Tarifele lui Trump anunță sfârșitul hegemoniei americane
SUA nu mai este dispusă să susțină ordinea economică globală pe care a patronat-o timp de decenii. Iar România, ca și restul Europei, va resimți impactul noilor tarife comerciale.
„Ziua eliberării” a sosit! Din perspectiva relațiilor internaționale, deciziile administrației Trump în materie de politică comercială semnalează că Statele Unite nu mai doresc să ofere ceea ce economiștii numesc „bunuri publice globale”, unul dintre fundamentele exercitării hegemoniei. Prin această repoziționare, SUA indică faptul că nu mai este dispusă să susțină ordinea hegemonică americană în termenii și condițiile agreate ultima dată în anii ’80.
Foto: Dan O’Neill/X
Teoreticienii relațiilor internaționale ne spun că statutul de hegemon presupune trei elemente esențiale: preponderența de putere, dorința de a fi hegemon, și consimțământul statelor secundare. Acest consimțământ nu este gratuit, ci rezultatul unui târg: acceptăm hegemonul și îi recunoaștem dreptul de a influența guvernanța globală și arhitectura instituțiilor internaționale, dar în schimb ne așteptăm ca el să furnizeze o serie de bunuri publice: o monedă de rezervă stabilă, acces la o piață vastă de desfacere, securizarea rutelor comerciale maritime etc.
Ceea ce a făcut administrația Trump în ultimele două luni și jumătate este să renege acest acord. America nu mai este dispusă să furnizeze aceste bunuri publice globale și este pregătită să renunțe la ordinea hegemonică pe care a patronat-o în ultimele decenii pentru a promova obiective interne. „America First” înseamnă, în fond, sfârșitul hegemoniei americane.
România a beneficiat semnificativ de pe urma acestei ordini hegemonice, inclusiv în plan economic și comercial. Acum, însă, avem nevoie de lideri cu viziune și voință politică, capabili să ne ghideze prin furtuna care, inevitabil, urmează sfârșitului oricărei ordini hegemonice.
Până atunci însă, toate exporturile europene către SUA, la care contribuie semnificativ și România, atât prin rute directe, cât și indirecte, vor fi supuse unor taxe de 20%, iar exporturile de automobile, cu impact direct asupra vastei industrii din Transilvania și Banat, integrată în lanțurile valorice germane, vor fi taxate cu 25%. Implicațiile economice, în special cele indirecte, pot fi considerabile.
Cât de considerabile? M-aș aștepta ca Comisia Națională de Strategie și Prognoză să prezinte public, cât mai curând, o analiză econometrică riguroasă care să estimeze impactul direct și indirect asupra exporturilor, PIB-ului și ritmului de creștere economică.
Și eu m-as astepta sa ne prezinte Comisia Națională de Strategie și Prognoza ceva, dar nu o sa îmi țin respirația pama atunci... 😒