Bolojan, PSD și Nicușor Dan. Cum arată poza de moment din politica românească
Ce vedem în aceste zile nu e altceva decât o capcană întinsă de PSD, iar dacă ea ar trebui să aibă o descriere, aceea ar fi: „Bolojan pentru noi vrem să fie Ciucă doi”.
Președintele Nicușor Dan a avut luni o nouă rundă de negocieri cu liderii partidelor politice, care s-a încheiat după două ore și jumătate cu un blocaj. La prima vedere, blocajul politic de la Palatul Cotroceni pare rezultatul unor neînțelegeri tehnice între partide privind măsurile fiscale care trebuie luate pentru reducerea deficitului bugetar.
În realitate, prieteni, asistăm la o coregrafie atent calibrată de aripa dură PSD, aia controlată de Grindeanu, Tudose, Paul Stănescu și Olguța Vasilescu, pentru a impune o nouă rotativă guvernamentală, după modelul Ciucă–Ciolacu.
Scopul acestei formule guvernamentale, evident, ar fi să îl compromită pe Ilie Bolojan ca potențial lider de dreapta pentru următorii ani și să-și securizeze controlul politic asupra guvernării din a doua parte a ciclului electoral care se termină în 2028, atunci când va veni către români să spună: „Ei au făcut lucrurile astea, v-au tăiat și v-au făcut să suferiți. Noi, uitați că vă dăm asta și asta”.
PSD nu vrea guvern cu Ilie Bolojan premier pe o perioadă lungă de timp (până la următoarele alegeri parlamentare) și în care acesta să dețină controlul, adică să poată face ceea ce a făcut pe unde a fost: reformă și curățenie.
De aceea, PSD-iștii vor ca actualul lider al PNL să accepte varianta rotativei și să fie primul care intră în această rotativă ca premier. Pentru a-și asuma în fața populației pachetul de măsuri fiscale dure care vor fi inevitabile în perioada următoare pentru a reduce deficitul bugetar excesiv (reforma aparatului bugetar, creșterea unor taxe, restructurări și cam tot ce poate eroda rapid popularitatea oricărui politician).
Planul PSD este să-l lase pe Bolojan, singurul politician cu profil reformist și cota mare de încredere dincolo de președintele Nicușor Dan, să ardă ca o torță în fața crizei și apoi să-l înlocuiască.
Și nu e prima dată când vor să-l încolțească pe Bolojan. Să ne aducem aminte că, în decembrie anul trecut, PSD și UDMR s-au aliat pentru a-l bloca să primească un portofoliu important în guvernul Ciolacu. L-au trimis la președinția Senatului. Însă Bolojan a continuat să facă ce știe mai bine și în exilul de la Senat, adică curățenie, lucru care a speriat sinecurile partidelor din Parlament.
În plus, Bolojan și-a consolidat capitalul electoral și după prestația celor 100 de zile de președinte interimar, iar acum a devenit un politician susținut masiv de români, dar extrem de lipsit de susținere printre politicieni, inclusiv printre liberalii lui, care oricând l-ar arunca peste bord dacă ar putea, căci nu are profilul de combinageală clasică care face atât de naturală alianța dintre PSD și PNL.
Ce trebuie să facă Nicușor Dan? Să forțeze lucrurile și să-l propună pe Ilie Bolojan premier. Astfel va începe să curgă cronometrul și apoi ne vom da seama cât de bune intenții are PSD: fie vrea cu adevărat să tragă pentru țară și să susțină un guvern condus de Bolojan, chiar și din Parlament, fie alege să nu voteze un guvern Bolojan și, astfel, să-l lase pe Nicușor Dan să poată amenința cu alegerile anticipate.
Cheia momentului e că și PSD își dă seama că are un avantaj mare pe tabla de șah. Nicușor Dan nu poate amenința atât de mult cu declanșarea de alegeri anticipate în eventualitatea neînvestirii unui guvern Bolojan, căci în acest moment AUR a decolat la nivelul intenției de vot și o rundă de noi alegeri ar însemna o și mai mare putere pentru tabăra extremiștilor.
Iar Nicușor Dan probabil că a înțeles acest lucru, de aceea încearcă în acest moment să armonizeze interesele și orgoliile dintre partide și să nu desemneze un premier până nu există un acord de principiu privind o viitoare echipă guvernamentală. Însă fiecare zi care trece și nu avem guvern e o zi cu consecințe pentru capitalul politic al lui Nicușor Dan și mai ales pentru România.
Iar PSD mizează tocmai pe acest lucru, adică pe faptul că valul de entuziasm pentru președintele Dan se va consuma și se folosește de timpul câștigat prin tergiversare pentru a-și împinge strategia rotativei.
„Indiferent dacă scriem sau nu pe hârtie, va fi rotativă”, a spus cu seninătate liderul UDMR, Kelemen Hunor, la Digi24. E o poziție care indică resemnarea și complicitatea în același timp. UDMR știe că va rămâne la putere indiferent de forma guvernului, căci pentru ei „stabilitatea” e mai importantă decât reformele.
În acest context, dacă USR va fi cooptat la guvernare, va fi folosit mai mult ca sigur pe post de carne de tun și va plăti politic, alături de Bolojan, nota de plată a reformelor. Probabil vor pleca de la Palatul Victoria în același timp cu Bolojan, iar PSD și aripa anti-Bolojan din PNL vor încheia ciclul electoral cum știu mai bine: cu un premier PSD și un PNL vioara a doua în Guvern și fără Bolojan ca lider. Asta e strategia lor. Nu înseamnă însă că le va și ieși, dar oamenii ăștia pur și simplu cred că singura variantă de joc e pe ideea pierde cine clipește primul.
Altfel spus, nu lipsa unui acord pe măsurile fiscale blochează formarea guvernului, ci calculul rece al unei strategii PSD de uzură, menită să reducă la tăcere, pas cu pas, singurul rival credibil din tabăra dreptei.
Dacă Nicușor Dan nu înțelege că momentul de acum este decisiv pentru viitorul său politic și că trebuie să-l desemneze pe Ilie Bolojan premier pentru a forța mâna PSD, s-ar putea să asiste neputincios îpreună cu noi, restul românilor, la repetarea aceleiași piese de teatru politic, cu aceiași regizori (grupările anti-reformă din PSD și PNL + UDMR) și un final mult mai rău față de cel pe care l-am trăit în ultimele luni.