Toți oamenii președintelui Trump (IV). Lumea lui Elon Musk și America conflictelor de interese
Dintre toți oamenii președintelui Trump, de departe cel mai toxic este Elon Musk.
Un geniu antreprenorial de-a lungul timpului, Elon și-a creat în ultimii ani, prin achiziționarea Twitter, un instrument de putere și vehicul pentru ideile sale care continuă să se îndrepte tot mai mult spre extrema dreaptă, așa cum bine indică cotidianul francez Le Monde.
Zilele trecute, Donald Trump a anunţat că Elon Musk, din poziția de cel mai bogat om al planetei, va conduce noul Departament al Eficienţei Guvernamentale din SUA, denumit DOGE, împreună cu fostul candidat prezidenţial republican Vivek Ramaswamy, și el un milionar cu afaceri în biotehnologie și domeniul financiar. Pe scurt, activitatea acestui departament trebuie să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2026, când se vor aniversa 250 de ani de la fondarea Statelor Unite ale Americii.
Foto: Doug Mills/The New York Times
Ei bine, marea problemă cu acest Department e că poate ajunge foarte ușor să satisfacă dorințele de business ale lui Elon Musk. Așa că din start ne aflăm într-un presupus conflict de interese.
De ce? Pentru că compania sa SpaceX a primit miliarde de dolari de la statul american prin contracte federale, în timp ce mai multe dintre companiile sale se confruntă cu un control privind reglementarea. Ajuns acum în viitoarea administrație Trump, Elon Musk ar putea foarte ușor să influențeze modul în care sunt controlate companiile sale.
După cum indică analiștii consultați de Los Angeles Times, va fi o epocă de aur pentru Musk cu Trump la Casa Albă. Motivul: SpaceX, compania aerospațială a lui Musk, ar putea primi și mai multe contracte federale în valoare de miliarde de dolari, în timp ce celelalte cinci companii ale sale ar putea beneficia de o reglementare mai flexibilă.
Firește, legea federală interzice angajaților din ramura executivă, care pot include consultanți neremunerați, să participe la treburi guvernamentale care vizează în mod direct interesele lor financiare, cu excepția cazului în care renunță la interesele lor sau se recuză. De aceea echipa de tranziție a lui Trump a căutat să amelioreze controversa, spunând că DOGE ar „oferi sfaturi și îndrumări din afara guvernului” și că își va încheia activitatea în vara lui 2026.
Cu toate acestea, influența lui Elon Musk pe lângă Donald Trump nu poate fi ignorată, iar jurnaliștii de la The Guardian scriu că Elon a devenit „vicepreședintele din umbră” al lui Donald Trump.
În plus, o analiză grafică a New York Times arată că două dintre companiile lui Elon Musk (Tesla & SpaceX) au adunat în ultimul deceniu contracte guvernamentale în valoare de cel puțin 15,4 miliarde de dolari. De asemenea, legăturile lui Musk cu autoritățile federale de reglementare americane sunt numeroase și contradictorii, iar companiile sale au fost vizate în cel puțin 20 de investigații sau analize recente, inclusiv în ceea ce privește siguranța mașinilor Tesla și daunele mediului cauzate de rachetele sale.
Ca să ne înțelegem, că poate nu e clar: Elon Musk va fi omul care va avea puterea să facă un audit federal autorităților de reglementare care îi supraveghează companiile și apoi chiar ar putea să le și reglementeze (în propriul interes). Doar naivii ar putea să creadă că Elon va fi obiectiv/neutru și că nu va încerca să-și protejeze și consolideze afacerile.
Donald Moynihan, profesor de politici publice la Universitatea din Michigan, a declarat zilele trecute pentru cotidianul american Newsweek că devine imposibil de susținut afirmația că guvernul nu îl va favoriza pe Musk, acum că acesta are putere asupra agențiilor sale.
Moynihan mai spune că implicarea lui Musk în guvernul federal „creează aparența de corupție și crește șansele ca o astfel de corupție să aibă loc”. În plus, acesta spune că implicarea lui Musk în viitoarea administrație Trump crește riscul ca politica să fie elaborată și pusă în aplicare pentru a satisface dorințele celui mai bogat om din lume, mai degrabă decât ale publicului american.
New York Times a întocmit un bilanț al înțelegerilor comerciale multiple ale lui Musk cu guvernul federal, precum și al încălcărilor, amenzilor, decretelor de consimțământ și al altor anchete ordonate de agențiile federale împotriva companiilor sale. Împreună, acestea arată o rețea profundă de relații care sugerează că Elon Musk, în loc să intre în acest nou rol pe care i l-a dat Trump ca observator neutru, va judeca proprii clienți și autoritățile de reglementare.
Deja Elon a cam spus cum va arăta modul în care va folosi noua poziție pentru a-și ajuta propriile companii. Acesta a pus sub semnul întrebării o normă care impunea companiei SpaceX să obțină o autorizație pentru deversarea unor cantități mari de apă potențial poluată din platforma sa de lansare din Texas. El a mai spus că limitarea acestui tip de supraveghere ar putea ajuta SpaceX să ajungă pe Marte mai repede „atât timp cât nu este sufocată de birocrație”. „Departamentul de eficiență guvernamentală este singura cale de a extinde viața dincolo de Pământ”, a mai indicat Musk pe X, scrie New York Times.
De altfel, Musk și companiile sale pun adesea la îndoială reglementările federale, în special atunci când acestea amenință să încetinească planurile de extindere a operațiunilor sale. Iar la începutul lunii octombrie, Musk a atacat Comisia federală pentru comunicații, care supraveghează sateliții de internet lansați de SpaceX.
El a sugerat pe X că, dacă comisia nu ar fi „revocat ilegal” finanțarea federală în valoare de peste 886 de milioane de dolari pe care compania a solicitat-o pentru a oferi acces la internet în zonele rurale, rețeaua de sateliți ar fi „salvat probabil vieți în Carolina de Nord” după ce un uragan a devastat părți importante ale statului.
În realitate, Musk a mințit. Un purtător de cuvânt al Comisiei federale pentru comunicații din SUA a declarat că Musk nu primit banii pentru că compania sa își propunea să furnizeze servicii de internet în anumite zone care nu erau de fapt rurale, inclusiv Aeroportul Internațional Newark Liberty.
Marea problemă e că agențiile federale ale SUA au devenit în ultimii ani din ce în ce mai dependente de vehiculele, rachetele, internetul și alte servicii furnizate de companiile lui Elon Musk. Iar această realitate îl face mai puternic chiar și decât Donald Trump.
Pe 19 octombrie, Elon Musk era în campanie electorală pentru Donald Trump și le vorbea alegătorilor din Pennsylvania despre cum un vot pentru Trump este un vot „pentru progresul umanității în sine”. Potrivit Politico, Musk a vorbit pe larg despre dorința sa ca omenirea să devină o „civilizație spațială” și să colonizeze Luna sau Marte, specificând chiar ce tip de guvern crede că s-ar potrivi unei colonii din afara planetei: democrație directă.
Totodată, Musk a fost la fel de specific în ceea ce privește tipul de guvern pe care îl consideră necesar pe Pământ pentru a permite acest viitor, și anume, un guvern care va avea politici de reglementare mai flexibile, adică un guvern care va ajuta marele său imperiu de afaceri, mai indicau jurnaliștii de la Politico.
Desigur, progresul poate însemna conectarea instantanee cu oameni din întreaga lume, cartografierea genomului uman sau eradicarea poliomielitei. Dar există și o latură întunecată, se arată în analiza Politico, care spune că există critici care au subliniat faptul că o credință în progres, detașată de orice valori sau tradiții conducătoare, poate fi extrem de periculoasă, pentru că ar permite companiilor cu putere (adică bani și relații) să stabilească termenii interacțiunii societății cu produsele lor.
Musk crede că progresele tehnologice sunt catalizatorul care va conduce omenirea către un viitor glorios, în timp ce criticii săi, inclusiv multe organizații non-profit din domeniul tehnologiei precum și unele dintre cele mai mari firme de tehnologie (ca Apple, Meta, OpenAI și Microsoft), cred că, în lipsa unui control democratic puternic, acestea ar putea să servească doar intereselor dezvoltatorilor de tehnologie și partenerilor lor de afaceri. Așa se crează o rețea oligarhică. Iar Trump și Musk o vor patrona.
O analiză a The Guardian atrage atenția că în calea reformelor anunțate de Elon Musk va sta însă unul dintre dușmanii săi declarați: legislația în domeniul muncii. Tesla este singurul mare producător auto din SUA care nu are o forță de muncă sindicalizată, iar Elon să să păstreze această situație.
Angajații guvernului federal, în schimb, beneficiază de o protecție puternică a legislației privind domeniul muncii, care ar împiedica abordarea lui Musk de reducere a costurilor și, eventual, ar face-o imposibilă. Așa că, cu toate companiile pe care le conduce, Musk are puțină experiență în gestionarea angajaților din sectorul public și s-ar putea să găsească lei mai puțin maleabili decât este obișnuit să îmblânzească, mai scriu jurnaliștii britanici.
Acum să ne uităm puțin și la cum a transformat Musk o rețea socială într-un incubator al extremiștilor și teoriilor conspirației. X (fostul Twitter) a devenit un spațiu în mare parte nereglementat, în care extremismul prosperă, iar cel MAGA e ajutat foarte mult de algoritmi.
Associated Press scrie că Comisia Federală pentru Comerț din SUA a analizat modul în care Elon a gestionat datele sensibile ale consumatorilor platformei după ce a preluat controlul asupra companiei, în 2022, dar nu a luat măsuri de aplicare a legii.
Musk și-a exprimat cu fermitate opiniile politice pe platformă, modificându-i regulile, sistemele de moderare a conținutului și algoritmii pentru a se conforma viziunii sale asupra lumii. În plus, platforma s-a transformat în ultimele luni într-un megafon pentru campania lui Trump, oferind acestuia din urmă un nivel fără precedent de publicitate gratuită a cărei valoare este aproape imposibil de calculat.
Pe X, Elon a avertizat în termeni populiști cu privire la efectele politicilor progresiste și ale cenzurii. El a afirmat, fără temei, că democrații încearcă să umple țara cu imigranți fără acte care îi vor recompensa cu putere permanentă, avertizând că alegerile din 2024 ar putea fi ultimele alegeri libere din America. Deși a devenit un promotor al mesajelor anti-imigrație, Washington Post scrie că Elon Musk și-a construit imperiul financiar muncind ilegal în SUA în anii ’90 din poziția de imigrant.
Interesul puternic al lui Musk pentru inteligența artificială este, de asemenea, foarte mare. Elon este în curs de a construi un supercomputer de inteligență artificială în Memphis, Tennessee, pentru start-up-ul său xAI. Cu toate acestea, grupurile de mediu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la poluarea generată de turbinele cu gaz ale instalației și la presiunea exercitată de acestea asupra rețelei locale de energie, ceea ce a atras atenția Agenției pentru Protecția Mediului. Mai mult, instalația este situată în apropierea cartierelor unde majoritatea oamenilor sunt de culoare și care se confruntă de mult timp cu poluarea și riscurile pentru sănătate generate de fabrici și alte situri industriale.
Jurnaliștii de la Los Angeles Times mai scriu că Elon Musk are mari beneficii din apropierea de Trump. Concret, SpaceX ar putea primi de la viitoarea administrație de la Casa Albă sprijin pentru extinderea rețelei de internet prin satelit, inclusiv subvenții anulate anterior, Tesla ar putea beneficia de o atitudine mai permisivă a reglementatorilor americani pentru vehicule electrice, compania xAI ar putea profita de reducerea reglementărilor pentru a accelera dezvoltarea inteligenței artificiale, plaforma X ar putea beneficia de schimbări legislative care afectează Meta și TikTok, compania The Boring Company ar putea primi sprijin federal pentru proiectele locale din domeniul transporturilor, iar Neuralink ar putea să primească sprijin de la Trump printr-o influențare a FDA în ceea ce privește inovația în dispozitivele medicale.
CNN a făcut o analiză a modului în care Elon Musk și Vivek Ramaswamy intenționează să reducă cheltuielile guvernamentale ale SUA prin eliminarea risipei și optimizarea programelor. Pe scurt, republicanul Ramaswamy a propus reducerea cu 75% a forței de muncă federale și desființarea unor agenții precum FBI, Departamentul Educației și Comisia de Reglementare Nucleară.
Însă experții consultați de CNN consideră că reducerea cu 2 trilioane de dolari a cheltuielilor anuale ale bugetului federal este nerealistă, deoarece ar implica tăieri masive în domenii esențiale, precum apărarea, ajutoarele alimentare, infrastructura și programele sociale.
Analiza CNN mai sugerează că propunerile lui Musk și Ramaswamy de reducere a cheltuielilor guvernamentale ar necesita transparență, susținere legislativă și ar putea întâmpina obstacole legale semnificative, cum s-a întâmplat și în primul mandat Trump, ținând cont de potențiale conflicte de interese și implicațiile sociale grave. Dar un președinte ca Trump, care a demonstrat în trecut că ignoră democrația și domnia legii (prin ce a făcut la 6 ianuarie 2021) poate oricând să ignore legile din nou.
În tot acest context, o analiză Reuters arată că deși Musk pare să profite pe termen scurt de victoria lui Trump, poziția sa de lider în multiple industrii îl face vulnerabil la conflicte politice și economice, atât în SUA, cât și pe scena internațională.
Mai concret spus, dependența de politicile imprevizibile ale lui Trump și relațiile tensionate dintre SUA și China îl expun pe Musk la riscuri semnificative pentru afacerile sale Poziția sa de intermediar între cele două superputeri, mai scriu jurnaliștii de la Reuters, poate deveni o vulnerabilitate, mai ales în contextul conflictelor geopolitice în creștere.
Iar dacă ne uităm la cifre, Reuters scrie că 40% din capacitatea de producție Tesla se află în China, de unde provine peste 20% din veniturile din 2023. Ținând cont de acest lucru, intenția lui Trump de a impune taxe vamale mari pe importuri ar afecta avantajul competitiv al Tesla în China, indică Reuters, care ține să precizeze și că Elon menține relații apropiate cu oficialii chinezi, dar poate deveni o monedă de schimb în conflictul economic dintre SUA și China.