Victoria lui Donald Trump este un pericol pentru Europa
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA este văzută de Rusia ca o oportunitate strategică pentru a câștiga războiul pe care l-a început în Ucraina.
Scriam în februarie despre faptul că Donald Trump este un pericol pentru Europa. De ce? Pentru că declarase la acel moment că ar încuraja Rusia „să facă orice vrea” oricărei ţări NATO care nu plăteşte destul pentru Apărare.
Foto: Evan Vucci/AP Photo
Care a fost prima reacție a Rusiei după rezultatele alegerilor din SUA, care au arătat că Donald Trump va reveni la Casa albă din ianuarie 2025?
„Kamala este terminată” - așa a scris pe X fostul președinte rus, Dimitri Medvedev, una din portavocile principale ale lui Putin și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, notează HotNews.
Continuarea mesajului lui Medvedev e și mai îngrijorător: „Obiectivele Operațiunii Militare Speciale rămân neschimbate și vor fi atinse”.
În plus, pe Telegram, Medvedev a pulsat și a spus: „Trump are o calitate utilă pentru noi: ca om de afaceri până în măduva oaselor, îi displace de moarte să cheltuiască bani pe diverși aliați dependenți și proști, pe proiecte de caritate slabe și pe organizații internaționale vorace”.
Concret, Medvedev a ținut să arate că victoria lui Trump este o veste proastă pentru Ucraina, afirmând că autoritățile ucrainene fac parte din categoria celor pentru care Trump probabil nu va dori să cheltuiască prea mulți bani.
Mi-am adus aminte azi de ceea ce spunea istoricul american Timothy Snyder, în iunie 2022, că politica externă a lui Putin în ceea ce privește războiul hibrid pe care îl poartă cu occidentul e foarte simplă: generează pierderi pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia, în speranța că cealaltă parte va ceda prima, adică Occidentul care sprijină acum Ucraina.
Strategia lui Putin, după ce a văzut că Biden a adunat țările Vestice în sprijinul direct al Kievului, a fost să își creeze avantaje tactice de etapă pe care să le păstreze până ajunge omul lui la Casa Albă, adică cel cu care poate să negocieze încheierea războiului din Ucraina în condițiile care îi sunt cele mai favorabile.
Iar Trump nu e Putin. Nu îl înțelege și nici nu îl combate. Dimpotrivă, Trump îl admiră pe dictatorul rus. De aceea este extrem de periculoasă revenirea lui Trump la Casa Albă, pentru că acum are toată puterea în mână, inclusiv majoritate în Congresul SUA, și nu mai este îngrădit de nimeni și nimic.
Așa cum spune și profesorul Iulian Fota, Trump a fost îngrădit în primul mandat de opoziția din partidul republican, de vechii republicani ai lui Reagan si Bush tatăl, adică de „adulții din cameră”. Tot profesorul Fota mai indică faptul că în primul mandat, Trump a fost îngrădit de Senat, care era controlat de democrati și care i-au supervizat deciziile de politică externă, dar și de nevoia de a fi reals.
Totul a dispărut acum. Trump este un „mesia politic” pentru toți extremiștii de dreapta de pe glob, inclusiv din România, iar mișcarea MAGA devine baza pe care se clădește lumea de mâine, o lume a violenței, a dezinformării generalizate și generate pentru a câștiga, a lipsei de valori democratice, a urii față de tot ceea ce nu vrei să înțelegi, a infractorilor promovați drept modele de succes, a anulării empatiei și bunului-simț, a mercenarilor care nu au coloană vertebrală și a tranzacționării unității occidentale.