Tarifele lui Trump aprind fitilul: Goldman Sachs și JPMorgan văd SUA tot mai aproape de recesiune
„Medicamentul” lui Trump provoacă febră pe piețele globale. Reacțiile? Panică, proteste și prognoze de recesiune.
Luni dimineață, în Hong Kong, a început ziua ca oricare alta. Apoi, piața s-a prăbușit. La finalul sesiunii, indicele Hang Seng înregistra o scădere de peste 13%, cea mai gravă cădere din ultimii 28 de ani, de la criza financiară asiatică încoace, scrie BBC News. Ce a declanșat acest șoc? Știm deja cu toții: tarife impuse de Donald Trump, care zguduie din temelii economia globală.
Foto: Gage Skidmore/Flickr CC BY-SA 2.0 via evergreenaction.com
Dar căderea burselor e doar vârful icebergului. În adâncurile oceanului de haos creat de Trump, se scufundă prețurile materiilor prime esențiale: petrolul Brent s-a prăbușit cu 10% săptămâna trecută și a mai pierdut încă 4% în această dimineață. Cuprul, indicator-cheie pentru sănătatea industriei globale, a pierdut 6% în doar câteva ore, notează Bloomberg. E un semnal clar că piețele se tem nu doar de tarife, ci de o încetinire bruscă a economiei globale, iar mulți economiști vorbesc deja despre recesiune.
Și chiar dacă China pare principala țintă a tarifelor lui Trump, aliații Americii din Asia, de la Japonia, Coreea de Sud și Australia, simt impactul la fel de dur, notează jurnalista Mariko Oi de la BBC, care ține să sublinieze că acțiunile Toyota, Honda și Nissan s-au prăbușit luni, iar sectorul bancar japonez e și el sub presiune. Iar acest lucru ca determinat ca premierul japonez să ceară insistent o exceptare de la tarife, invocând faptul că Japonia e cel mai mare investitor străin în SUA. Degeaba. Washingtonul rămâne inflexibil.
„Frica, nu fundamentele economice, conduce piețele acum”, spun economiștii. Nu cifrele, ci incertitudinea dă tonul, precizează Dharshini David, economistă la BBC. Astfel, traderii realizează că tarifele lui Trump nu sunt doar un bluff temporar de negociere, ci sunt poate începutul unei noi ere, în care regulile comerțului global se rescriu. Iar asta aduce cu sine o doză uriașă de instabilitate, iar tot mai multe țări se întreabă: să ripostăm sau să așteptăm?
Problema e că fiecare zi de tăcere aduce o nouă lovitură în pieptul economiei globale, după cum indică fluctuațiile de pe bursă. În tot acest context, cea mai neliniștitoare întrebare dintre toate o pune economistul britanic Faisal Islam: dacă până și presupunerile despre Trump cum că va ceda presiunii piețelor sau că tarifele sunt doar o strategie de negociere nu mai sunt valabile, atunci cu ce reguli mai jucăm?
Ce credem că știm despre economie s-ar putea să nu mai conteze, spune Faisal Islam, indicând faptul că piețele știu un singur lucru sigur: când regulile dispar, haosul are întotdeauna câștig de cauză.
Recesiune „Made in America”
În tot acest context, Goldman Sachs avertizează, potrivit The Guardian, că riscul de recesiune în SUA a crescut la 45% în următorul an, iar prognoza de creștere economică pentru 2025 a fost redusă de la 1,0% la 0,5%. Motivul principal: temerile legate de tarifele comerciale ale lui Donald Trump, care sunt mult mai agresive decât se anticipase inițial. Goldman Sachs identifică trei factori principali care contribuie la acest risc crescut de recesiune:
1. Înrăutățirea bruscă a condițiilor financiare
Anunțul Casei Albe privind impunerea unui tarif „reciproc”, urmat de tarifele de răspuns ale Chinei asupra exporturilor americane, a determinat o reacție mai dură decât se aștepta pe piețele financiare. Experții Goldman Sachs notează că această reacție indică o revenire a sensibilității piețelor față de tarife comerciale, similară cu cea din perioada războiului comercial din 2018–2019. Altfel spus, piețele reacționează din nou foarte negativ la orice pas suplimentar în direcția protecționismului.
Foto: The Guardian.com
2. Scăderea turismului străin și boicoturi din partea consumatorilor din alte țări
În plus față de represaliile oficiale ale guvernelor străine, Goldman remarcă o reacție directă a consumatorilor din afara SUA: mai puțini turiști străini vin în America și apar boicoturi ale produselor americane. Acest comportament determină un impact economic suplimentar estimat la 0,1–0,2 puncte procentuale din PIB în 2025, un efect care nu fusese inclus în prognoza inițială a băncii pentru acest an.
3. Creșterea accentuată a incertitudinii privind politicile publice
Indicele de incertitudine politică a crescut puternic, depășind nivelurile atinse în timpul primului război comercial. De această dată, mult mai multe companii americane sunt afectate, nu doar din cauza tarifelor, ci și a lipsei de claritate privind alte politici esențiale, precum cele fiscale sau de imigrație. Această incertitudine are un efect de blocaj în luarea deciziilor economice, investiții și planificări strategice.
Foto: The Guardian.com
Cu alte cuvinte, tarifele lui Trump nu doar că afectează relațiile comerciale internaționale, dar produc și efecte indirecte importante prin panică financiară, reacții negative din partea consumatorilor globali și o atmosferă generală de incertitudine care paralizează economia.
CEO-ul JPMorgan avertizează: Tarifele lui Trump riscă să arunce SUA în recesiune
Între timp, Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase și una dintre cele mai influente voci de pe Wall Street, a avertizat că războiul comercial inițiat de Donald Trump prin impunerea de noi tarife riscă să arunce economia SUA într-o recesiune și să genereze o creștere a prețurilor, realtează Financial Times.
În scrisoarea sa anuală adresată acționarilor, Dimon a subliniat că aceste tarife sporesc probabilitatea unei recesiuni și ar putea produce efecte negative pe termen lung asupra alianțelor economice ale Americii. El a cerut rezolvarea rapidă a conflictului, deoarece unele efecte devin mai greu de inversat odată ce se acumulează în timp.
Dimon a atras atenția asupra incertitudinilor legate de represaliile altor state, de încrederea mediului de afaceri și de fluxurile de investiții și capital. Deși speră ca, în urma negocierilor, SUA să obțină beneficii pe termen lung, el consideră că tarifele sunt cel mai probabil inflaționiste și că vor încetini ritmul de creștere economică.
În ciuda unui peisaj economic instabil, el remarcă că afacerile americane încă funcționează bine, iar consumatorii continuă să cheltuiască, deși sunt semne de slăbiciune recentă. Totodată, Dimon a reiterat avertismentele sale privind riscurile geopolitice majore, cum ar fi războiul pornit de ruși în Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, și a menționat că acestea ating un nivel nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial.
Deși critic față de politica comercială a Casei Albe, Jamie Dimon a susținut alte inițiative republicane, precum reducerea reglementărilor excesive și protejarea granițelor. Între timp, piețele financiare continuă să fie zguduite: peste 5.000 de miliarde de dolari s-au evaporat din capitalizarea bursieră a SUA doar în ultimele zile, iar temerile privind o recesiune globală persistă, țin să mai precizeze jurnliștii de FT.
Medicamentele lui Trump
Trump și-a apărat noile tarife care au generat turbulențe pe piețele financiare globale, susținând că măsurile sunt necesare pentru a repara dezechilibrele economice. „Uneori trebuie să iei medicamente ca să repari ceva”, a declarat Trump duminică seară, la bordul Air Force One. El a promis că aceste politici vor aduce înapoi locuri de muncă și investiții, făcând America „mai bogată ca niciodată”, scrie BBC.
Video: Aaron Rupar/X
În ciuda faptului că reacția piețelor bursiere la tarifele lui Trump a fost dură, oficialii Casei Albe au minimizat riscurile. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că „nu există niciun motiv să ne așteptăm la o recesiune”, caracterizând perioada actuală drept „un proces de ajustare”.
În plus, Trump a respins criticile jurnaliștilor legate de impactul asupra consumatorilor americani: „Întrebarea ta este atât de stupidă”, a spus el unui reporter. În același timp, secretarul Comerțului, Howard Lutnick, a confirmat că tariful de bază de 10% pe toate importurile rămâne în vigoare și că urmează alte tarife majorate pentru aproximativ 60 de țări, începând cu 9 aprilie. Lutnick a apărat inclusiv tarifele aplicate unor insule antarctice populate doar de pinguini, susținând că ele închid „portițele” folosite de China pentru a ocoli restricțiile.
Indonezia și Taiwanul nu vor adopta măsuri de retorsiune, iar Vietnamul a cerut o amânare de 45 de zile a unei taxe de 46% pe exporturile sale. În plus, în timp ce UE se pregăteşte să riposteze la tarifele lui Trump, de la Londra, premierul Keir Starmer a declarat că „lumea așa cum o știam a dispărut” și a pledat pentru un acord economic cu SUA care să evite tarifele. Între timp, zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă în marile orașe americane, denunțând politicile economice și sociale ale lui Trump!
Citește și: Tarifele lui Trump ajung să se resimtă direct în buzunarul angajatului român