Tarifele lui Trump sunt, în final, taxe plătite de cetățeni
Planul tarifar al administrației Trump 2.0 lovește în comerțul internațional și crește prețurile pentru consumatori.
Se pare că planul lui Donald Trump legat de tarifele comerciale cu țările care sunt în teorie aliați ai Statelor Unite ale Americii merge înainte. Taxe vamale de 25% pe importurile din Canada și Mexic, precum și de 10% pe importurile din China au fost semnate și vor intra în vigoare în perioada următoare.
Foto: Andrew Harnik/Getty Images
Valoarea totală a importurilor care vor fi afectate de aceste taxe sunt în jur de 1.4 trilioane (mii de miliarde) de dolari pe an, adică circa 40% din totalul importurilor în Statele Unite. Aceste măsuri pleacă de la două idei, una a reducerii deficitului comercial și cea a opririi exodului de job-uri către țările care se ocupă de producția bunurilor vândute (manufacturing) în Statele Unite ale Americii. Aceste măsuri sunt izolaționiste, nu sunt deloc pro-business și îi afectează atât pe cei care dețin business-urile cât și pe consumatori.
Primele efecte se văd deja pe bursele din întreaga lume, acolo unde nu doar marii investitori își pierd o parte din avere, ci și viitorii pensionari din țările dezvoltate (inclusiv din România); Agențiile de rating vor da și ele un semnal atunci când țările impactate de tarife, în principal Mexicul (ale cărei exporturi se duc în proporție de 80% către Statele Unite Int_Trade_Research_240304), dar și Canada și chiar Statele Unite; În curând vom vedea ajustări ale prognozelor de creștere economică pentru cele trei țări. China are posibilități și opțiuni să reziste, dar și acolo vor fi efecte.
Companiile mari vor forța furnizorii să preia o parte din impact, aici va fi un joc important, care va avea efect final asupra prețurilor pe care le vor plăti consumatorii. În industrii unde lanțul de aprovizionare nu se poate schimba rapid, cea mai mare povară o să cadă pe consumatorii finali, adică se va vedea în creșterea prețului de la raft;
Administrația Trump se bazează pe câteva pârghii care vor ajuta economia pe termen scurt, dacă vor trece de toate forurile decizionale: o tăiere masivă de taxe care va avea efect asupra corporațiilor și a celor cu venituri mari și mai puțin asupra celor cu venituri medii și mici, un boost de moment pentru economie și investiții, cealaltă măsură ține de Banca Centrală (FED) – scăderea ratelor de dobândă, pe care Donald Trump a cerut-o încă din campanie, dar care se va face din cauza riscului de recesiune din cauza creșterii tarifelor nu datorită condițiilor economice prielnice;
Scenariul cel mai nefavorabil va fi cel al unei recesiuni care să afecteze mai multe țări, în timp ce pentru Statele Unite, dar într-o măsură mai mică și pentru Canada și Mexic următorii ani vor veni cu un fenomeni numit stagflație – o creștere accelerată a prețurilor odată cu creșterea șomajului.
Autor invitat: Teodor Dumitrescu - are o experiență de peste 12 ani în corporate finance și strategie financiară, coordonând proiecte complexe în industria automotive și FMCG, precum schimbări strategice și implementări de sisteme financiare. Este pasionat de geopolitică, macroeconomie și literatură.
Foto: arhivă personală