48,2% vs. 48,2% - Ecuația votului de duminică ne arată o Românie împărțită la milimetru
Un nou sondaj AtlasIntel, realizat pentru HotNews în perioada 9–12 mai, arată o cursă strânsă între George Simion și Nicușor Dan. Duminică, diferența o face prezența, iar tăcere poate înclina balanța.
A apărut azi un sondaj AtlasIntel realizat pentru HotNews între 9 și 12 mai 2025, pe un eșantion de aproape 4.000 de persoane, care îi plasează pe George Simion și Nicușor Dan la egalitate perfectă, cu 48,2% fiecare.
Aproximativ 1% dintre alegători ar urma să își anuleze votul, iar alți 2,6% sunt încă indeciși.
Ce mai arată sondajul? Că redistribuirea voturilor din primul tur pare să-l avantajeze pe Nicușor Dan: 91,7% dintre votanții lui Crin Antonescu (candidatul PSD-PNL-UDMR), 96,7% dintre cei ai Elenei Lasconi (USR) și aproape 70% dintre cei ai lui Victor Ponta ar urma să-l susțină. În schimb, George Simion capitalizează mai bine doar în cazul votanților lui Daniel Funeriu.
Ei bine, la prima vedere, această susținere masivă din partea electoratului celorlalți candidați plasează teoretic avantajul pentru duminică de partea lui Nicușor, însă nu e exclusă nici spirala tăcerii, care l-ar avantaja pe George Simion.
În turul întâi, Simion a obținut 41%, față de cele 30,2% estimate de AtlasIntel și chiar 26% de CURS, iar explicația cea mai clară pentru subestimarea lui Simion constă în mobilizarea de ultim moment la urne generată de apariția lui Călin Georgescu alături de Simion la secția de vot, dar și de migrarea unor alegători naturali ai PSD care au migrat spre AUR din cauza percepției privind faptul că e inevitabilă o victorie a lui Simion.
Citește și:
Deci, eu zic că e un semnal de alarmă acest sondaj, căci datele, deși îl favorizează pe Nicușor Dan pe hârtie, indică că realitatea din ziua votului ar putea răsturna orice pronostic pe care îl facem în aceste zile.
Avem în față două ipoteze cu care lucrăm:
Pe de o parte, Nicușor câștigă dacă electoratul urban, moderat, cu educație superioară și votanții tradiționali ai partidelor clasice (PNL, PSD, USR) ies în număr mare la vot. Mobilizarea acestor votanți este esențială, în special în orașe mari, iar redistribuirea voturilor îl avantajează clar pe candidatul proeuropean, căci peste 90% dintre votanții lui Crin Antonescu și Lasconi îl susțin, iar o bună parte din electoratul lui Ponta ar avea tendința să migreze către el. Dacă prezența este medie spre mare, iar votul rămâne predictibil, Nicușor Dan câștigă la o diferență de 2% sau 3%.
Pe de altă parte, George Simion ar putea câștiga printr-o mobilizare masivă de ultim moment a electoratului naționalist și eurosceptic, combinată cu absenteism în rândul electoratului urban care îl susține pe Nicușor Dan. Iar dacă o parte din votanții PSD nu se prezintă la urne sau votează anti-sistem, favorizându-l pe Simion, balanța se poate înclina în favoarea candidatului extremist, care a demonstrat deja că poate depăși cu mult estimările sondajelor. Iar dacă trendul din primul tur se repetă, în ceea ce privește prezența la vot, Simion ar putea obține între 51% sau 53% din voturi.
Așa că, prieteni, alegerea de duminică este între un candidat perceput ca rațional și moderat, și un lider radical, care face băi de mulțime la firul ierbii și implementează strategii imprevizibile (vezi cazul filmării cu jurnaliștii de la Digi24).
Firește, în acest moment Nicușor Dan are avantajul unei coaliții largi și al sprijinului tăcut al instituțiilor statului, dar George Simion are avântul emoțional și potențialul unei revolte electorale tăcute care nu e detectabilă pe radarul sociologilor și ea explodează în cabina de vot. Asta e spirala tăcerii.
Apare atunci când o parte a electoratului (în cazul de față, susținătorii lui George Simion) percepe că opiniile lor sunt minoritare sau stigmatizate și, din acest motiv, aleg să nu își exprime public opțiunea. În schimb, în ziua votului, se mobilizează în tăcere și pot schimba radical rezultatul.
Citește și:
Știm deja că electoratul lui Simion nu e vocal în sondaje sau în mediile clasice (zona media mainstream) dar este foarte motivat și activ la urne, mai ales din frustrare și ca urmare a dezinformării generate de rețelele de propagandă ale AUR. Pe de altă parte, susținătorii lui Nicușor Dan sunt mai ușor de măsurat, se exprimă public și în medii unde opinia lor e dominantă, deci apar „suprareprezentați” în sondaje. De aceea nu trebuie să alunecăm spre iluzii și să credem că totul e jucat. Avem șanse să batem întunericul, dar trebuie să o facem rațional și să fim atenți la detalii.
Ce trebuie să înțelegem? Că dacă oamenii rămân duminică acasă și nu ies la vot, câștigă George Simion. În schimb, dacă vin cât mai mulți la urne cu gândul la stabilitate și prosperitate, câștigă Nicușor Dan.
Si daca va fi DA Nicusor, voi sta cu palma la gura ca babele fara dinti, eu fara glas. Un om care a si-a asumat toate intrebarile noastre, le- a gandit cu capul lui si le-a trimis inapoi sufletelor noastre.... Eu ma intreb cum ne viseaza el, zilele astea.. tristi? ... dar noi pe el? Hai, Nicusor.
SimiOFF, NicusON!
mai sunt 3 facturi esentiali in joc:
1. e de vazut totusi daca Simion va pierde un anumit % din cei care l-au votat in turul 1. probabil ca da, fiindca de data asta este atacat direct (nu ca in turul 1).
2. e de vazut si in ce masura se va echilibra diaspora, tind sa spun ca va exista o mobilizare mai mare decat in turul 1 acolo.
3. e de vazut cati votanti extra se vor mobiliza la vot in tara, comparativ cu turul 1.
probabil se vor alinia toti 3 si vor converge spre ND.