SUA și Ucraina au bătut palma. Vor semna un acord privind resursele minerale, dar fără garanții de securitate pentru Kiev
Ucraina a ajuns la un acord cu SUA privind exploatarea resurselor minerale, dar acesta exclude garanții de securitate clare, lucru care stârnește încă îngrijorări la Kiev.
Ucraina „poate uita” o aderare la NATO, a anunțat miercuri preşedinte american Donald Trump, în prima şedinţă a noii administrații de la Casa Albă. „Ăsta a fost probabil motivul începerii întregii afaceri”, a mai spus Trump, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia.
Între timp, la Washington este așteptat vineri Volodimir Zelenski pentru a încheia un acord controversat cu Donald Trump privind exploatarea resurselor din pământurile rare ale ucrainenilor.
Volodimir Zelenski a respins o primă versiune a acestui acord, prea defavorabil în opinia sa, clamând că „Ucraina nu este de vânzare”. În urma unor tensiuni între cele două ţări, ele au ajuns la o înţelegere miercuri. „Acesta este doar un început, un cadru, poate fi un mare succes. Succesul va depinde de conversaţia noastră cu preşedintele Trump”, a declarat preşedintele ucrainean.
Video: Tymofiy Mylovanov/X
Textul acordului prevede ca SUA şi Ucraina să exploateze în comun bogăţii miniere, iar Volodimir Zelenski a precizat că veniturile rezultate din aceste activităţi vor fi depuse într-un fond comun americano-ucrainean. Astfel, Ucraina nu va fi „un debitor” al ajutorului furnizat de SUA sub administrația Biden. Cu alte cuvinte, s-a respins ideea lui Donald Trump că accesul la resursele Ucrainei ar trebui să fie o formă de „răsplată” pentru sprijinul american.
„Ar fi nedrept pentru noi”, a indicat Volodimir Zelenski. Ei bine, condiţia-cheie a Kievului în vederea oferirii unui acces la resursele sale aliaţilor săi este obţinerea unor garanţii de securitate - adică un mecanism politico-militar care să descurajeze Rusia de la orice nouă invazie după un evetual acord de încetarea focului.
Volodimir Zelenski a mai subliniat că acordul nu include garanții de securitate explicite pentru Ucraina, dar că acest cuvânt apare la articolul 10.
Video: Tymofiy Mylovanov/X
În timp ce Zelenski speră să folosească acest acord pentru a obține sprijin viitor din partea SUA, textul documentului menționează doar că americanii „susțin eforturile Ucrainei de a obține garanții de securitate”, fără a face angajamente clare.
Potrivit CNN, mulți ucraineni sunt îngrijorați de acest acord, temându-se că SUA ar putea obține un control semnificativ asupra resurselor naturale ale Ucrainei fără a oferi un sprijin echivalent. Inițial, Washingtonul a cerut o cotă de 500 de miliarde de dolari din mineralele Ucrainei, cerere respinsă de Zelenski, care a considerat-o drept ceva ce echivalează că „vânzarea țării”. Premierul ucrainean Denis Shmihal a asigurat populația că Ucraina nu va semna un „tratat colonial” și că acordul va fi structurat astfel încât să asigure recuperarea economică a țării.
În timp ce Trump insistă că SUA ar trebui să-și „recupereze” banii investiți în Ucraina, el a oferit informații false despre suma reală a ajutorului american. Deși a susținut că SUA au oferit Ucrainei 350 de miliarde de dolari, experții estimează că suma reală este de aproximativ 120 de miliarde. Trump a criticat și contribuția Europei, susținând că sprijinul UE a fost doar sub formă de împrumuturi, afirmație corectată imediat de Emmanuel Macron, care a subliniat că Europa a oferit 60% din sprijinul total Ucrainei, inclusiv subvenții și garanții.
Zelenski a mai declarat înainte de vizita în SUA că Ucraina nu va returna nici măcar „zece cenți” din banii primiți de la SUA și a sugerat că Ucraina ar putea cumpăra arme direct din SUA dacă sprijinul american se va opri. O posibilă soluție ar fi utilizarea activelor rusești înghețate, estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari, pentru a finanța aceste achiziții.
Așa că viitoarea întâlnire dintre Zelenski și Trump devine esențială pentru clarificarea poziției SUA și pentru asigurarea unui sprijin sustenabil pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. Dar până vedem cum vo evolua lucrurile, să explicăm puțin acordul:
Ce conține?
Ei bine, acordul propus între SUA și Ucraina prevede crearea unui „fond de investiții pentru reconstrucție”, administrat în comun de guvernele american și ucrainean. Ucraina ar urma să direcționeze 50% din veniturile obținute din viitoarele proiecte de exploatare a resurselor naturale către acest fond, care va fi folosit pentru finanțarea unor proiecte de dezvoltare. Acordul exclude zăcămintele, instalațiile, licențele și redevențele deja existente, concentrându-se doar pe resursele viitoare.
Ce vrea Trump de la acord?
Donald Trump a afirmat că scopul său este „recuperarea banilor” pe care SUA i-au oferit Ucrainei sub formă de ajutor și a exclus includerea unor garanții de securitate în acord.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Ce dorește Ucraina de la acest acord?
Pentru Ucraina, acordul este văzut ca o oportunitate de a atrage investiții și de a obține sprijin pentru reconstrucție. În același timp, Zelenski a insistat ca acordul să includă garanții de securitate, subliniind că o mare parte a resurselor sale se află în zone ocupate de Rusia. Oficialii ucraineni consideră că fără aceste garanții, exploatarea resurselor este imposibilă din cauza riscurilor de securitate și a infrastructurii deteriorate.
De ce este Trump atât de dornic de un acord cu Ucraina privind mineralele?
Statele Unite sunt puternic dependente de importurile de minerale critice, dintre care multe provin din China, care domină piața globală. Materiale precum grafitul, litiul, uraniul și pământurile rare sunt esențiale pentru producția de tehnologii avansate, inclusiv turbine eoliene, baterii și echipamente militare. În contextul tensiunilor comerciale cu China, Washingtonul caută alternative pentru a-și asigura accesul la aceste resurse strategice. Ucraina are rezerve semnificative de astfel de minerale, iar SUA văd un parteneriat cu Kievul ca pe o soluție pentru a-și reduce dependența de Beijing.
Cât de mari sunt resursele Ucrainei?
Deși Trump se referă frecvent la „pământurile rare” din Ucraina, țara nu are rezerve semnificative de astfel de minerale, dar dispune de unele dintre cele mai mari zăcăminte de grafit, litiu, titan, beriliu și uraniu din lume. Exploatarea acestor resurse este, însă, limitată din cauza infrastructurii învechite, a lipsei investițiilor și a războiului. Majoritatea proiectelor sunt încă în faza de explorare, iar dezvoltarea acestui sector ar necesita investiții masive și ani de pregătire. În plus, o parte semnificativă a acestor resurse se află în teritoriile ocupate de Rusia, ceea ce complică și mai mult situația.
Potrivit guvernului ucrainean, Ucraina dispune de zăcăminte de 22 din cele 50 de minerale considerate critice de către SUA. Unele dintre aceste zăcăminte se află în zone aflate sub ocupație rusă. Foto: CNN via The Institute for the Study of War
Ce spune Rusia despre acest acord?
Ei bine, Putin și regimul de la Kremlin au semnalat în mai multe rânduri că sunt sceptici în privința acestui acord SUA-Ucraina, dar nu îngrijorați, după cum indică BBC News. De altfel, Vladimir Putin a afirmat că Rusia are rezerve de pământuri rare și alte minerale mult mai mari decât Ucraina și s-a declarat deschis la colaborarea cu parteneri străini pentru exploatarea acestor resurse, inclusiv în teritoriile ocupate din estul Ucrainei.
Ce minerale are Ucraina?
Kievul estimează că aproximativ 5% din „materiile prime esențiale” din lume se află în Ucraina. Printre acestea se numără aproximativ 19 milioane de tone de rezerve dovedite de grafit, ceea ce, potrivit agenției de stat Ukrainian Geological Survey, face din Ucraina „una dintre primele cinci țări fruntașe” pentru aprovizionarea cu acest mineral. Grafitul este utilizat la fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice, după cum mai scrie BBC.
Foto: BBC.com
Ucraina are, de asemenea, zăcăminte semnificative de titan, litiu și metale rare - un grup de 17 elemente care sunt utilizate pentru a produce arme, turbine eoliene, electronice și alte produse vitale în lumea modernă. Însă unele dintre depozitele minerale ale țării au fost confiscate de Rusia. Potrivit Iuliei Svyrydenko, ministrul ucrainean al economiei, resurse în valoare de 350 de miliarde de dolari rămân în prezent în teritoriile ocupate. Pe de altă parte, se estimează că un sfert din suprafața Ucrainei este contaminată cu mine terestre, concentrate în principal în estul țării, devastat de război.
Foto: BBC.com
Donald Trump a afirmat că prezența muncitorilor americani în Ucraina pentru extracția mineralelor va asigura automat securitatea țării, argumentând că „nimeni nu se va juca” în preajma personalului american. Răspunzând unei întrebări despre garanțiile de securitate incluse în acord, Trump a evitat să promită angajamente ferme, afirmând că nu va oferi „prea mult” în acest sens. În schimb, el a subliniat că Europa ar trebui să își asume această responsabilitate, deoarece este „vecinul” Ucrainei și trebuie să joace un rol mai activ în securitatea regională.
Publicația The Kyiv Independent a obținut de la o sursă din guvernul ucrainean textul integral al acordului. Documentul reprezintă un cadru general, urmând ca detaliile să fie stabilite într-un Acord de Fond, care va trebui ratificat de Parlamentul Ucrainei. Mai jos un rezumat:
De reținut: Acest acord a fost negociat sub presiunea administrației Trump, iar după ce va fi semnat, cele două părți vor începe „imediat” negocierile suplimentare pentru ceea ce se numește un acord de fond - în esență, determinând ce primește fiecare parte.
Donald Trump ar fi putut încheia o afacere proastă cu Ucraina
Donald Trump, recunoscut pentru abilitățile sale de negociere, este pe punctul de a încheia un acord care ar oferi SUA acces preferențial la resursele minerale vaste ale Ucrainei. Pe hârtie, acest acord pare unul extrem de profitabil pentru Statele Unite, având în vedere că Ucraina deține aproximativ 5% din materialele critice necesare industriei tehnologice și de apărare.
Cu toate acestea, estimările privind valoarea acestor resurse se bazează pe studii sovietice vechi, care nu au luat în calcul fezabilitatea exploatării acestora, costurile ridicate sau dificultățile logistice, se arată într-o analiză Politico Europe.
Mai mult, evaluările recente arată că doar o mică parte dintre cele 20.000 de depozite minerale din Ucraina au fost analizate ca fiind viabile pentru exploatare, iar multe dintre ele au rămas neutilizate încă dinaintea invaziei ruse.
Chiar și în cazul în care resursele sunt confirmate, procesul de extracție ar necesita investiții masive, estimate la peste 15 miliarde de dolari, iar infrastructura necesară pentru prelucrarea mineralelor este aproape inexistentă.
Politico mai scrie că, chiar dacă SUA ar decide să investească în dezvoltarea acestui sector în Ucraina, procesarea mineralelor rămâne o provocare, căci China deține monopolul asupra rafinării elementelor rare. Acest lucru înseamnă că, indiferent de resursele extrase, SUA ar putea fi nevoită să trimită în continuare aceste materiale în China pentru procesare, diminuând astfel beneficiile economice ale acordului.
Foto: Politico Europe
Presa europeană indică și faptul că Trump se confruntă cu o dilemă geopolitică și economică: fie sprijină Ucraina în recâștigarea teritoriilor ocupate pentru a valorifica resursele minerale, fie acceptă oferta lui Vladimir Putin de a cumpăra minerale deja extrase din regiunile aflate sub control rusesc. În orice variantă, ceea ce părea o afacere extrem de avantajoasă pentru SUA s-ar putea dovedi a fi un pariu riscant, cu costuri uriașe și beneficii incerte, punând în pericol reputația lui Trump ca un negociator de succes.
Citește și: Cum au ajuns mineralele rare ale Ucrainei în mijlocul eforturilor pentru pace (Europa Liberă)