Relația transatlantică e în criză: Trump impune companiilor europene standardele MAGA, sfidând legislația și suveranitatea UE
Administrația Trump a transmis companiilor europene un mesaj clar: renunțați la diversitate sau pierdeți contractele cu guvernul SUA. Europa trebuie să decidă: autonomie sau obediență.
Administrația Trump a trimis scrisori către mai multe companii mari din UE, avertizându-le că trebuie să respecte un ordin executiv care interzice programele de diversitate, echitate și incluziune (DEI), scrie Reuters.
Foto: Ralph Freso/Getty Images
Scrisorile, transmise de ambasadele americane din Paris, Belgia și alte state est-europene, susțin că ordinul prezidențial se aplică și companiilor din afara SUA dacă furnizează servicii sau produse guvernului american.
Acestea includ un formular intitulat „Certificare privind conformitatea cu legislația federală anti-discriminare”, în care companiile trebuie să confirme că nu desfășoară activități DEI ce contravin legii, potrivit cotidianului francez Le Monde.
Așa cum bine indică Financial Times, această mișcare semnalează o extindere a campaniei ideologice a administrației Trump dincolo de granițele SUA, după ce anterior a vizat grupuri media americane, precum Disney.
Ei bine, reacțiile în Europa nu au întârziat să apară. Un bancher de top din Paris a calificat acțiunea ca fiind „nebunească”, iar Ministerul de Finanțe din Franța a transmis că această practică reflectă valorile noii administrații americane, care sunt diferite de cele europene. În plus, presa europeană scrie că oficialii francezi intenționează să își exprime dezacordul direct față de omologii lor din SUA.
Din punct de vedere legal, aplicabilitatea extraterritorială a ordinului executiv este incertă. De ce? Păi evaluările juridice preliminare ale jurnaliștilor de la FT sugerează că SUA ar putea să nu aibă mijloace de impunere efectivă asupra firmelor europene, motiv pentru care unele companii au decis să nu răspundă, cel puțin deocamdată.
Totuși, companiile din domenii strategice precum aviația, apărarea, consultanța sau infrastructura ar putea fi afectate, având în vedere relațiile contractuale cu guvernul SUA.
Scrisoarea solicită ca, în cazul în care o companie refuză să semneze certificatul de conformitate, să ofere o justificare detaliată, care va fi transmisă departamentului juridic american.
Contextul acestor presiuni este unul tensionat, pe fondul deteriorării relațiilor dintre SUA și Europa, mai ales în privința politicilor comerciale și a încheierii războiului de agresiune pornit de ruși în Ucraina. Trump a impus recent taxe vamale suplimentare pentru importurile europene de automobile, oțel și aluminiu, iar UE pregătește măsuri de retorsiune, mai indică Financial Times.
Administrația Trump subminează autoritatea companiilor private europene
Folosindu-se de puterea pe care o are, administrația de la Casa Albă desfășoară prin această mișcare, prin care le solicită companiilor europene să se conformeze ordinului antidiversitate al lui Donald Trump, o formă clară de interferență externă în autonomia operațională a unor companii europene.
Evident, din punct de vedere juridic Washingtonul are dreptul să stabilească reguli pentru contractele guvernamentale (inclusiv cine și în ce condiții poate presta servicii pentru instituțiile sale), extinderea acestor reguli în afara teritoriului american, mai ales atunci când ele intră în conflict cu legislația și valorile de pe piața europeană, nu e altceva decât o formă de presiune politică pentru a consolida exportul internațional al ideologiei MAGA.
Concret, companiile europene sunt, teoretic, supuse legislației europene sau naționale, nu ordinelor executive ale unui guvern străin, fie el și american. Iar dacă o companie privată europeană este obligată să își ajusteze politicile de resurse umane (inclusiv recrutarea, trainingul sau promovarea) pentru a corespunde unui ordin politic american, atunci acest lucru subminează nu doar autonomia acelei companii, ci și suveranitatea reglementărilor de pe piața europeană.
Scrut pe doi, rețeaua MAGA care conduce acum America folosește pârghia economică (adică relațiile contractuale pe care le au companiile europene cu guvernul federal al SUA) pentru a impune o agendă politică și în afara granițelor proprii ale Statelor Unite. Iar acest lucru nu trebuie tolerat de europeni, căci Europa trebuie să mențină cu SUA o relație de echilibru, în care să se dezvolte și mai multe parteneriatul care leagă această relație transatlantică.
În momentul în care acceptăm o subminare a autorității private și a cadrului juridic local în favoarea unui model de guvernare unilateral impus din exterior nu facem decât să aderăm la poziția de vasali. Ori când nu mai acționezi deloc independent, când accepți toate condițiile impuse unilateral, de multe ori contrare propriilor interese, și când tolerezi interferențe externe în politica sau economia internă devi doar o anexă a puterii autoritare a celui care te domină. Iar Europa nu trebuie ă devină anexa MAGA, ci să rămână un partener pentru administrația Trump, desigur, dacă la Casa Albă se mai dorește acest lucru.