SUA și Rusia reeditează pactul „Ribbentrop-Molotov”. Trump dă vina pe Ucraina pentru declanșarea războiului și răspândește fake news despre Zelenski. Putin jubilează
Trump dă vina pe Ucraina pentru război în timp ce îl presează pe Zelenski să organizeze alegeri.
Spuneam ieri că Putin a câștigat, iar oamenii mi-au sărit în cap, fix ca săptămâna trecută, când am zis că discursul lui JD Vance de la MSC transmite un mesaj favorabil pentru Călin Georgescu. Ei bine, Putin a câștigat, o zic și azi cu cel mai mare nod în gât și grad de anxietate din ultimii trei ani pe care îl simt. Criminalul de război de la Kremlin a reușit să-l atragă pe Trump de partea lui.
Nu mai departe de marți seară, președintele SUA a declarat că Ucraina ar trebui să organizeze noi alegeri, deoarece țara a devenit un „șantier de demolare masivă” sub conducerea președintelui Volodimir Zelenski. Spune Trump, aruncând în spațiul public o minciună în mod voit, că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri pentru că Zelenski are o „rată de aprobare de 4%”.
„Liderul Ucrainei este la 4% în ceea ce privește gradul de încredere. Oare nu ar trebui ca populația Ucrainei să aibă alegeri? Avem o țară, Ucraina, care este făcută bucăți. Asta nu e o chestiune care vine din Rusia. E ceva ce spun eu”, a declarat Trump, potrivit CNN.
Foto: ilustrație Daybreak/Getty Images via Bloomberg
Realitatea e că cel mai recent sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev arată că, în decembrie 2024, 52% dintre ucraineni încă aveau încredere în președintele ucrainean.
Foto: kiis.com.ua
Dar cine mai are timp să rețină adevărul în epoca dezinformării și a post-adevărului?
Trump nu face altceva decât să rostească public liniile de propagandă rusă. Kremlinul a promovat în mai multe rânduri narațiunea conform căreia Zelenski este un lider ilegitim, bazându-se pe premisa că primul său mandat prezidențial trebuia inițial să se încheie pe 20 mai 2024. Însă narațiunea aceasta falsă ignoră faptul că constituția ucraineană interzice alegerile în timpul legii marțiale, care a intrat în vigoare după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Donald Trump a ținut să mai spună că Volodimir Zelenski e un „negociator slab și incompetent”, punând astfel la îndoială legitimitatea sa democratică. În plus, liderul de la Casa Albă a ironizat reacția liderului de la Kiev, sugerând că Ucraina ar fi trebuit să ajungă la un acord de pace mai devreme, în ciuda faptului că Rusia e țara agresoare care a pornit războiul.
„Ei au avut un loc la masa negocierilor timp de trei ani. Când își fac griji că nu au fost chemați, trebuiau să fi făcut o înțelegere cu mult timp în urmă. Chiar și un negociator pe jumătate priceput ar fi putut rezolva acest lucru cu ani în urmă. (...) Nu trebuia să-l începeți (războiul). Puteați face o înțelegere. Personal, îl plac, dar leadershipul e cel care a permis desfășurarea războiului. Eu aș fi putut face o înțelegere pentru Ucraina care le-ar fi dat aproape tot pământul, totul, aproape tot pământul. Și niciun om nu ar fi fost ucis și niciun oraș nu ar fi fost distrus. Și nicio cupolă nu ar fi fost dărâmată. Dar au ales să nu o facă în acest fel”, a precizat Trump, citat de Axios.
Asistăm, dragi prieteni, la un fel de reeditare informală a Pactului Ribbentrop-Molotov, dar cu nuanțe diferite. Esența acelui pact din 1939 era un acord secret între două mari puteri (Germania nazistă și Uniunea Sovietică) pentru a-și împărți sferele de influență în Europa de Est, cu Polonia și țările baltice ca principale victime. De data asta, Trump pare dispus să cedeze Ucraina pe tavă intereselor Rusiei. Nu avem încă un acord formal, dar retorica lui Trump e un semnal verde pentru Putin ca poate să-și continue infleunța în Europa.
Iar în tot acest context, Ucraina pare că se îndreaptă spre rolul Poloniei din 1939, adică să devină un stat sacrificat de marile puteri. Practic, JD Vance avea dreptate: Donald Trump e „un Hitler al Americii”.
Foto: Politico.com via AP
Politico scrie că aceste comentarii ale lui Donald Trump ignoră faptul că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina fără a fi provocată, în urmă cu trei ani. Iar declarațiile liderului de la Casa Albă au venit în timp ce Zelenski şi liderii din întreaga Europă se străduiesc să aibă un răspuns la indiciile tot mai numeroase că cel mai important aliat al Kievului din ultimii trei ani pare să fie mai interesat de normalizarea relaţiilor cu Rusia decât de asigurarea supravieţuirii Ucrainei.
Trump a mai spus că ucrainenii, care luptă pentru supravieţuirea ţării lor, „s-au săturat” de moarte şi distrugere şi sunt dornici să vadă sfârşitul războiului. „Oamenii vor să vadă că se întâmplă ceva”, a spus Trump. Ei bine, aeastă declaraţie este contrazisă de realitatea din Ucraina, unde oficialii aleşi şi o mare parte a populaţiei au fost şocaţi de acţiunile administraţiei Trump, care par indiferente la soarta naţiunii. Printre acestea se numără nu numai discuţiile cu Moscova, ci şi propunerea SUA de a revendica jumătate din drepturile Ucrainei asupra minereurilor rare ca plată pentru ajutorul deja primit şi fără garanţii de securitate viitoare.
Rusia profită de afirmația falsă a lui Trump privind rata de aprobare a lui Zelenski
Andrew D’Anieri, membru în Atlantic Council, a declarat pentru Kyiv Independent că „Kremlinul adoră alegerile, nu în propria țară, ci în alte părți, pentru că oferă o oportunitate de a destabiliza lucrurile” și că „singura persoană care beneficiază de alegeri înainte de a exista un acord de pace durabil este Putin”.
Pe de altă parte, Piotr Tolstoi, un membru de rang înalt al Dumei de Stat a Rusiei, a calificat remarcile lui Trump drept „semnificative” și a sugerat că acestea ar fi „de mare interes pentru cei care se numesc politicieni la Kiev”.
The Guardian notează că Rusia se va baza pe remarcile lui Trump pentru a semăna discordie în rândul elitelor politice de la Kiev și al societății în general, slăbind potențial capacitatea Ucrainei de a rezista forțelor ruse.
O analiză Reuters amintește că tunci când Putin și-a lansat invazia în Ucraina în urmă cu aproape trei ani, președintele american de atunci, Joe Biden, a luat o poziție fermă de solidaritate cu Kievul, a format un bastion de aliați europeni și a pus consilieri veterani să se ocupe de izolarea Moscovei din punct de vedere economic și diplomatic.
Abordarea Washingtonului s-a schimbat radical odată cu întâlnirea inițială de marți dintre negociatorii americani și ruși. Graba lui Trump de a impune Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina a alimentat temerile legate de un acord de pace cu Putin care ar putea submina securitatea Kievului și a Europei și ar putea modifica peisajul geopolitic.
Putin și Trump au zguduit lumea într-o săptămână
Jurnalistul BBC, Steve Rosenberg, specializat pe Rusia, scrie că în ultimele zile s-au răsturnat alianțele tradiționale, Europa și Ucraina au început să caute soluții pentru a răspunde crizei, a început să se vorbească foarte mult și cu teamă de securitatea europeană, iar Rusia a revenit acolo unde dorește să fie: la masa de sus a politicii globale, fără să fi făcut vreo concesie pentru a ajunge acolo.
O imagine domină ziarele rusești de miercuri dimineață: înalți oficiali ruși și americani la masa de negocieri de la Riad, indică Steve Rosenberg, care mai spune că regimul de la Kremlin dorește ca publicul rus și comunitatea internațională să vadă că eforturile occidentale de a izola Rusia din cauza războiului din Ucraina au eșuat.
Mihai Răzvan Moraru comentează conferința de presă de marți seară a lui Trump și spune foarte clar că momentul „va ramane probabil ultimul pas prin care ne demonstrează noua, europenilor, dar și Ucrainei ca SUA nu mai sunt lângă noi”.