președinte marionetă pro-rus.
Pe de altă parte, sursele americane încearcă să temereze situația, spunând că la negocierile de la Riad nu s-a vorbit de chestiunea alegerilor, dar aceasta ar putea fi discutată pe viitor.
„Putin evaluează probabilitatea alegerii unui președinte marionetă ca fiind destul de ridicată și este, de asemenea, convins că orice alt candidat decât actualul președinte al Ucrainei va fi mai flexibil și pregătit pentru negocieri și concesii. La rândul său, D. Trump este gata să accepte orice rezultat electoral, inclusiv posibilitatea alegerii unei marionete pro-rusești. D. Trump și V. Putin consideră că șansele ca actualul președinte al Ucrainei să fie reales sunt reduse”, mai scrie Jacqui Heinrich de la Fox.
Rezultatul întâlnirii dintre Rubio și Lavrov
Reuniunea SUA – Rusia de la Riad s-a terminat marți după patru ore și jumătate de discuții. În timp ce delegația trimisă de Putin a spus că tratativele au fost „serioase” și „pozitive”, delgația americană a anunțat că două echipe vor fi constituite pentru inițierea negocierilor pentru oprirea războiului din Ucraina.
Pe de altă parte, ministerul de externe rus a anunțat că are pretenția ca NATO să renunțe la decizia luată la summitul din 2008 de la București privind aderarea Ucrainei la Alianță, iar diplomația americană sugereză că ar fi nevoie ca UE să renunțe la o parte din sancțiunile împotriva Rusiei.
În tot acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a amânat vizita pe care trebuia să o efectueze miercuri în Arabia Saudită și a denunțat discuțiile „despre Ucraina, fără Ucraina”. Liderul de la Kiev a mers în Turcia și a insistat de acolo că „negocierile nu ar trebui să aibă loc pe la spatele nostru” și că Ucraina nu va ceda în fața „ultimatumurilor” Moscovei.
Foto: Chebureki Man/X
Potrivit Departamentului de Stat, discuțiile dintre secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au vizat:
stabilirea unui mecanism de consultare pentru normalizarea relațiilor diplomatice.
desemnarea unor echipe de negociere pentru a găsi o soluție durabilă la conflictul din Ucraina.
pregătirea unei viitoare cooperări economice și geopolitice după încheierea războiului.
Cum le stă în fire rușilor, acum că sunt din nou băgați în seamă, construiesc narative false. Iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a început campania de dezinformare, declarând presei americane că Moscova nu a văzut planul de pace în trei puncte, dezvăluit de Fox News, și a avertizat că Rusia nu va accepta desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina, o idee venită de la Marea Britanie și Suedia.
Poza care îi place lui Putin
Sarah Rainsford, corespondentul BBC pentru Europa de Est, scrie că imaginea oficialilor de rang înalt din Rusia și SUA reuniți din nou în jurul unei mese mari de negocieri este surprinzătoare în contextul actual și greu de acceptat, mai ales pentru ucraineni. Aceasta este exact imaginea pe care Moscova și-o dorește: Rusia ca o mare putere diplomatică, tratată de la egal la egal cu SUA și având un cuvânt de spus în negocieri.
Foto: GeopoliticalCen/X
Spre deosebire de o Rusie învinsă, forțată să negocieze, situația pare mai degrabă una în care SUA oferă agresorului oportunitatea de a-și prezenta propriile condiții. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care se află sub sancțiuni americane pentru sprijinul său activ în război, participă la discuții, ceea ce subliniază poziția Rusiei. SUA afirmă că scopul este de a testa seriozitatea Moscovei în privința încheierii invaziei, dar Rusia va folosi această imagine a negocierilor pentru a demonstra că izolarea sa internațională a fost temporară și că își recapătă influența globală.
Nemulțumirea justificată a Ucrainei
În urma întâlnirii dintre oficiali americani și ruși la Riad, Ucraina și-a exprimat nemulțumirea, considerând că administrația Trump cedează în fața Rusiei. Consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, citat de The Guardian, a subliniat că este absurd ca Moscova să vorbească despre pace în timp ce continuă atacurile asupra Ucrainei, menționând recentul val de 176 de drone lansate asupra teritoriului ucrainean. Podolyak a criticat discuțiile de la Riad, afirmând că acestea nu au fost pregătite corespunzător și servesc doar ca platformă pentru noi „ultimatumuri” rusești. El a descris abordarea SUA drept o „renunțare bizară și nemotivată la forță în favoarea unei împăcări descurajante a agresorului”.
Foto: BBC News
Moscova i-ar fi oferit lui Trump o înțelegere ce privește resursele naturale rusești
Presa ucraineană scrie că Kremlinul i-ar fi oferit echipei lui Donald Trump un acord privind resursele naturale rusești.
Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe, a declarat că Rusia este interesată de proiecte comune cu Statele Unite în Arctica. El a subliniat, de asemenea, că companiile petroliere americane obișnuiau să desfășoare o „afacere de mare succes” în Rusia, dar au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor.
„Credem că la un moment dat se vor întoarce, pentru că de ce ar renunța la oportunitatea de a accesa resursele naturale rusești pe care Rusia le-a oferit-o?” a declarat Dmitriev, citat de The Moscow Times.
Edogan sprijină Ucraina
Aflat alături de Zelenski, președintele Turciei, Erdogan, s-a oferit să găzduiască în Turcia eventuale discuții de pace viitoare între Rusia, Ucraina și SUA. Prezentând poziția Turciei cu privire la termenii păcii, Erdogan a declarat în cadrul conferinței de presă că integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei sunt „indiscutabile”.
Foto: KyivPost/X
Cu ce rămțnem după ziua de azi
Pai cu faptul că americanii au ținut să spună că orice garanție de pace post-război ar trebui să fie „condusă de Europa”, repetând apelurile adresate aliaților europeni de a crește cheltuielile de apărare și lăudând Marea Britanie și Franța pentru că „vorbesc despre o contribuție mai puternică la securitatea Ucrainei”. Numai că rușii spun că nu vor forțe europene de menținere a păcii în Ucraina, iar Lavrov a spus că acest lucru ar fi „complet inacceptabil”, în timp ce a numit expansiunea NATO spre est „o amenințare directă la adresa Federației Ruse”.
În rest, SUA și Rusia au convenit că, pe termen mai lung, ambele țări doresc să exploreze în continuare cooperarea geopolitică și economică, Marco Rubio lăudând „oportunitățile extraordinare” în acest sens, dar numai dacă se ajunge mai întâi la un acord de pace pentru Ucraina.
Între timp, Franța va organiza miercuri o a doua reuniune privind Ucraina cu lideri europeni și Canada. România va lua și ea parte la această reuniune. Așa cum rezumă și CNN, Rusia a dat marți, în Arabia Saudită, o mare lovitură de PR politic.
Așa cum se indică în mai multe postări pe X, Trump nu negociază pacea în Ucraina, el negociază relații de normalizare între SUA și Rusia și orice se va întâmpla în Ucraina va decurge din acest efort. Cu alte cuvinte, singurul interes al lui Trump în Ucraina în sine este să obțină o parte din Ucraina.
Să sperăm doar că UE nu va accepta să stea capră la ordinul lui Trump.