Cine este Călin Georgescu?
Călin Georgescu e un pericol pentru democrația românească, mult mai mare decât Ciolacu sau Simion.
Călin Georgescu are un discurs puternic antisemit, legionar, „mesianic”, pro-rus și anti-Occident, după cum indică și jurnaliștii de la G4 Media. Acesta s-a născut pe 26 martie 1962 și susține că vine dintr-o familie de preoți. Individul a declarat recent că „nu este un candidat”, ci că „este la nivelul unei chemări, unul pentru toți și noi toți cu Dumnezeu”.
Ascensiunea lui Călin Georgescu, sub radarul televiziunilor și marii părți din presă, arată cât de puternice au devenit rețelele sociale și mai ales TikTok. Campania lui Georgescu s-a făcut acolo, cu fonduri masive și o structură foarte bună de rostogolire a algoritmilor.
Călin Georgescu e un pericol pentru democrația românească, mult mai mare decât Ciolacu sau Simion. E un individ cu discurs legionar asumat, iar în 2021, pe când era în AUR, îi lăuda pe Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu.
În plus, Călin Georgescu spunea în trecut că scutul Deveselu este o rușine diplomatică și că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie. Individul a mai spus și că războiul din Ucraina ar fi fost manipulat de interesele industriei militare din SUA.
Cum a intrat în politică
Potrivit News.ro, Călin Georgescu a absolvit facultatea de Agronomie şi este doctor în pedologie (studiul solurilor). Înainte de Revoluţie, a fost angajat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraş, judeţul Braşov.
Călin Georgescu și-a început cariera politică în 1991, când a devenit consilier al ministrului Mediului Marcian Bleahu, în cabinetul conduse de către Theodor Stolojan, după cum scrie HotNews. În același minister a ocupat funcția de secretar general în perioada 1997-1998.
După anii 2000 a cupat mai mulţi ani diferite funcţii la ONU în domeniul conservării mediului, iar în prezent susține că e expert în dezvoltare durabilă şi profesor asociat la Universitatea din Piteşti.
El a fost coordonatorul echipelor care au elaborat variantele din 1999 și 2008 ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă.
În 2004-2005, Călin Georgescu a fost director în Ministerul Afacerilor Externe, iar în intervalul 2006-2012 a ocupat postul de director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare.
HotNews mai indică faptul că Călin Georgescu s-a aflat pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012, ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, a cărui popularitate era în scădere după măsurile luate în timpul crizei economice din 2009-2010. La acea vreme, Georgescu a spus că nu este interesat de șefia Guvernului.
După alegerile din 2020, când AUR a reușit să intre în Parlament, partidul lui George Simion l-a propus pe Călin Georgescu drept candidat la funcția de premier. Dorin Lulea, actualul prim-vicepreședinte al AUR, preciza la acea vreme că Georgescu nu era membru al partidului, fiind desemnat ca urmare a expertizei sale în dezvoltare durabilă. Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.
La începutul anului 2022, George Simion anunța că Georgescu ar putea deveni președinte de onoare al AUR, însă lucrurile au luat o turnură neașteptată în urma unui interviu pe care actualul candidat l-a acordat Antenei 3 pe 31 ianuarie 2022. Atunci i s-au cerut explicații privind o declarație din anul precedent, în care Corneliu Zelea Codreau și Ion Antonescu era menționați ca „eroi” ai românilor.
Călin Georgescu și un discurs împotriva NATO
G4Media a publicat în februarie 2022 declarații făcute de către Călin Georgescu într-un interviu din mai 2021, care vizau politica de apărare a României și apartenența la NATO.
„Scutul Deveselu este o rușine diplomatică. Scutul nu are nimic legat de apărare. Din contră, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de confruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, cum este prezentat de cei care au pupat ghiulul la diverse porți”, spunea Georgescu.
În plus, HotNews mai indică că acesta susținea că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie. Noi am externalizat răspunderea, acțiunile și deciziile în securitatea națională și apărarea țării.
„Noi nu mai reprezentăm nimic pe plan extern, zero. Toate programele de guvernare așa zise de 30 de ani nu au fost decât o listă privată de cumpărături, e escrocherie. Nici o țară din blocul NATO care în eventualitatea în care va fi atacată de Rusia, vă asigur că NATO nu îi va lua apărarea”, susținea Georgescu.
Puterea TikTok
Pe TikTok, în ultima lună, s-a înregistrat o campanie masivă de promovare. Oameni necunoscuți pentru românii de rând, dar care au sute de mii sau chiar peste 1 milion de urmăritori, au început să promoveze un mesaj asemănător prin care, direct sau indirect, era promovat Călin Georgescu.
Femei obișnuite să danseze lasciv în fața camerei și oameni pentru care "tap-tap" erau cuvintele preferate s-au filmat și prezentau profilul lui Călin Georgescu, scrie SpotMedia.
Alegerea unei părți semnificative a votanților tineri a fost Călin Georgescu, scrie G4 Media, care mai indică faptul că motivația unora dintre tineri pentru care au ales această variantă s-a bazat pe atracția pentru discursul lui Georgescu de pe Tiktok.
Ce spune tinerii, potrivit unui student care a vorbit cu jurnaliștii de la G4 Media:
„Știe bine limba Engleză”
„Are o prestație, știe să vorbească, pare sincer”
„Nu cunoșteam pe niciunul. Am votat ce mi s-a părut cel mai real”
„Lasconi e malefică, pare că minte și ne bagă în război”
„Orice, dar nu Ciolacu”
„Nu a folosit boți pe platformele sociale, multă lume îl votează”
„M-am uitat și pe Youtube, nu doar pe TikTok”
„Mi se pare că se fură din voturi. TikTok-ul meu era plin de Georgescu”
„De ce să ajute Ucraina un alt candidat?”
„Pentru că mi s-a părut cel mai potrivit”
Potrivit mărturiilor tinerilor respectivi pentru G4 Media, clipurile cu Călin Georgescu erau printre cele mai des întâlnite pe TikTok de aceștia. În unele cazuri, acesta a fost ales pe ultima sută de metri.
Inconsistența logica poate fi contestată. Contradicția în termeni, cum ar fi "jurnaliștii G4 Media" ar putea fi ?
Mi se pare că etichetele astea puse pe Călin Georgescu se bat cap în cap. Cum poți să fii și legionar, și pro-rus, și „mesianic”?
Mișcarea Legionară era ultra-naționalistă și anti-comunistă, deci n-ar avea sens să fii și pro-rus în același timp.
Parcă etichetele astea sunt aruncate așa, să sune grav și să manipuleze mai mult percepția publică decât să analizeze omul cu adevărat.
Hai să ne uităm la fapte, nu doar la ce repetă presa.