Trump și Macron vor să pună capăt războiului început de Putin în Ucraina, dar în moduri diferite
În timp ce președintele francez pledează pentru garanții de securitate pentru Ucraina, Trump evită să critice Rusia și propune o înțelegere rapidă cu Putin.
Emmanuel Macron a mers luni la Casa Albă ca să pledeze cazul Ucrainei în fața lui Trump. Pe scurt, președintele francez a încercat să construiască un pod peste adevărata prăpastie care s-a deschis între Donald Trump și europeni în ceea ce privește războiul din Ucraina, așa cum bine a indicat cotidianul Le Figaro.
În declarațiile susținute alături de Donald Trump în Biroul Oval, Macron a pledat pentru o implicare americană „puternică” pentru garantarea păcii și i-a transmis lui Trump că europenii sunt „gata să meargă până la a trimite trupe” în Ucraina ca să verifice dacă „este respectată pacea”. Președintele american a spus că nu vede o problemă în trimiterea de trupe europene și l-a asigurat pe omologul său francez că și liderul Rusiei, Vladimir Putin, va accepta această prezență. În discuțiile despre încheierea războiului „trebuie implicată” și Ucraina, a mai precizat Macron.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Evident, nu au lipsit tensiunile. Donald Trump și Emmanuel Macron au avut schimburi de replici semnificative cu privire la războiul din Ucraina, rolul Europei în sprijinirea Kievului și strategia de securitate a Occidentului.
Trump a evitat să îl numească pe Vladimir Putin „dictator”, a insinuat că europenii nu suportă costurile reale ale conflictului și a susținut că, dacă ar fi fost președinte, războiul nu ar fi avut loc.
Macron l-a contrazis direct, subliniind că statele europene au acoperit 60% din sprijinul total pentru Ucraina și a reafirmat necesitatea unor garanții solide de securitate pentru Kiev, astfel încât Rusia să nu poată relua agresiunea.
Video: Kaitlan Collins/X
În timp ce Trump s-a arătat dispus să negocieze cu Putin fără implicarea Ucrainei, Macron a insistat că orice acord trebuie să fie „controlat și verificat”, menționând crimele de război de la Bucea ca motiv pentru întreruperea dialogului său cu liderul rus.
De asemenea, președintele francez a avertizat asupra pericolului unui armistițiu pripit, similar celor de la Minsk, care nu ar face decât să înghețe conflictul fără a-l rezolva. Stând alături de Trump, Macron a reafirmat că a întrerupt orice dialog cu Putin după masacrul de la Bucea și crimele de război comise de Rusia, considerând că „nu mai era nimic de obținut de la el în acel moment”. Un detaliu semnificativ, scrie Washington Post, având în vedere că Trump nu a menționat nimic despre investigarea acestor crime.
Video: Aaron Rupar/X
Pe fondul unor opinii divergente destul de evidente, ambii președinți au recunoscut necesitatea încheierii războiului, dar în moduri radical diferite: Trump mizează pe o înțelegere rapidă cu Rusia, fără a clarifica prețul acesteia, în timp ce Macron pledează pentru o pace care să nu însemne capitularea Ucrainei, ci consolidarea securității europene pe termen lung.
De altfel, președintele Franței a subliniat constant, pe parcursul răspunsurilor la întrebările jurnaliștilor, necesitatea acordării unor garanții solide de securitate pentru Ucraina, astfel încât Rusia să nu poată relua războiul sau să desfășoare o altă agresiune în viitor, în timp ce Trump a evitat complet să aducă în discuție acest subiect.
Trump refuză să-l numească pe Putin un „dictator”
Avându-l pe Macron alături, Trump a fost întrebat dacă consideră că și Vladimir Putin este „dictator”, după ce zilele trecute a folosit acest cuvânt pentru a-l descrie pe ucraineanul Volodimir Zelenski. „Nu folosesc aceste cuvinte cu ușurință, vom vedea cum va decurge totul”, a răspuns Trump.
„Au șansa unei înțelegeri foarte bune”, a mai spus Trump în prima întâlnire cu presa alături de Macron, referindu-se la Rusia și Ucraina, adăugând că un război nerezolvat între cele două țări „ar putea duce la al treilea război mondial”. Pe de altă parte, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Europa este dispusă să „intensifice” apărarea, dar este nevoie de o implicare „puternică” a SUA pentru a asigura pacea în Ucraina.
Ce au mai spus cei doi președinți în conferința comună de presă de după discuțiile private:
Trump susține că Europa trebuie să suporte mai mult din „costul și povara” asigurării păcii, nu doar SUA, și că Europa trebuie să își asume rolul central în asigurarea securității pe termen lung a Ucrainei.
Liderul de la Casa Albă mai afirmă că SUA au oferit „mult mai mult ajutor Ucrainei” decât orice altă țară și consideră că SUA ar trebui să își „recupereze” banii investiți în Ucraina.
Trump repetă din nou că războiul „nu s-ar fi întâmplat dacă el era președinte”.
Trump mai spune că situația din Ucraina „este oribilă” și ar putea escalada „într-un al Treilea Război Mondial”.
Trump susține că până la el nu s-a discutat cu Rusia și că el a reluat comunicarea directă cu Moscova. Dar așa cum subliniează jurnaliștii americani, simpla discuție cu Putin nu garantează că el nu va relua agresiunea. În plus, SUA în timpul lui Biden a evitat negocierile directe cu Putin după invazia din 2022, adoptând principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina”, în timp ce Trump a renunțat la această abordare și s-a arătat dispus să negocieze fără implicarea Kievului.
Macron subliniază că nimeni nu vrea o lume în care „legea celui mai puternic” domină și unde granițele internaționale sunt încălcate de la o zi la alta. Pe scurt, Macron condamnă clar Rusia, dar Trump evită să o acuze de invadarea teritoriului ucrainean.
Macron a citat două acorduri de încetare a focului încălcate după invazia rusă inițială din 2014, care au fost negociate la Minsk, chiar dacă Trump a declarat că nu crede că vor exista probleme dacă se va ajunge la un acord cu Putin.
Macron a mai avut grijă să spună că „europenii trebuie să facă mai mult pentru securitatea în Europa” și să ușureze povara securității pe care Statele Unite au purtat-o timp de decenii.
„Această pace nu trebuie să însemne o capitulare a Ucrainei” și trebuie să vină cu garanții de securitate a Ucrainei, a mai spus Macron.
Emmanuel Macron mai spune că Franța a vorbit cu Marea Britanie despre desfășurarea forțelor de pace pe teritoriul ucrainean și că „alte țări” sunt gata să se alăture acestui efort.
Macron a insistat că orice acord cu Rusia privind Ucraina trebuie să fie „controlat și verificat” și a adus din nou în discuție garanțiile de securitate, în timp ce Trump a susținut că Rusia are interesul să „facă o înțelegere”, fără a preciza ce ar trebui să cedeze Moscova sau ce garanții de securitate ar trebui negociate.
Singura modalitate de a fi siguri că orice acord de pace cu președintele rus este respectat, a mai spus Macron, este „să fim puternici” și să avem „capacități de descurajare”, insistă Macron.
Trump a reluat o altă afirmație pe care a făcut-o de mai multe ori – că războiul nu ar fi început dacă el ar fi fost președintele SUA.
Cu privire la Putin în mod specific, Trump a spus: „Cred cu adevărat că vrea să facă o înțelegere, poate mă înșel, dar cred că vrea să facă o înțelegere”. Apoi, a mai precizat Trump, Putin poate continua să conducă Rusia „într-un mod foarte pozitiv”.
Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images
Macron a mai indicat că discuția de luni de la Casa Albă a arătat „mai multe domenii de progres”. El a spus că au colaborat pentru a avea o propunere în privința unui plan de acțiune care să fie acceptabil pentru Ucraina și că este important să aibă confirmarea că Trump se va întâlni în curând cu președintele ucrainean Zelenski pentru a conveni asupra unui acord pentru mineralele esențiale.
Macron a mai adăugat apoi că el și Trump au evaluat modul în care poate exista un „armistițiu măsurabil și pace” între Ucraina și Rusia și că niciunul dintre ei nu-și dorește un acord care să fie „fragil”. Conform liderului francez, punctul de cotitură la care s-a ajuns îl reprezintă faptul că SUA sunt dispuse să ajute și să ofere „solidaritate”.
Încheind conferința de presă, președintele american i-a mulțumit lui Emmanuel Macron pentru această vizită efectuată la Casa Albă. „Ne vom revedea în curând… vom rezolva acest lucru, vom face acest lucru”, a spus Trump, într-o evidentă referire la încheierea războiului din Ucraina. Apoi cei doi lideri și-au strâns mâinile și s-au îmbrățișat.