Corespondență specială de la Vatican: Cât de dificil este ca noul Papă să fie ales chiar din această seară?
De la moartea Papei Francisc până în momentul în care cardinalii s-au cazat la pensiunea Santa Marta, s-a conturat o tendință către dorința de continuitate a ceea ce a realizat el.
În următoarele zile, fără telefoane sau contact cu exteriorul, 133 de cardinali catolici cu drept de vot se închid în Capela Sixtină pentru a-l alege pe succesorul Papei Francisc. Ei vor delibera în tăcere, rugăciune și vot secret, până când unul dintre ei va primi cel puțin două treimi din voturi.
Miza acestui conclav depășește cu mult granițele Vaticanului. Alegerea noului papă este și o decizie despre direcția Bisericii într-o lume tot mai polarizată. Va fi un lider care va continua reforma începută de Papa Francisc sau unul care va readuce Biserica la o linie conservatoare, axată pe unitate și disciplină?
Poate fi ales un nou Papă în această seară?
Teoretic, da. Practic, e puțin probabil, după cum scrie și BBC News. Deși nu există nicio regulă care să interzică alegerea Papei încă din primul vot, acest lucru nu s-a mai întâmplat de secole. Totuși, primul vot este extrem de important, deoarece indică ce candidați pot coagula sprijinul necesar. Și este nevoie de o majoritate de două treimi pentru ca un cardinal să fie ales papă.
Primele voturi, inclusiv cel de azi, vor arăta care nume au șanse reale să genereze consens. Dacă niciun candidat nu este ales astăzi, cardinalii se întorc la Casa Santa Marta pentru cină, iar discuțiile informale de seară pot fi decisive pentru realinierea taberelor.
Programul zilei (ora locală din Roma):
07:00 – Cardinalii încep să se mute în camerele lor de la Casa Santa Marta (unii au ajuns deja marți)
10:00 – Liturghia solemnă în Bazilica Sf. Petru
16:45 – Procesiunea cardinalilor de la Capela Paulină către Capela Sixtină
17:30 – Momentul extra omnes: toți cei care nu votează părăsesc Capela Sixtină. Cardinalii intră oficial în izolare, iar conclavul începe
18:00 – Se desfășoară primul vot, urmat de prima fumigenă. Dacă este fum negru, înseamnă că nu a fost ales niciun Papă.
* Mai jos echipa Explicativ a suprins câteva momente de dinainte de începutul Conclavului.








Dacă niciun Papă nu este ales miercuri, de joi dimineață, cardinalii reiau programul:
06:30 – Mic dejun
08:15 – Liturghie
Două voturi – unul dimineața și unul după-amiaza, până la alegerea noului Papă.
Cum funcționează sistemul de vot?
Fiecărui cardinal i se alocă un pupitru, pe care se află un pix și o grămadă de buletine de vot cu cuvintele Eligo in summum pontificem („Îl aleg ca Suveran Pontif”) tipărite în partea de sus. Cardinalul scrie numele preferat, împăturește hârtia în jumătate și o introduce într-o urnă de bronz, explică The Guardian.
În fiecare zi, prin tragere la sorți sunt aleși trei scrutatori (cei care numără voturile), trei infirmari (care colectează buletinele de la cardinalii prea bolnavi pentru a veni în Capela Sixtină) și trei revizori (care verifică corectitudinea procesului).
Buletinele de vot sunt numărate și renumărate, apoi sunt perforate cu un ac, trecând exact prin cuvântul eligo, și legate într-un mănunchi. Apoi sunt arse într-o sobă. Dacă nu există niciun rezultat, se adaugă substanțe chimice pentru a produce fum negru. Dacă un candidat a fost ales, substanțele chimice colorează fumul în alb.
Fumul călătorește printr-un coș care duce către hornul instalat pe acoperiș. Pompierii Vaticanului sunt pregătiți în caz de urgență. Când fumul alb iese din coș, se trag și clopotele, semnalând mulțimii aflate afară că Papa a fost ales.
Ce se întâmplă cu noul papă?
Decanul Colegiului Cardinalilor îl întreabă pe ales: „Acceptați alegerea canonică ca Suveran Pontif?” Dacă acesta răspunde afirmativ, trebuie să își aleagă numele papal. Apoi, toți ceilalți cardinali îi vor jura ascultare. Noul papă este dus în Camera Lacrimilor, aflată alături, unde se schimbă din veșmântul roșu de cardinal într-o sutana papală albă.
De obicei, sunt pregătite dinainte veșminte de mărimi mică, medie și mare. Se crede că de data aceasta, Vaticanul reutilizează sutanale rămase din conclavurile anterioare. Apoi, noul papă este condus pe balconul principal al Bazilicii Sf. Petru, unde se va adresa mulțimii.
Cât poate dura conclavul?
Poate dura de la câteva ore la câteva săptămâni. Cel mai lung conclav din istorie, în secolul al XIII-lea, a durat doi ani și nouă luni. Însă, începând cu secolul XX, majoritatea conclavelor s-au încheiat în două sau trei zile.
Dacă niciun candidat nu obține o majoritate de două treimi după 13 zile de vot, se organizează un tur de balotaj între primii doi candidați – dar chiar și atunci, este necesară în continuare susținerea a două treimi dintre cardinali pentru ca cineva să fie ales papă. Dacă tot nu se ajunge la un rezultat, nu este clar ce se întâmplă mai departe.
Mulțumesc Marco pentru articol !