Tarifele lui Trump ajung să se resimtă direct în buzunarul angajatului român
🔥 Ok, deci Donald Trump a început războiul comercial prin impunerea de tarife asupra unora dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, dând peste cap ultimele decenii de politică comercială a americanilor. La București, Bursa de Valori a deschis pe roșu, iar piețele bursiere europene sunt toate în scădere.
Foto: Aaron Rupar/X
🔥 Liderii europeni, de la Ursula von der Leyen, la Giorgia Meloni și premierul irlandez Micheál Martin, până la premierul polonez Tusk, au criticat tarifele lui Trump, spunând că reprezintă o decizie „greșită” și au avertizat că economia globală va suferi grav din cauza lor.
🔥 Deși Trump a atacat direct UE, numind-o „patetică”, președinta Comisiei Europene a păstrat o notă de deschidere spre dialog, exprimându-și speranța că relația transatlantică ar putea trece de la confruntare la negociere. Totuși, Ursula a spus că europenii se simt trădați de cel mai vechi aliat al Europei.
🔥 La Paris, Macron a convocat de urgență o întâlnire cu sectoarele economice afectate, iar presa germană estimează că tarifele lui Trump ar putea costa producătorii auto germani, ca BMW, Mercedes și Volkswagen, până la 11 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape o treime din valoarea totală a exporturilor auto germane către SUA.
🔥 Moritz Schularick, președintele Institutului Kiel pentru Economia Mondială, a declarat că încrederea în Statele Unite s-a deteriorat profund, comparând relația transatlantică cu un băț care, dacă este îndoit prea mult, în cele din urmă se rupe, scrie The Guardian.
🔥 În tot acest context apare întrebarea de 1.000 de puncte: România va fi afectată? Evident că DA, dar cel mai mult indirect. Și să explicăm de ce: păi, țara noastră e profund integrată în lanțurile de producție europene, în special în economia Germaniei, iar fabricile românești produc componente, piese, subansamble sau servicii pentru giganți industriali germani precum BMW, Bosch sau Siemens, care apoi exportă produse finite în SUA.
🔥 Ei bine, acum, odată cu tarifele lui Trump, acele produse urmează să fie mai scumpe în America, iar asta va face ca firmele germane să-și pierdă din competitivitate și să reducă comenzile către partenerii lor, inclusiv către România. Iar ăsta e doar un exemplu despre cât de interconectate sunt economiile și de ce e greșit să ai abordări protecționiste.
🔥 În facultate, când studiam științe politice la Universitatea București, l-am citit pe economistul Richard Baldwin, care explica în nenumărate prelegeri studențești din SUA teoria „supply chain contagion” (contagiunea lanțului de aprovizionare), potrivit căreia politicile protecționiste afectează nu doar țările țintite direct, ci și toate economiile „cuplate” la ele. Iar România, ca parte integrantă a UE și ca furnizor de nivel 2 sau 3 în lanțul european, este expusă la riscuri indirecte ale unor decizii politice protecționiste.
🔥 Bine, sper că politicienii de la București înțeleg gravitatea momentului și sper că l-au citit măcar o dată în viață pe economistul britanic John Keynes, căci el explică foarte simplu faptul că, dacă scade cererea externă pentru exporturi, scade și producția internă, ceea ce duce la concedieri, venituri mai mici și investiții blocate.
🔥 Iar asta înseamnă, dragi prieteni, mai puțini bani în economie și o încetinire generalizată a acesteia. Iar economia României nu își permite așa ceva, ținând cont de câte probleme avem, de la deficit, la gap-ul de TVA și incapacitatea de a atrage mai multe fonduri europene.
🔥 Și ca să mă întorc la exemplul cu Germania, căci este țara cu care România are cele mai semnificative relații economice, în funcție de volumul schimburilor comerciale, ei bine, nemții, dacă strănută, românilor le curge nasul și riscă să facă și pneumonie. Iar dacă America îi blochează Germaniei exporturile, decizia asta lovește, în cele din urmă, și la Pitești, și la Sibiu, și la Oradea, acolo unde sunt mii de oameni care lucrează indirect pentru industria germană.
🔥 Prin urmare, trebuie să înțelegem că azi, 3 aprilie, tarifele impuse de Trump nu sunt o simplă problemă externă, ci ele ajung rapid să-și simtă efectul în buzunarul angajatului român.
🔥 Așa cum zice și Radu Burnete, director executiv la Confederația Patronală Concordia, prosperitatea României din ultimii 20 de ani vine tocmai din deschiderea către lume: acces la piața UE, investiții germane, franceze, olandeze, outsourcing în IT, comerț liber cu Vestul.
🔥 Ei ine, dacă intrăm într-un nou val de protecționism global, România nu-și permite să rămână pasivă și să nu aibă poziții. Decidenții politici nu își permit să se ascundă sub birouri. De ce? Pentru că țara are nevoie de voci și forțe politice care să apere comerțul liber care alimentează viața economiei românești și integrarea europeană, nu de lideri populiști care repetă lozinci importate de pe Fox News și de pe X, rețeaua de propagandă a MAGA.
Cu tot cu surse AICI. 🙂