Trei zile până la alegeri: Moldova, între speranța europeană și războiul hibrid al Kremlinului
Strategia Moscovei pentru influențarea și destabilizarea Republicii Moldova este una care se derulează pe termen lung, dincolo de alegeri.
Mai sunt trei zile până când moldovenii merg să-și voteze președintele, dar și să-și exprime preferința față de aderarea Republicii Moldova la UE. În acest context, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) indică într-o analiză postată la începutul săptămânii că regimul de la Kremlinul ar putea utiliza relațiile sale militare cu Transnistria pentru a invada și ocupa complet Republica Moldova, în cazul în care Rusia ar învinge în războiul din Ucraina.
Foto: understandingwar.org
Totuși, riscul unei invazii ruse în Republica Moldova rămâne foarte scăzut atâta timp cât Ucraina continuă să reziste în fața forțelor ruse. Așa că Moscova își intensifică acțiunile de război hibrid împotriva guvernului de la Chișinău, încercând să influențeze alegerile din Moldova, să limiteze orientarea pro-occidentală a țării, să provoace instabilitate în plan intern și să mențină țara dependentă de resursele energetice rusești. Aceste strategii ar putea pregăti terenul pentru o posibilă campanie militară în Moldova, spun experții ISW.
Pe scurt, Republica Moldova are șanse să avanseze pe calea integrării europene odată cu alegerile prezidențiale de Duminică și referendumul pro-UE, dar vecinii de peste Prut vor rămâne un stat care se va lupta în anii următori să îndeplinească cerințele de a deveni parte a blocului comunitar. ISW atenționează foarte clar că posibila realegere a președintei Maia Sandu și aprobarea de către popor a referendumului pro-UE nu vor defini definitiv calea Moldovei către UE.
De ce? Pentru că regimul de la Kremlinul a încercat recent să saboteze aderarea Moldovei la UE și să destabilizeze democrația moldovenească și va continua aceste eforturi în următorul deceniu.
Sprijinul pentru aderarea la UE este în creștere în Moldova, dar este puțin probabil ca Kremlinul să își înceteze operațiunile de influență și, în schimb, ar putea să își intensifice eforturile de a inversa tendințele pro-UE în următorii ani.
Concret, regimul condus de Vladimir Putin este probabil pregătit să urmeze mai multe linii de efort în viitor pentru a deraia calea Moldovei către UE, cum ar fi încercarea de a influența și de a captura instituțiile de stat moldovenești, exploatarea legăturilor militare, economice și politice ale Kremlinului cu regiunile moldovenești pro-ruse din Transnistria și Găgăuzia și desfășurarea de campanii de control reflexiv pentru a modela procesul decizional al statelor membre ale UE cu privire la aderarea Moldovei la UE, indică experții americani de la ISW citați de SpotMedia.
Chiar dacă amenințarea unei invazii rusești în Moldova prin Ucraina este în prezent extrem de redusă, condițiile actuale se pot schimba în viitor, spune ISW, permițând Rusiei să invadeze și să ocupe mai mult din Moldova decât o face în prezent în Transnistria.
Rusia e prinsă acum în războiul de uzură foarte solicitant din Ucraina, iar Kievul rezistă și continuă să țină armata Moscovei la distanță de Republica Moldova. Însă capacitatea Rusiei de a amenința militar Moldova se poate schimba în viitor, în funcție de evoluția situației de pe frontul din Ucraina, se mai arată în analiza ISW.
Experții americani sunt de părere că dacă Rusia ar reuşi să-și mărească serios eforturile de recrutare de forțe și echipamente militare, ar fi capabilă să lanseze o ofensivă pe scară largă în sud-vestul Ucrainei către Moldova, continuând în același timp să lupte în estul Ucrainei. Pe de altă parte, comandamentul militar rus s-ar putea reorienta către sud-vestul Ucrainei, dacă forțele ruse ar obţine cuceriri substanţiale în estul Ucrainei, mai estimează analiștii militari americani.
Așa că viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina. În plus, experții ISW țin să precizeze că ajutorul occidental acordat atât Ucrainei, cât și Moldovei este vital pentru capacitatea acestor state de a rezista influenței și agresiunii ruse și de a împiedica forțele lui Putin să amenințe NATO.
În analiza ISW se mai indică faptul că Moldova din 2024 este similară cu Ucraina între 2014 și februarie 2022, iar Kremlinul a adoptat elemente din manualul său hibrid de război în ambele state, în cadrul eforturilor sale de lungă durată de a remodela guvernanța și orientările geostrategice ale Ucrainei și Moldovei.
Prin urmare, cred experții americani, independența și integritatea teritorială deplină ale Moldovei și Ucrainei ar permite NATO să se concentreze asupra graniței sale de nord-est cu Rusia și Belarus și ar menține forțele ruse mai departe de baza NATO din România.
Între timp, autorităţile de la Chișinău au transmis astăzi că peste 300 de persoane din Republica Moldova au fost instruite şi antrenate în Rusia cum să provoace dezordine în masă, acte de vandalism, să atace forţele de ordine în timpul protestelor şi să genereze alte tulburări pentru a destabiliza ţara.
Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfăşurate în Bosnia şi Herţegovina, precum şi Serbia, scrie și Ziarul de Gardă. Acolo au învăţat să creeze bombe artizanale și să participe la lupte de stradă, mai spune presa de la Chișinău. Aceste tabere aveau coordonatori străini şi instructori din mai multe ţări care au legătură cu grupurile private de mercenari Wagner şi Ferma. Majoritatea instruirilor s-au desfăşurat de la începutul lunii septembrie şi până la mijlocul lunii octombrie.