Trump vs Musk. Cum s-a ajuns la „The Big Beautiful American Divorce”
America a votat scandalul în noiembrie 2024. Acum doar îl primește, odată cu lupta pe internet între cel mai bogat om din lume și cel mai puternic om politic din lume.
Parteneriatul dintre Elon Musk și Donald Trump, chiar dacă a făcut ca, pentru o vreme, să transforme orgoliul celor doi în capital politic real, a fost de la început contra naturii și era doar o chestiune de timp până când se ajungea la ziua de azi.
De ce? Pentru că nu poate dura pe termen mediu sau lung o alianță între doi nebuni care sunt mânați doar de ură, oportunism și propriul ego întins la extrem.
De unde s-au luat cei doi: Păi, în timpul întâlnirii oficiale de joi cu cancelarul german în Biroul Oval, Trump s-a declarat „surprins și dezamăgit” de criticile lui Musk la adresa politicilor sale economice. Replica lui Musk nu a întârziat să apară, iar pe platforma sa X a scris că Trump ar fi pierdut alegerile fără el. Evident, Trump a răspuns și el pe platforma sa Truth Social, unde a scris că Musk „a luat-o razna”.
Acum să punem totul în contextul mai larg: Elon Musk a demisionat săptămâna trecută din postul guvernamental în care fusese desemnat să reducă risipa bugetară prin programul DOGE. În paralel, presa americană a raportat că Musk a investit aproximativ 290 de milioane de dolari în campania lui Trump din 2024 și în alte inițiative republicane care au sporit curentul MAGA.
Acum, odată cu escaladarea conflictului dintre cei doi, Trump a lansat o propunere menită să-i mai dilueze din ton lui Elon: rezilierea tuturor subvențiilor și contractelor guvernamentale ale companiilor lui Musk, susținând că asta ar fi „cea mai simplă cale de a economisi miliarde de dolari”. A adăugat, tăios și în stilul său propagandistic, că „întotdeauna a fost surprins că Biden nu a făcut-o”.
Desigur, lupta s-a dus în zona atacurilor personale. Musk a publicat pe X o acuzație explozivă, fără dovezi, susținând că Trump ar fi „în dosarele Epstein” și că ăsta ar fi motivul real pentru care anumite informații nu au fost făcute publice. „E timpul să lansăm bomba cu adevărat uriașă”, a scris el, urmat de mesajul „Adevărul va ieși la iveală”.
În plus, Musk a sugerat chiar crearea unui nou partid politic care să reprezinte „cei 80% din grupul de mijloc”, punând sub semnul întrebării loialitatea sa față de orice pol politic existent.
Scandalul îl costă deja pe Musk, căci acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 14%, coborând compania sub pragul de 1 trilion de dolari capitalizare bursieră.
Care e realitatea dincolo de postările pe X sau Truth Social?
Păi, Musk l-a ajutat pe Trump să redevină președinte. Ăsta e un adevăr pe care nu-l putem contesta. Cum a făcut asta? Musk i-a oferit lui Trump o platformă (X) și o rețea întreagă de propagandă exact în momentul în care toate celelalte canale de comunicare îl marginalizau.
Așa a fost readus Trump în centrul atenției publicului american și global, înapoi în fluxul de informații media și de pe rețelele sociale și în circul online plin de dezinformare care l-a consacrat.
Apoi Musk și-a asumat în mod direct amplificarea ideologiei MAGA, iar după instalarea Administrației Trump 2.0 la Casa Albă a preluat rolul de coordonator al DOGE, care nu a fost altceva decât o jucărie experimentală a austerității ce i-a oferit lui Trump posibilitatea să testeze politicile publice impopulare fără a-și asuma direct costurile.
În tot acest timp, Trump a fost cel cu puterea reală în mână. Musk doar i-a fost, o vreme, folositor. Iar pentru Elon, această poziționare în dreapta lui Trump a venit la pachet cu pierderi pe toate planurile: critici din partea progresiștilor care cândva îl idolatrizau, ironii și critici din media mainstream și neîncrederea persistentă a fanilor MAGA, care se închină, la finalul zilei, doar la tabloul cu Trump și postările sale populiste și care n-au uitat niciodată că Musk e prea imprevizibil și prea greu de controlat.
Dacă încă mai există oameni care se întreabă de ce s-a rupt alianța dintre Musk și Trump, ei bine, răspunsul e simplu: pentru că Trump e un prădător care nu tolerează alți masculi alfa în preajmă. Iar în momentul în care Musk n-a mai avut ce să ofere, a devenit inutil pentru planurile de conducere politică ale lui Trump. Ba mai rău pentru Musk, a devenit un obstacol pentru administrația MAGA. Iar pentru Trump, obstacolele știm că nu se negociază, ci se elimină.
Ce vedem acum e, de fapt, sfârșitul unui calcul cinic făcut de pre;edintele SUA cât încă era în campanie și căuta să redevină liderul suprem. Trump s-a folosit de Musk din plin pentru a atinge niște obiective. Și pentru asta l-a măgulit, l-a fluturat ca pe un trofeu în fața elitei liberale globale, l-a golit de relevanță și apoi l-a aruncat peste bordul noii conduceri a SUA. Pentru că Trump nu e loial nimănui, în afară de propriul ego. Și Elon, care gândește fix ca Trump, a făcut greșeala să clipească primul.
Să ne înțelegem, Musk nu e un sfânt. A pierdut totul pe barba și prostia lui, căci a crezut că poate controla un expert al viziunii tranzacționiste prin loialitate artificială. A dat-o de gard. Acum nu mai are cărți de joc, căci și-a cam ars punțile în aproape toate direcțiile.
În ochii progresiștilor, Musk a devenit un trădător după ce a devenit portavocea extremei drepte globale și al libertarianismului cu drujba în mână. În ochii publicului MAGA, pe care l-a hrănit cu dezinformare, Musk rămâne un parvenit de care președintele Trump a scăpat. De ce un parvenit și nu unul de-al lor? Pentru că nu au fost împreună la greu, în 2020 și în anii care au urmat până în 2024, când fanii lui Trump eraau puși la zid de democrații lui Biden.
Mai mult, tehnologia lui Musk nu mai inspiră, iar prezența lui în spațiul public e din ce în ce mai deranjantă, chiar și pentru investitori. Musk a devenit doar un tip cu bani, extrem de impulsiv și radical, dar fără o tabără. Iar asta, în America lui Trump, e eticheta perfectă pentru a-ți începe coborârea spre baza treptelor pe care le-ai urcat în drumul tău spre succes.
Mai simplu spus, Trump a câștigat lupta. De ce? Pentru că a anticipat-o și s-a folosit la maxim de alianța cu Musk. Cum a reușit? L-a dominat psihologic pe Elon, l-a folosit ca pe o baterie externă din care a extras toată energia care i-a folosit pentru a-și asatisface interesele și, când a terminat cu el, l-a aruncat la coșul de gunoi lângă toți ceilalți care au crezut că pot jongla cu focul Trumpismului fără să se ardă.
Ce vedem și citim acum în online, prieteni, e un reality-show politic american la care Trump se pricepe extrem de bine, pentru că el l-a inventat.
E totuși și un semn pentru restul aliaților MAGA de conjunctură din big tech care au făcut coadă la Mar-a-Lago ca să pupe inelul lui Trump. Ei văd acum că oricând pot fi aruncați din barcă și tratați ca niște paria dacă nu mai sunt de folos. Iar Mark Zuckerberg (Meta), Sam Altman (OpenAI) sau Jeff Bezos (Amazon) se uită atent la până unde va merge, dincolo de declarații, războiul dintre Trump și Musk. Căci ar putea să urmeze pe lista lui Trump.
Lecția acestor comentarii pe X și Truth Social, pe care ar trebui să o înțeleagă mai ales liderii politici occidentali, e că oricine intră într-o alianță cu Donald Trump trebuie să înțeleagă că va fi, mai devreme sau mai târziu, transformat în monedă de schimb. Nu contează câți bani ai, ce influență ai acumulat sau ce rețea ai în spate. Dacă nu mai ești util, devii combustibil pentru mașinăria de propagandă a lui Trump
De ce se întâmplă asta? Păi pentru că în lumea lui Donald Trump, nu ideile contează, ci supunerea totală față de el. În lumea lui Trump nu e loc pentru nuanțe. Ești fie cu el, fie împotriva lui. Iar Musk, cu toată aroganța lui generată de banii pe care îi are, a crezut că poate juca pe mai multe fronturi. A uitat însă regula de aur a epocii Trump: oricine are propria voință în fața președintelui SUA devine inamicul său.
De aceea, războiul ăsta nu e despre noi nebuni. E despre cum se raportează administrația MAGA de la Casa Albă la alianțele Amercii. Iar noi europenii știm foarte bine ce se întâmplă, căci Trump se uită la partenerii din UE cu aceeași privire cu care se uită acum la Elon Musk.