Tribuna Internațională: Ziua în care SUA, sub conducerea lui Trump, a renunțat la adevăr și a îmbrățișat propaganda lui Putin
Trump l-a atacat pe Zelenski, numindu-l „dictator”. Declarația sa a venit după ce președintele ucrainean a afirmând că Trump „trăiește într-un spațiu de dezinformare” influențat de Moscova.
Ziua a început cu răspunsul lui Volodimir Zelenski la comentariile lui Trump de marți seară, în care acesta a dat vina pe Ucraina pentru declanșarea războiului și a răspândit informații false despre popularitatea președintelui ucrainean. Liderul de la Kiev a spus că președintele SUA trăiește într-o „bulă de dezinformare”. Cu egoul până la cer și dornic de răzbunare prin comentarii, Trump nu a ezitat să provoace un cutremur internațional imediat ce s-a luminat de zori în Washington. A postat pe Truth Social un mesaj lung și plin de minciuni, în care a spus că Zelenski e un „dictator” care ar trebui să „se miște rapid”, altfel riscând să piardă țara.
Foto: ilustrație Channel4.com
Între timp, Putin s-a declarat mulțumit de primele contacte cu SUA după discuția de la Riad și a afirmat că Ucraina nu va fi exclusă de la negocierile de pace, ca și cum nu el ar fi cel care a pornit războiul de agresiune pe scară largă împotriva poporului ucrainean.
Ideile dincipale din conferința de presă a lui Volodimir Zelenski
1. Ce poate face Europa în continuare?
Zelenski a indicat că discuțiile în plan occidental se axează acum pe sprijinul european în cazul unei scăderi a ajutorului SUA.
Președintele Ucrainei a spus că se fac planuri pentru o întâlnire hibridă pe 24 februarie, la împlinirea a trei ani de la lansarea invaziei ruse
Zelenski a sugerat că Turcia ar putea oferi garanții de securitate Ucrainei.
2. Despre Trump și dezinformare
Zelenski a spus că, dacă cineva vrea să îl înlocuiască ca lider în acest moment, nu va funcționa, deoarece rata sa de aprobare este ridicată. Liderul ucrainean a citat un sondaj care sugerează că 58% dintre ucraineni au încredere în el ca lider. El a mai afirmat, de asemenea, că Ucraina vede „o mulțime de dezinformări” din partea Rusiei.
„Din păcate, președintele Trump, cu tot respectul pentru el ca lider al unei națiuni pe care o respectăm foarte mult... trăiește în acest spațiu al dezinformării”, a mai spus Zelenski. Liderul de la Kiev a susținut că există o „bulă de dezinformare” în jurul lui Trump, influențată de Ungaria și Slovacia.
El a mai spus că acțiunile de dezinformare din partea Rusiei sunt menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina.
3. SUA ajută Rusia să iasă din izolare
Președintele ucrainean a mai afirmat că SUA a ajutat indirect Rusia să iasă din izolarea internațională.
Apoi Zelenski a respins ideea că majoritatea sprijinului Ucrainei vine doar din SUA.
Zelenski a criticat și faptul că Rusia încearcă să se prezinte ca o „victimă”.
Foto: AFP via Getty Images
4. Război vs. „conflict”
Zelenski a critict SUA pentru folosirea termenului „conflict” în loc de „război”, spunând că această formulare minimalizează agresiunea Rusiei.
Zelenski a menționat că s-a confruntat cu aceeași problemă și în administrația anterioară a SUA.
5. Acordul privind mineralele și sprijinul SUA
Zelenski a respins afirmațiile lui Trump că SUA a oferit Ucrainei 500 miliarde $.
Președintele Ucrainei a spus că nu acceptă o înțelegere privind resursele minerale fără garanții de securitate. „Nu pot vinde Ucraina”, a spus liderul de la Kiev. El a anunțat că e deschis unei colaborări economice serioase, dar cu condiția unor beneficii clare pentru Ucraina.
6. Garanții de securitate și NATO
Discuțiile despre garanții de securitate în afara NATO sunt complicate, a mai indicat Zelenski, care a spus și că Ucraina dorește garanții de securitate în 2025 și consideră NATO cea mai bună soluție.
Președintele Ucrainei consideră că Ucraina trebuie să fie întărită militar, cu finanțare, arme și apărare antiaeriană.
7. Situația actuală a Ucrainei
Zelenski a mai spus că Ucraina este mai puternică decât la începutul războiului și a respins narațiunile despre o slăbiciune ucraineană sau superioritatea militară a Rusiei. Ucraina este mai rezilientă și mai autosuficientă, producând 30% din necesarul său.
Delirul lui Donald Trump
Donald Trump a postat un lung mesaj pe rețeaua sa socială, în care l-a luat la țintă pe preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-l „dictator” care ar trebui să „se mişte rapid”, altfel riscând să piardă ţara.
„Gândiți-vă, un comediant de succes modest, Volodimir Zelenski, a convins Statele Unite ale Americii să cheltuiască 350 de miliarde de dolari, pentru a intra într-un război care nu putea fi câștigat, care nu trebuia să înceapă niciodată, dar un război pe care el, fără SUA și fără „TRUMP”, nu va putea niciodată să îl rezolve. Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, iar banii Europei sunt garantați, în timp ce Statele Unite nu vor primi nimic înapoi. De ce nu a cerut Sleepy Joe Biden egalizare, în sensul că acest război este mult mai important pentru Europa decât este pentru noi - Avem un Ocean mare și frumos ca separare”, a spus Trump.
Ce putem observa din aceste rânduri? Că gândirea lui Trump este reductionistă, iar retorica sa ignoră mai multe aspecte esențiale ale războiului de agresiune rusesc din Ucraina. Trump prezintă războiul ca pe o problemă exclusiv europeană, fără a recunoaște că Rusia este agresorul și că invazia Ucrainei este o amenințare la adresa întregii ordini internaționale, inclusiv a intereselor strategice ale SUA.
Trump tratează sprijinul acordat Ucrainei ca pe o afacere, fără a lua în considerare că SUA nu doar „a cheltuit bani”, ci a protejat aliații, a menținut stabilitatea globală și a oprit în ultimii trei ani asaltul Rusiei asupra Occidentului, un asalt pe mai mult fronturi care dacă ar fi avut cale liberă mai mult ca sigur ar fi produs pagube securității NATO, implicit mediului de afaceri transatlantic, care este extrem de interconectat (detaliu des ignorat de Trump).
În plus, Trump atunci când sugerează ideea că războiul nu putea fi câștigat sau că nu trebuia să înceapă ignoră faptul că Ucraina nu a avut de ales. Ea a fost atacată de Rusia și a fost forțată să se apere. În plus, afirmația că „Statele Unite nu vor primi nimic înapoi” este înșelătoare, deoarece sprijinul american contribuie la consolidarea unei Europe stabile, împiedică expansiunea Rusiei și întărește relația transatlantică. Iar toate astea crează bani (care îi plac mult lui Trump) pentru că se creează condițiile pentru a face business între Europa și SUA.
Deci, ca să ne înțelegem, Joe Biden a acționat în conformitate cu angajamentele SUA față de NATO și aliații săi, iar dacă SUA ar fi ales să ignore războiul pe scară largă început de Putin pe 24 februarie 2022, Europa ar fi devenit mai vulnerabilă, ceea ce, pe termen lung, ar fi fost o amenințare și pentru securitatea americană. Iar acest lucru i-ar fi speriat pe investitori, deci din nou, despre bani. Faptul că SUA au apărat Ucraina, a însemnat că a menținut un scut pentru a-și apăra propria prosperitate de ambițiile imperialiste ale unui dictator (Putin). Scutul însă a căzut când la Casa Albă a venit un alt dictator.
O analiză CNN arată că Trump a preluat pe deplin propaganda rusească privind Ucraina, acuzând în mod fals această țară că a declanșat războiul și atacându-l pe Volodimir Zelenski.
Foto: Getty Images via The Guardian
Un oficial al Casei Albe afirmă că postarea lui Donald Trump de pe Truth Social în care l-a criticat pe Volodimir Zelenski a fost un răspuns direct la afirmația anterioară a președintelui ucrainean potrivit căreia liderul american trăiește într-o bulă de „dezinformare”.
Ei bine, jurnalistul Julian Borger scrie în The Guardian că toate eforturile depuse de Kiev pentru a cuceri Casa Albă, combinând lingușirea cu mita și o parte din bogățiile minerale ale Ucrainei, au făcut implozie în câteva minute, după ce Volodimir Zelenski a încălcat regula fundamentală a noii realități globale: a spus adevărul despre Donald Trump.
Toți aliații Americii, marea majoritate a liderilor republicani care s-au înclinat în fața lui și o bună parte din propriul cabinet știu foarte bine că Trump este prins într-o bulă de dezinformare, dar Zelenski a spus-o cu voce tare miercuri.
În această lume nouă, în care politica externă a celei mai puternice țări de pe Pământ a fost rapid reorganizată în jurul ego-ului fragil al unui bătrân încruntat și plin de resentimente, ai putea la fel de bine să lansezi rachete asupra coastei de est a Americii decât să rostești câteva cuvinte de mustrare, mai observă Julian Borger, care spune că Zelenski era conștient de acest lucru. Marți, el s-a plâns că țara sa a fost exclusă de la discuțiile despre soarta sa dintre SUA și Rusia la Riad. Acestea au fost „despre Ucraina, dar fără Ucraina”, a spus liderul de la Kiev. Observația lui a fost una corectă, căci ceea ce s-a întâmplat la Riad a fost o răsturnare a politicii occidentale față de Ucraina, după cum mai notează Julian Borger. Însă nimic din toate acestea nu mai contează în lumea lui Trump.
Atitudinea lui Trump față de Ucraina a provocat îngrijorări în rândul aliaților europeni și chiar în interiorul Partidului Republican. Deși majoritatea republicanilor au evitat să-l critice deschis, senatorul Lindsey Graham a încercat să găsească un echilibru, afirmând că Vladimir Putin este responsabil pentru război, dar și că Trump este cel mai capabil să obțină „o pace onorabilă”. În același timp, fostul vicepreședinte american în primul mandat Trump, republicanul Mike Pence, scrie pe X: „Domnule președinte, drumul spre pace trebuie să fie construit pe baza adevărului”.
Trump a continuat să manipuleze realitatea războiului, susținând că Ucraina ar fi trebuit să „încheie un acord” cu Rusia pentru a evita invazia, ignorând faptul că acest lucru ar fi însemnat cedarea suveranității către Moscova, mai scrie CNN. De asemenea, Trump s-a arătat dispus să accepte desfășurarea unor trupe europene pentru menținerea păcii, fără a implica forțe americane, ceea ce a stârnit noi tensiuni transatlantice. Cu toate acestea, unii senatori republicani, precum Roger Wicker și John Kennedy, au respins poziția lui Trump, subliniind că Putin este un „criminal de război” și că Rusia nu ar trebui scoasă din izolare diplomatică.
În plus, John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, transformat între timp într-unul dintre cei mai duri critici ai liderului american, a reacționat și el miercuri, catalogând afirmațiile republicanului drept „unele dintre cele mai rușinoase remarci făcute vreodate de un președinte al SUA”.
„Caracterizarea lui Zelenski și a Ucrainei de către Trump sunt unele dintre cele mai rușinoase remarci făcute vreodată de un președinte al SUA. Sprijinul nostru pentru Ucraina nu a fost niciodată unul de caritate, modul nostru de viață de acasă depinde de puterea noastră în străinătate”, a scris Bolton, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
BBC a făcut fact-checking pe comentariile lui Trump despre războiul din Ucraina.
Aliații europeni reacționează
Atacul violent al preşedintelui american Donald Trump împotriva omologului său ucrainean Volodimir Zelenski face parte dintr-o serie de declaraţii „greu de înţeles”, care pun sub semnul întrebării „coerenţa” poziţiei americane în acest conflict, a transmis miercuri guvernul francez.
Separat, premierul britanic Sir Keir Starmer a vorbit cu Zelenski în miercuri seară, pentru a-și exprima sprijinul în calitate de „lider ales democratic al Ucrainei”, potrivit Downing Street. Starmer i-a spus lui Zelenski că este „perfect rezonabil să suspende alegerile în timp de război, așa cum a făcut Marea Britanie” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Downing Street afirmă că premierul „și-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru eforturile conduse de SUA de a obține o pace durabilă în Ucraina, care să descurajeze Rusia de la orice agresiune viitoare”.
Cancelarul german Olaf Scholz a spus că etichetarea președintelui ucrainean de către Trump drept „dictator” este „falsă și periculoasă”, iar prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a indicat că calificarea lui Zelenski de către Trump drept „dictator” este „incorectă” și că acesta este „ales în mod democratic”.
În urma unei întâlniri de miercuri cu liderii europeni, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța și partenerii săi „sunt alături de Ucraina” și își vor asuma toate responsabilitățile pentru a asigura pacea și securitatea în Europa. El a reiterat că Ucraina trebuie să fie implicată în orice negocieri de pace.
Foto: Emmanuel Macron/X
Pe de altă parte, Danemarca a anunțat cheltuieli de 7 miliarde de dolari pentru apărare în următorii doi ani, citând o amenințare sporită din partea Rusiei. Prim-ministra daneză Mette Frederiksen a declarat reporterilor că mesajul transmis armatei țării sale este „cumpărați, cumpărați, cumpărați”. Măsura va aduce cheltuielile totale de apărare ale țării la cel mai ridicat nivel din mai bine de jumătate de secol.
Reacția Ucrainei
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a indicat într-o postare pe X că poporul său şi preşedintele Volodimir Zelenski „au refuzat să cedeze presiunii lui Putin” şi „nimeni nu poate forţa Ucraina să cedeze”. Comentariul său vine la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump l-a atacat din nou pe Zelenski, ameninţându-l că nu va mai avea o ţară, dacă nu pleacă de la conducerea Ucrainei.
Tonul dintre liderii american şi ucrainean s-a înăsprit miercuri chiar când trimisul american Keith Kellogg s-a întâlnit la Kiev cu şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, care a spus că este „important” ca generalul în retragere să primească toate informaţiile, inclusiv ceea ce se întâmplă pe linia frontului şi rezistenţa şi spiritul Ucrainei.
Foto: Andriy Yermak/X
Într-o postare pe X după întâlnire, Iermak a spus că el „contează pe sprijinul continuu al Statelor Unite” pentru Ucraina. „Dorim ca relaţia noastră să rămână deschisă, bazată pe încredere şi pe principiile succesului reciproc”, a transmis Iermak. Modul în care se încheie războiul este „de mare importanţă”, afirmă el că i-a spus lui Kellogg, avertizând că „Rusia manipulează în mod constant informaţiile, încearcă să semene dezbinare şi răspândeşte minciuni pentru a ne întoarce unii împotriva altora”.
Putin spune că s-ar întâlni cu Trump „cu plăcere”
Vladimir Putin afirmă că l-ar întâlni „cu plăcere” pe omologul său american Donald Trump. Vorbind cu reporterii acreditați la Kremlin, Putin a transmis că, dacă o astfel de întâlnire ar avea loc, ar trebui să fie bine pregătită.
În plus, Putin a spus că obiectivul discuțiilor dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită a fost „restaurarea” relațiilor bilaterale și a ținut să indice că fără „o creștere a nivelului de încredere” între Rusia și SUA, este „imposibil să se rezolve multe probleme, inclusiv criza ucraineană”.
Criminalul de război de la Kremlin spune că Moscova „nu a refuzat niciodată să aibă contacte cu europenii, nu a refuzat niciodată procesul de negociere cu Ucraina”. Mai mult, BBC relatează că regimul de la Kremlin ași declarat că Putin este pregătit să discute cu Zelenski „dacă este necesar”.
În stilul său caracterisitic și propagandistic, Putin a mai spus: „Nimeni nu exclude Ucraina de la discuții, prin urmare nu este nevoie de nicio reacție isterică față de contactele ruso-americane”. Concret, dictatorul de la Moscova s-a referit la protestele președintelui ucrainean și ale unor politicieni europeni față de tratativele dintre Washington și Moscova.
Putin și Trump par dornici să trateze între ei și cu nimeni altcineva
Potrivit unui comentariu BBC, evaluarea pozitivă a lui Vladimir Putin cu privire la discuțiile din Arabia Saudită nu este o surpriză pentru nimeni. Oamenii pe care i-a trimis la Riad au fost la fel de optimiști, iar remarcile recente ale lui Donald Trump privind Ucraina sugerează că există multe puncte comune între cei doi președinți, scrie jurnalistul Vitaliy Shevchenko.
Cu toate acestea, Putin a părut puțin mai puțin beligerant decât omologul său american atunci când a fost întrebat despre plângerile legate de faptul că Ucraina și Europa au fost excluse de la discuții. El a declarat că acestea s-au concentrat pe reluarea dialogului ruso-american, care nu are nevoie de „mediatori”.
Acest lucru lasă o ușă deschisă pentru ucraineni și europeni? Puțin probabil, având în vedere cât de dornici par să fie cei doi președinți să negocieze între ei și cu nimeni altcineva pe probleme-cheie. Ceea ce lipsește din remarcile lui Putin este orice indicație cu privire la modul exact în care el și Trump intenționează să le rezolve, mai notează Vitaliy Shevchenko.
Zelenski a încehiat ziua vorbind cu șeful NATO și trasmițând un nou mesaj Americii
Ziua de 19 februarie s-a încehiat așa cum a început: cu un mesaj de la Volodimir Zelenski (vizibil obosit): președintele ucrainean a spus că lumea se confruntă cu o alegere crucială între alinierea cu Putin, pe de o parte, și pace, pe de altă parte.
„Un viitor nu alături de Putin, ci alături de pace. Este o alegere pentru toată lumea, inclusiv pentru cei mai puternici: să fie alături de Putin sau alături de pace. Mă bazez pe unitatea ucraineană, pe curajul nostru ucrainean, pe relațiile noastre cu partenerii, pe unitatea europeană și pe pragmatismul Americii – America, care are nevoie de succes la fel de mult ca noi toți”, a spus Zelenski.
În plus, președintele Ucrainei a mai spus că toți partenerii săi trebuie să „înțeleagă clar” că garanțiile puternice de securitate pentru Kiev reprezintă o prioritate pentru asigurarea unei păci cu Rusia. Într-un mesaj publicat pe X, Zelenski a anunțat că a avut discuții „bune și substanțiale” cu șeful NATO, Mark Rutte.
„Mesajele cheie se aliniază obiectivului nostru de a obține o pace garantată, nu doar o încetare temporară a focului”, a precizat liderul de la Kiev. „Trebuie să existe siguranța că, în câteva luni sau ani, Putin nu se va întoarce cu războiul său”, a adăugat președintele ucrainean. „Nu-i putem permite lui Putin să înșele din nou pe toată lumea”, a mai indicat Zelenski.