Autogolul lui Trump: tarifele pentru importurile de oțel și aluminiu sunt o bombă cu ceas pentru economia SUA
Donald Trump a impus tarife de 25% asupra tuturor importurilor de oțel și aluminiu, provocând reacții dure din partea aliaților SUA. UE și Canada au anunțat măsuri de retorsiune.
Trump a impus tarife de 25% la toate importurile de oțel și aluminiu, intensificând războiul comercial și provocând reacții dure din partea aliaților Washingtonului, inclusiv din partea UE. Bruxelles-ul a anunțat măsuri de retorsiune, introducând tarife similare pentru produse americane în valoare de 26 de miliarde de euro, după cum indică The Guardian. Aceste sancțiuni, aplicate în două etape, vizează bunuri precum oțelul, textilele, produsele agricole și electrocasnicele, iar Ursula von der Leyen a declarat că UE este deschisă unui dialog cu SUA, dar va continua să adopte măsuri pentru a proteja economia europeană.
Foto: Explicativ.com
Premierul australian a condamnat decizia lui Trump, considerând-o contraproductivă pentru economia globală, iar directorul UK Steel a transmis că „Trump ar trebui să realizeze că suntem prietenul lui, nu dușmanul lui”.
Înainte ca tarifele să intre în vigoare, Trump a amenințat Canada cu o taxă de 50% pe oțelul și aluminiul canadian, dar a renunțat după intervenția premierului provinciei Ontario.
Concret, perioada imediat premergătoare termenului de aplicare a tarifelor de 25% a fost marcată marţi de un episod dramatic, Trump ameninţând Canada cu dublarea taxei, la 50%, pentru exporturile sale de oţel şi aluminiu către SUA. Dar liderul de la Casa Albă a renunţat la aceste planuri după ce premierul provinciei Ontario, Doug Ford, a fost de acord să suspende decizia provinciei sale de a impune o suprataxă de 25% la exporturile de energie electrică către statele Minnesota, Michigan şi New York până când tarifele americane anterioare vor fi eliminate.
Ford a declarat că va veni joi la Washington împreună cu ministrul canadian al finanţelor, Dominic LeBlanc, pentru discuţii cu secretarul comerţului, Howard Lutnick, şi cu alţi oficiali ai administraţiei Trump, pentru a discuta despre revizuirea acordului comercial dintre SUA, Mexic şi Canada, după cum scrie New York Times.
Foto: BBC.com
SUA importă mai mult oțel decât orice altă țară, iar Canada, Brazilia și Mexic sunt primii trei furnizori. Canada este, de asemenea, cel mai mare furnizor de aluminiu pentru SUA, furnizând aproape 60% din cantitatea importată.
Începând de astăzi, a intrat în vigoare un tarif de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu în SUA. Donald Trump motivează că acest lucru va stimula producția americană. Numai că companiile americane care utilizează oțel și aluminiu pentru fabricarea produselor au avertizat că tarifele ar putea duce la creșterea prețurilor.
În timpul primului său mandat de președinte, Trump a anunțat anterior tarife de 25% pentru oțel și de 10% pentru aluminiu în 2018 - dar a făcut excepții pentru a exclude Canada și Mexicul. Cu toate acestea, în ciuda acestor excepții anterioare, tarifele au crescut prețul mediu al oțelului și aluminiului în SUA cu 2,4 % și, respectiv, 1,6 %, potrivit Comisiei pentru comerț internațional din SUA.
Cum funcționează tarifele?
Tarifele sunt taxe percepute pe bunurile importate din alte țări. Astfel, companiile care aduc bunurile străine într-o țară plătesc taxa către guvernul acelei țări, după cum explică BBC News. De obicei, tarifele reprezintă un procent din valoarea unui produs. Spre exemplu, un tarif de 20% pentru produsele chinezești înseamnă că un produs în valoare de 10 dolari are o taxă suplimentară de 2 dolari în SUA. Companiile pot alege să transfere o parte sau întregul cost al tarifelor către clienți.
De obicei, SUA a impus tarife mai mici pentru mărfuri decât alte țări, dar noile tarife vamale ale lui Trump - și promisiunea sa de a introduce taxe „reciproce” suplimentare asupra bunurilor din alte țări - ar putea duce la o creștere puternică a prețurilor pe care le plătesc oamenii pentru bunuri în SUA și în întreaga lume, scrie presa internațională.
Prin urmare, consensul multor economiști internaționali e că tarifele înseamnă prețuri mai mari pentru consumatori. De ce? Pentru că, în timp ce tarifele sunt plătite de compania care importă bunurile, aceste companii tind să transfere aceste costuri asupra clienților prin creșterea prețurilor. Pentru un produs precum o mașină, tarifele nu sunt plătite doar o dată, ci de mai multe ori, deoarece caroseria mașinii traversează mai multe frontiere în timpul procesului de construcție, iar alte piese sunt importate în SUA, explică jurnalistul Mitch Labiak de la BBC News.
Astfel, atunci când se adaugă toate aceste taxe suplimentare, este ușor de înțeles de ce companiile din industria auto și consumatorii sunt îngrijorați. Desigur, pentru Trump, nimic din toate acestea nu e îngrijorător. El vrea să încurajeze companiile americane să construiască în SUA cu lucrători americani pentru a evita tarifele.
Numai că economia de piață nu poate fi autarhică, căci e interdepedentă, iar companiile, mai ales cele din zona auto, susțin pe bună dreptate că nu este atât de simplu să treci doar la producție proprie, căci deschiderea de noi fabrici și angajarea de noi lucrători nu este ceva ce se poate face peste noapte.
Foto: Atlantic Council via Profimedia Images
Tarifele lui Trump pentru oțel și aluminiu intră în vigoare
Trump a impus un tarif de 25% asupra tuturor importurile de oțel și aluminiu, iar atât măsura asta afectează atât aliații apropiați ai americanilor precum Canada, Mexic și UE, cât și competitori globali precum China. Scopul declarat al administrației Trump este protejarea industriei americane, dar măsura crește costurile pentru producătorii interni, adică este de așteptat să crească costurile pentru producătorii americani de automobile, panouri solare și alte produse, lucru care ar putea încetini economia americană, adică fix opusul a ceea ce își dorește Trump prin aceste măsuri.
Pentru a compensa efectele negative asupra industriei americane, Trump plănuiește extinderea tarifelor la produse finite din oțel și aluminiu, precum piese pentru tractoare și mobilă metalică, mai relatează jurnaliștii de la New York Times. Ei bine, acest „protecționism în lanț” riscă să genereze cereri similare din partea altor sectoare afectate.
Mai exact, dacă companii americane care folosesc oțelul și aluminiul ca materie primă (și aici putem vorbi de producătorii de automobile, electrocasnice sau ambalaje metalice) încep să sufere din cauza costurilor tot mai mari ale acestor materiale, ele vor cere la rândul lor guvernului federal de la Washington să impună tarife asupra produselor finite importate, pentru a evita să fie dezavantajate față de concurenții străini. De exemplu, producătorii auto din SUA ar putea cere tarife pe mașinile importate din Europa sau Japonia pentru a compensa creșterea costurilor cu oțelul. Acest efect în lanț, numit protecționism în cascadă, poate duce la un cerc vicios de taxe și măsuri de retorsiune, afectând și mai mult economia globală.
Protecționismul în cascadă
Scurt pe doi, după o eventuală cerere a producătorilor auto americani ca administrația Trump să impună tarife pe automobilele importate din Europa și Japonia, UE și Japonia vor introduce cel mai probabil taxe de retorsiune asupra mașinilor americane exportate pe piețele lor, lucru care va afecta producători precum Ford, GM și Tesla.
Astfel, mașinile americane vor deveni mai scumpe în Europa și Japonia, lucru care va duce la o scădere a vânzărilor. În plus, mașinile producătorilor europeni sau japonezi de la BMW, Mercedes, Volkswagen și Peugeot până la Mazda sau Honda vor costa mult mai mult în SUA, lucru care v reduce opțiunile pentru consumatori. Deci impactul asupra consumatorilor și interni, dar și externi va fi direct.
Foto: NYT.com
Răspunsul UE la războiul comercial declanșat de Trump
Politico Europe scrie că UE a publicat o listă de produse americane care ar putea fi supuse tarifelor de retorsiune, ca răspuns la noile taxe impuse de administrația Trump asupra importurilor de oțel și aluminiu. Lista, care se întinde pe 99 de pagini, include în principal produse alimentare, precum carne de pui, fructe, legume și băuturi alcoolice, dar și articole surprinzătoare, cum ar fi gumă de mestecat, napolitane, țigări electronice și chiar lenjeria de noapte pentru femei. Pe lângă acestea, sunt vizate și produse reprezentative pentru stilul de viață american, cum ar fi echipamente de camping, scule de atelier și electrocasnice, alături de articole mai grele, precum utilajele industriale, plugurile de zăpadă și motocicletele.
Strategia UE este concepută pentru a exercita presiuni economice asupra statelor americane unde politicienii republicani ar putea influența deciziile lui Trump privind războiul comercial, mai scrie Politico.
Măsurile de represalii ale Comisiei Europene la politica comercială agresivă a lui Trump vor fi implementate în două etape:
prima, din 1 aprilie, va introduce tarife asupra produselor americane emblematice, cum ar fi motocicletele Harley-Davidson, bourbonul și blugii, pentru a contracara tarifele americane în valoare de 8 miliarde de euro.
a doua etapă, planificată pentru mijlocul lunii aprilie, va adăuga taxe pentru alte produse americane, ca reacție la încă 18 miliarde de euro în tarife impuse de SUA.
În paralel, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a colecta opiniile celor afectați de tarifele americane, oferind termen-limită pentru trimiterea feedback-ului până pe 26 martie. Puteți să vă dați cu părerea AICI.
UE menține totuși deschise opțiunile pentru o posibilă soluționare negociată a conflictului comericial cu Washingtonul. Altfel spus, scopul UE este de a lovi Statele Unite la fel de puternic precum lovește economia Europei taxele lui Trump, în speranța de a atrage administrația de la Casa Albă la masa negocierilor. „Nu este în interesul nostru comun să ne împovărăm economiile cu tarife vamale”, a declarat Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene a mai spus că „tarifele sunt taxe” care afectează afacerile, consumatorii și lanțurile de aprovizionare, ducând în final la creșterea prețurilor și punând în pericol locurile de muncă în ambele economii.
Oficialii europeni chestionați de Politico consideră că Washingtonul creează o situație de incertitudine economică și că UE trebuie să se apere pentru a proteja interesele sale economice. Potrivit unui reprezentant al industriei siderurgice, Bruxelles-ul este decis să riposteze puternic, deoarece „s-a săturat de Trump” și de abordarea agresivă a acestuia în politica comercială.
Relația comercială dintre SUA și UE, evaluată la 1,7 trilioane de dolari, a fost esențială pentru prosperitatea economică a Occidentului după al Doilea Război Mondial, însă Trump vede tarifele ca un mijloc de a reduce deficitul comercial al SUA și de a atrage mai multe investiții industriale interne. UE se teme că măsurile americane ar putea escalada, afectând exporturile sale de automobile, produse farmaceutice și alimente, ceea ce ar amplifica impactul economic negativ.
Grafic cu primele 10 surse de importuri de oțel din SUA în 2024 în funcție de volum, în tone metrice. Foto: U.S. International Trade AdministrationGiovanna Coi/POLITICO
Comisia Europeană și-a exprimat deschiderea către un posibil acord cu administrația Trump, precizând că măsurile sale pot fi retrase dacă se ajunge la o soluție negociată. Totuși, încercările diplomatice anterioare nu au avut succes. Maroš Šefčovič, comisarul european pentru comerț, a vizitat Washingtonul pentru a iniția un dialog, dar a concluzionat că SUA nu sunt interesate de negocieri. Oficialii UE subliniază că „nu se mai pot baza pe SUA” și că răspunsul dur este singura strategie viabilă.
Ilustrație cu volumul importurilor americane de oțel din țările UE în 2024. Foto: U.S. International Trade Administration via Giovanna Coi/POLITICO
În timp ce UE ripostează agresiv, Marea Britanie adoptă o abordare mai prudentă, evitând o reacție imediată și optând pentru o strategie „calmă și rațională” în fața politicii comerciale a lui Trump.
Trump a extins tarifele comerciale la nivel global, după ce anterior le aplicase doar Chinei, Mexicului și Canadei în acest mandat.
Foto: NYT.com
Deși afacerile din Mexic și Canada pot evita plata tarifelor până pe 2 aprilie dacă respectă regulile USMCA, noua măsură impune tarife de 25% la importurile de oțel și aluminiu fără excepții pentru aliații SUA, inversând relaxările introduse în timpul administrației Biden, după cum explică CNN.
China este singura țară care va fi supusă unor tarife și mai mari, deoarece taxa existentă de 20% pe importurile chineze se va adăuga la noua taxă de 25% pentru oțel și aluminiu, rezultând un tarif total de 45%. Deși SUA importă direct foarte puțin oțel din China, acesta ajunge indirect prin alte țări care îl cumpără și îl reexportă spre SUA sau prin practici de reetichetare. Așa că noile tarife riscă să agraveze tensiunile comerciale și să crească costurile pentru importatorii americani, care vor trebui să caute surse alternative, ceea ce ar putea alimenta inflația. Adică ceva extrem de ironic pentru un președinte care a fost ales tocmai pentru că problema nr. 1 pentru americani era criza inflației.
Ce vrea Trump de fapt de la tarifele pe care le impune?
După cum notează și jurnalistul David Goldman într-o analiză pentru CNN, Trump vede tarifele ca pe un instrument multifuncțional, capabil să reducă deficitul comercial, să crească veniturile bugetare federale și să revitalizeze industria americană. Totuși, realitatea economică arată că aceste obiective sunt contradictorii și că tarifele riscă să afecteze economia americană mai mult decât să o ajute.
Pe lângă presiunile comerciale și politice, Trump susține că tarifele vor genera venituri suficiente pentru a reduce datoria națională și chiar pentru a elimina impozitele pe venit, printr-o așa-numită „External Revenue Service”. Însă calculele economice arată că acest plan nu este fezabil, deoarece SUA ar trebui să impună tarife de 100% pe toate importurile pentru a compensa veniturile pierdute din impozitele pe venit, se mai arată în analiza CNN.
Se îndreaptă SUA spre o recesiune?
Ținând cont de tot acest context, întrebarea de pe buzele tuturor e dacă se aproapie recesiunea de americani. Semnalele sunt tot mai puternice, iar politicile comerciale ale lui Donald Trump par să accelereze acest proces, ține să sublinieze Natalie Sherman pentru BBC. Tarifele impuse de administrația sa asupra importurilor din China, Mexic și Canada au generat incertitudine pe piețele financiare, contribuind la o scădere semnificativă a indicelui S&P 500.
Economiștii de la JP Morgan și Moody’s au crescut probabilitatea unei recesiuni la 35-40%, argumentând că taxele vamale impuse de Trump reduc creșterea economică și măresc costurile pentru afaceri. Deși Trump susține că măsurile sale vor aduce o relansare a producției interne, ele au dus deja la o reducere a investițiilor și la o scădere a vânzărilor cu amănuntul în luna februarie.
Pe lângă tarife, investitorii sunt îngrijorați de planurile administrației Trump de a reduce forța de muncă guvernamentală și cheltuielile publice. Mulți consideră că tarifele nu sunt doar o tactică de negociere, ci o restructurare profundă a economiei americane, ceea ce alimentează incertitudinea prezentă pe piețe în aceste zile, se mai arată în analiza BBC.
În plus, economia SUA se confruntă deja cu o încetinire provocată de politica monetară a Rezervei Federale, care a menținut ratele dobânzilor ridicate pentru a controla inflația. Această combinație de factori – incertitudine economică, tarife agresive și creșterea costurilor de creditare – a dus la scăderea încrederii consumatorilor și a companiilor, iar mari retaileri din SUA precum Walmart și Target avertizează deja asupra unei încetiniri a consumului.
Concluzia de moment e că politicile comerciale haotice ale lui Donald Trump riscă să creeze o criză economică autoindusă, din care SUA ar putea fi dificil să iasă. Dacă Trump nu-și schimbă strategia, experții și investitorii avertizează că efectele protecționismului său ar putea submina stabilitatea economică a SUA pe termen lung.
Un moment de realitate alternativă MAGA
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a administrației Trump, a încercat, într-o conferință de presă, să schimbe realitatea economică, susținând că „tarifele sunt o reducere de taxe pentru poporul american”, dar a fost imediat confruntată de un reporter AP, care i-a explicat că tarifele nu sunt plătite de companiile străine, ci de importatorii americani.
Confruntată cu această realitate, Leavitt a reacționat defensiv, declarând că este „insultător” să-i fie testate cunoștințele economice și că regretă că a permis o întrebare din partea Associated Press. În loc să răspundă cu fapte, ea a refuzat să continue discuția, evitând să recunoască implicațiile economice reale ale războiului comercial declanșat de Trump și la care UE, Canada și China au reacționat deja.
Citește și: Tarifele lui Trump sunt, în final, taxe plătite de cetățeni