Zelenski, interviu la Fox News după confruntarea cu Trump: „Fiți corecți. Ucraina nu va uita crimele lui Putin și nu va accepta minciuni despre lupta sa”

Zelenski a respins ferm dezinformările despre Ucraina și a subliniat că războiul nu este doar despre teritorii, ci despre vieți pierdute și familii distruse.

Într-un interviu acordat postului Fox News după confruntarea tensionată cu Donald Trump în Biroul Oval, Volodimir Zelenski a spus că schimbul de replici „nu a fost bun pentru niciuna dintre părți”. Președintele ucrainean a fost presat de prezentatorul Bret Baier să spună dacă îi datorează scuze lui Trump. Zelenski a răspuns fără ezitare: „Nu. Îl respect pe președinte. Și respect poporul american. Dar nu sunt sigur că am făcut ceva rău”.

Video: Acyn/X

Volodimir Zelenski a mai spus că Ucraina este pregătită pentru pace, dar trebuie să fie într-o poziție puternică și are nevoie de garanții. El a mai spus și că nu poate schimba atitudinea ucrainenilor față de ruși – ei sunt ucigași. Iar Putin și Rusia sunt dușmanii Ucrainei.

Nu este vorba doar de faptul că războiul a început undeva între țările noastre. Războiul a început atunci când Rusia a adus acest război în țara noastră. Ei nu sunt corecți. Nu ne-au respectat integritatea teritorială. Au adus războiul în familiile noastre. Ucrainenii vor să audă o poziție a SUA de partea noastră”, a ținut să repete Zelenski.

Liderul de la Kiev a recunoscut și că nu a fost ideal ca schimbul tensionat de replici dintre el și președintele și vicepreședintele SUA să aibă loc în fața presei, subliniind că anumite discuții ar trebui să fie purtate „în afara camerelor”, chiar dacă el susține libertatea presei și liberatea de exprimare.

Zelenski a reafirmat că Ucraina dorește pace, dar cu garanții de securitate, subliniind că un simplu acord de încetare a focului, fără sprijin american, nu ar avea valoare reală pentru poporul ucrainean. În plus, președintele Ucrainei a mai spus că fără sprijinul SUA în confruntarea cu Rusia ar fi „foarte dificil” să reziste agresiunii ruse.

Video: Aaron Rupar/X

Întrebat dacă episodul din Biroul Oval a fost o ambuscadă premeditată, Zelenski a evitat să răspundă direct, spunând doar că a fost o „situație foarte dificilă”.

Zelenski a ținut să respingă ferm și afirmațiile vocilor MAGA conform cărora Ucraina ar fi aproape distrusă, soldații săi ar fugi de pe front, iar țara ar fi pierdut un milion de civili. Liderul de la Kiev a subliniat că astfel de declarații pun sub semnul întrebării prietenia dintre Ucraina și SUA și că parteneriatul dintre cele două țări nu ar trebui să se bazeze pe dezinformare sau exagerări.

Nu este prima dată când spun acest lucru – am spus-o și la telefon, și în alte convorbiri, am spus-o și la întâlnirile din München. Am cerut doar un lucru: fiți corecți. Vreau să fiu politicos, dar când vorbiți despre cifre, fiecare persoană contează.

Când spuneți că Ucraina a pierdut un milion de oameni, acest lucru nu este adevărat. Când vorbiți despre teritorii, nu este vorba doar despre terenuri, ci despre case, despre vieți omenești. Tatăl, mama, rudele, bunicii cuiva au murit în acest război. Nimeni nu vrea să-l ierte pe Putin. Nu este o glumă sau o poveste de adormit copiii – aceasta este realitatea.

Asta le-am spus prietenilor noștri importanți, care au fost aici astăzi și care au fost parte din acest dialog. Dar dacă ei continuă să repete aceleași lucruri, atunci acesta nu este modul corect în care ar trebui să funcționeze un parteneriat adevărat între prieteni”, a indicat Volodimir Zelenski.

Video: Aaron Rupar/X

Zelenski a reafirmat că Ucraina este deschisă la diplomație cu Rusia, dar numai atunci când vor exista garanții clare de securitate din partea SUA și a aliaților occidentali.

La finalul interviului, Bret Baier l-a întrebat pe Volodimir Zelenski dacă relația sa cu Donald Trump poate fi reparată. Președintele ucrainean și-a exprimat speranța că relația sa cu Trump poate fi reparată, spunând că dorește ca președintele SUA să fie „de partea noastră împotriva Rusiei”.

Mai mult, Zelenski a spus că relațiile dintre Ucraina și SUA sunt mai mult decât despre doi președinți, fiind bazate pe o istorie comună și pe legături puternice între cele două popoare. El a mulțumit poporului american pentru sprijinul oferit Ucrainei în timpul războiului și a exprimat recunoștința țării sale. În încheiere, Zelenski a adăugat că Ucraina își dorește o relație solidă cu Statele Unite și și-a cerut scuze pentru tensiunile de vineri.

Pe de altă parte, Donald Trump a vorbit cu reporterii când a părăsit Casa Albă, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski, și le-a spus că liderul de la Kiev „și-a forțat foarte mult mâna” la întâlnirea din Biroul Oval.

Video: Republicans against Trump/X

Nu a ieșit chiar grozav”, a ținut să indice președintele SUA. Apoi Trump a declarat că Zelenski ar trebui să adopte un ton mai conciliant față de Vladimir Putin, sugerând că acesta nu ar trebui să-l critice constant, ci să spună că dorește pace și să înceteze lupta.

Trump a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu este un om care vrea să facă pace”, în timp ce a susținut că președintele rus Vladimir Putin dorește să încheie războiul.

Nu trebuie să stea acolo și să spună despre Putin asta, Putin cealaltă – doar lucruri negative”, a declarat Trump despre Zelenski, în fața reporterilor, în timp ce părăsea Casa Albă, adăugând că liderul ucrainean trebuie să declare că își dorește pacea.

În schimb, președintele rus, a spus Trump, „o să vrea să o facă, vrea să o facă, vrea să pună capăt războiului”.

Practic, avem și verbalizată în cel mai simplu mod dorința lui Trump ca Ucraina să se predea lui Putin.

Altfel spus, Zelenski are o misiune gra la orizont: nu doar că trebuie să apere Ucraina de agresiunea rusă, dar trebuie să navigheze prin relațiile tot mai complicate cu administrația Trump. Liderul de la Casa Albă vede o Ucraină care ar trebui să cedeze și să accepte o „pace” impusă de Moscova, în timp ce Putin profită de această fractură dintre aliați. În acest context, Zelenski trebuie să convingă nu doar SUA, ci și întreaga lume occidentală că lupta Ucrainei nu este doar despre suveranitatea sa, ci despre menținerea unui echilibru global împotriva autoritarismului.

Dacă Ucraina cade, întreaga ordine democratică va fi zdruncinată. Astfel, Zelenski nu doar că trebuie să-l înfrunte în continuare pe Putin, dar trebuie să reziste și în fața unei Americi condusă acum de rețeaua MAGA și care pare din ce în ce mai dispusă să-și abandoneze valorile sale de decenii.


Abonează-te mai jos ca să primești constant informații explicate + analize și opinii despre ce se întâmplă cu lumea din jurul tău