Corespondență de la München: Macron cere mobilizarea liderilor europeni pentru o strategie comună în relația cu Donald Trump. Britanicii se întorc în Europa
Președintele francez a convocat la începutul săptămânii viitore un summit de urgență al liderilor europeni la Paris. Pe ordinea de zi: relația cu Trump, războiul din Ucraina și securitatea Europei.
Președintele francez Emmanuel Macron a convocat liderii europeni la un summit de urgență la Paris în zilele următoare, potrivit ministrului de externe polonez Radosław Sikorski, care a făcut anunțul sâmbătă la Conferința de Securitate de la München.
Foto: Julien Hoez/X
„Sunt foarte bucuros că președintele Macron și-a chemat liderii la Paris”, a declarat Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările reprezentate de Donald Trump și faptul că acesta din urmă își marginalizează aliații.
„Președintele Trump are un mod de operare pe care rușii îl numesc razvedka boyem — recunoaștere prin luptă: împingi și vezi ce se întâmplă, apoi îți schimbi poziția… Iar noi trebuie să reacționăm”, a mai spus ministrul polonez de externe.
Marea Britanie se întoarce către Europa
Premierul britanic Keir Starmer este așteptat să participe la summitul de la Paris, care cel mai probabil va avea loc luni. Potrivit BBC, el a declarat că este un „moment unic într-o generație pentru securitatea noastră națională” și că este clar că Europa trebuie să-și asume un rol mai important în cadrul NATO.
„Regatul Unit va depune eforturi pentru a se asigura că menținem SUA și Europa împreună. Nu putem permite niciunei diviziuni din alianță să distragă atenția de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a mai precizat Keir Starmer.
Foto: Neil Hall/EPA via The Guardian
Summitul de urgență convocat de Macron vine după ce trimisul special al lui Trump pentru Rusia și Ucraina a declarat că liderii europeni vor fi consultați, dar nu vor lua parte la nicio discuție între SUA și Rusia cu privire la încheierea războiului din Ucraina.
Se așteaptă ca la reuniunea convocată de Macron să se discute eforturile SUA de a exclude liderii europeni de la negocierile de pace, poziția pe care Europa ar trebui să o adopte cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și modul în care Ucrainei i se pot oferi garanții de securitate, fie prin intermediul NATO, fie printr-o forță europeană.
Echipa premierului britanic a confirmat sâmbătă seară că Keir Starmer va participa și va duce mesajele de la întâlnire la Washington de săptămâna viitoare, când se va întâlni cu președintele Trump. Surse britanice au declarat că, în opinia lor, cei invitați la Paris de Macron ar fi secretarul general al NATO, Mark Rutte, și liderii Germaniei, Italiei, Regatului Unit și Poloniei.
Rapiditatea cu care Macron încearcă să unească liderii europeni în spatele unui răspuns comun arată amploarea îngrijorării din Europa cu privire la eforturile SUA de a controla procesul și de a exclude guvernele europene de la orice negocieri detaliate între SUA și Rusia.
Iar perspectiva implicării lui Starmer evidențiază, de asemenea, modul în care prim-ministrul britanic este atras într-un răspuns european, în ciuda faptului că Regatul Unit a părăsit UE.
În timp ce liderii europeni sunt așteptați să se reunească la Paris, se anticipează deja în presa europeană prezentă la MSC că oficialii ruși și americani se vor întâlni în Arabia Saudită în această săptămână pentru a stabili ceea ce intenționează să fie procesul de pace dintre Rusia și Ucraina. De altfel, CNBC transmite că emisarul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a declarat sâmbătă că un plan de pace pentru cele două națiuni aflate în conflict ar putea fi prezentat în câteva zile sau săptămâni.
Donald Trump nu e altceva decât un Alden Pyle la Casa Albă
Jurnalistul britanic Simon Tisdall scrie că Donald Trump trădează Ucraina prin concesiile sale față de Rusia, ceea ce duce la slăbirea NATO și încurajează ambițiile expansioniste ale lui Vladimir Putin. Prin comparație cu personajul Alden Pyle din romanul lui Graham Greene, Trump este descris drept „The Noisy American (Americanul gălăgios)”, un lider care crede că este un mare negociator, dar care a eșuat în mod repetat în acordurile sale internaționale.
Propunerile recente ale lui Trump, care includ acceptarea pierderii teritoriilor ucrainene și refuzul de a sprijini integrarea Ucrainei în NATO, sunt considerate o capitulare periculoasă și o trădare atât pentru Ucraina, cât și pentru securitatea Europei, mai notează Tisdall.
Concret, acțiunile lui Trump i-au dat încredere lui Putin, care se consideră acum victorios pe mai multe fronturi (militar, politic și diplomatic). Printr-o simplă convorbire telefonică amicală, Trump a reabilitat imaginea dictatorului rus și a destabilizat sprijinul aliaților NATO.
Simon Tisdall repetă avetimentul multora dintre europeni: că Moscova își dorește nu doar „o rezolvare” în condițiile sale a conflictului, ci și modificări structurale care să slăbească NATO și să redeseneze arhitectura de securitate europeană, reducând independența Ucrainei și influența occidentală în Europa de Est.
De ce am ajuns aici? Păi din cauza certurilor interne din interiorul UE și din lipsa unei strategii comune care i-au permis lui Trump să acționeze unilateral și în tiparul său, adică agresiv și tranzacțional. Așa că soluția e întărirea apărării comune europene, care devine o necesitate urgentă la care a făcut apel și Volodimir Zelenski sâmbătă, pe scena MSC.
Citește și: Corespondență de la München: Europenii se tem că e șfârșitul NATO, așa cum îl cunoaștem