Cum producția unui iPhone demontează mitul protecționismului economic al lui Trump
iPhone-ul 16 Pro e produsul perfect pentru a înțelege cât de absurdă este logica tarifelor lui Trump. Prețul lui explodează nu din cauza inovației, ci din cauza politicii.
Retorica lui Donald Trump despre tarife, comerț echitabil și suveranitate economică pare, la prima vedere, un discurs despre protejarea intereselor americane. Însă realitatea economică globală arată complet altfel. Un exemplu elocvent este iPhone-ul 16 Pro, un produs iconic american, dar care este „Made Everywhere”.
Fiecare componentă esențială — de la procesorul fabricat în Taiwan și ecranul sud-coreean, până la memoria din SUA, stocarea din Japonia, bateria din China și ansamblul camerei din diverse surse asiatice — reflectă interdependența profundă a lanțurilor de producție globale, după cum arată o analiză Wall Street Journal.
Foto: wsj.com
Înainte de aplicarea noilor tarife impuse de Trump, costul total al pieselor pentru un iPhone era de aproximativ 550 de dolari. După introducerea taxelor vamale pe importuri de către administrația MAGA, același telefon ajunge să coste 846,59 de dolari, adică înregistrează o creștere de 54%.
„Uită-te la acest iPhone 16 Pro. Prețul pentru versiunea de 256 GB este 1.100 de dolari. Costul tuturor componentelor din interior – adică factura de materiale – a fost de aproximativ 550 de dolari pentru Apple, la momentul lansării”, a explicat pentru WSJ Wayne Lam, analist de cercetare la TechInsights, firmă care face defalcări tehnice ale produselor importante.
El a mai spus că dacă adaugi costurile cu asamblarea și testarea, prețul urcă la aproximativ 580 de dolari pentru Apple. El a mai spus că și dacă iei în calcul bugetul de publicitate al Apple și toate serviciile incluse, de la iMessage, la iCloud, tot rămâne o marjă sănătoasă de profit. Dar acum, odată cu noile tarife, costul a crescut.
„Marja de profit s-ar micșora dramatic dacă Apple nu ar crește prețul. Și nu devii o companie de gadgeturi evaluată la un trilion de dolari vânzând produse la preț de cost”, mai indică Wayne Lam.
Cu alte cuvinte, în încercarea de a „pedepsi” China sau alte economii exportatoare, Trump lovește exact în produsele proprii, în marile companii americane și, mai ales, în consumatorul final din SUA. Iar iPhone-ul devine mai scump nu pentru că a evoluat tehnologic, ci pentru că producția lui s-a politizat.
Altfel spus, ideea lui Trump că tarifele vor readuce locurile de muncă înapoi în SUA e un mit greu de susținut. De ce? Pentru că într-o lume atât de interconectată, producția de înaltă tehnologie nu mai funcționează pe logica națională, ci pe criterii de eficiență globală. Iar relocarea liniilor de asamblare în SUA ar presupune costuri colosale. În plus, să zicem că s-a ajunge la relocare. Ei bine, nici acest lucru nu e suficient, pentru că componentele tot ar trebui importate, deci tarifate.
Barton Crockett, analist senior de cercetare la firma de brokeraj Rosenblatt Securities, spune pentru WSJ că ecosistemul de asamblare din China este intensiv în forță de muncă și nu ar avea sens economic mutarea producției de telefoane în SUA.
„Nu e clar că poți produce un smartphone cu preț competitiv aici”, spune Crockett. La rândul său, Wayne Lam spune că munca de asamblare care costă poate 30 de dolari per telefon în China ar putea ajunge la 300 de dolari în SUA. Iar asta înseamnă că dacă fiecare componentă, de la ecranul tactil la spațiul de stocare intern, ar fi construită în SUA, asta ar face un iPhone extrem de scum.
Prin urmare, ceea ce Trump numește „suveranitate economică” este, în fapt, o formă de autoizolare care penalizează tocmai economia americană.
Citește și: Marius Ghincea - Tarifele lui Trump anunță sfârșitul hegemoniei americane
Cazul iPhone-ului nu este o excepție, ci o regulă în economia globală. Lanțurile de producție sunt fragmentate, optimizate și specializate în zeci de țări. Iar ceea ce nu înțelege administrația de la Casa Albă e că tarifele nu doar că distorsionează acest mecanism, dar creează și un precedent periculos: acela în care politicienii taxează interdependența economică în numele unui suveranism de vitrină care pretinde că apără independența economică și interesele naționale, dar nu are la bază un plan realist sau eficient.
Și după cum consemnează Wall Street Journal, nota de plată, în final, o achită tot consumatorul final, adică cumpărătorul de iPhone, fie el american, asiatic, european sau chiar din România.