Volodimir Zelenski a venit vineri în SUA pentru a semna cu Trump acordul privind exploatarea pământurilor rare ale Ucrainei. Însă a fost atras într-o capcană. Întâlnirea s-a transformat într-un schimb de replici aprins în Biroul Oval, în care Trump și vicepreședintele JD Vance l-au criticat dur pe liderul de la Kiev.
Foto: Getty Images via CNN
În urma confruntării, conferința de presă comună a fost anulată, iar negocierile pentru acordul economic au eșuat. În plus, Trump a postat pe social media un mesaj în care a spus că Zelenski „nu a respectat” Statele Unite și Biroul Oval și că „nu este pregătit pentru pace”. La scurt timp, Zelenski a plecat de la Casa Albă.
Foto: BBC News via Profimedia
Confruntarea
Vance l-a acuzat pe Zelenski de lipsă de respect, iar Trump i-a reproșat liderului ucrainean că „se joacă” cu riscul unui al Treilea Război Mondial.
De la ce s-au luat? Păi JD Vance i-a spus direct liderului ucrainean: „Nu mai aveți bărbați în țara voastră”, făcând referire la pierderile mari suferite de Ucraina în război. Zelenski i-a răspuns prompt: „Veniți și vedeți”, sugerând că situația din Ucraina nu poate fi înțeleasă doar din exterior.
Trump a intervenit în disputa dintre cei doi, insistând că Zelenski ar trebui să fie mai recunoscător pentru sprijinul american: „Trebuie să ne fiți recunoscători. Va fi foarte greu să faci afaceri în acest fel”. După acest schimb de replici, atmosfera s-a schimbat complet, devenind clar că există o ruptură între cele două părți. Apoi, Trump a pus presiune pe Zelenski, cerându-i să accepte o înțelegere de pace: „Ori faceți o înțelegere, ori ne retragem”.
În plus, Trump a criticat lipsa de trupe a Ucrainei și a pus la îndoială șansele acesteia de a câștiga războiul. Trump și-a încheiat poziția cu un mesaj clar despre dependența Ucrainei de sprijinul SUA: „Dacă nu ar fi armele noastre, războiul acesta s-ar termina foarte repede”.
Pe de altă parte, Zelenski a respins ideea unor compromisuri cu Vladimir Putin, subliniind că orice negocieri de pace nu ar trebui să implice concesii în favoarea Rusiei.
Consecințele întâlnirii: După confruntarea tensionată, Trump și Zelenski au fost separați în camere diferite, iar președintele american a ordonat ca delegația ucraineană să fie evacuată. Deși oficialii ucraineni au protestat și au dorit să continue discuțiile, li s-a refuzat această posibilitate. Conferința de presă comună a fost anulată, iar Zelenski a părăsit Casa Albă fără să semneze acordul privind accesul SUA la resursele minerale rare din Ucraina.
Reacțiile lui Trump și Zelenski: Trump a postat online că Zelenski nu va mai fi primit în SUA până când nu va fi „pregătit pentru pace.” În schimb, Zelenski a adoptat un ton mai diplomatic pe X, mulțumind Americii, Congresului și poporului american pentru sprijin. Ministerul ucrainean al Apărării a transmis un mesaj sfidător pe Telegram: „Avem propriile noastre lucruri de făcut. Glorie Ucrainei.”
Reacția Rusiei: Oficialii ruși au reacționat triumfător. Kirill Dmitriev, un trimis special al lui Vladimir Putin, a catalogat momentul drept „istoric”. Presa de stat rusă a prezentat incidentul ca pe un eșec al lui Zelenski, TASS titrând că liderul ucrainean „a întrerupt, a contrazis și a fost nepoliticos cu presa”, în timp ce RIA Novosti a descris scena ca pe „isteria lui Zelenski în Casa Albă”.
Agresivul Trump și ambuscada pregătită pentru președintele Zelenski
Jurnalistul David Smith de la The Guardian consemnează că Donald Trump l-a agresat verbal pe Volodimir Zelenski în Biroul Oval, transformând o întâlnire diplomatică într-un spectacol de confruntare televizată. În loc să discute un posibil acord privind resursele minerale ale Ucrainei, Trump și vicepreședintele său, JD Vance, l-au atacat pe Zelenski din toate direcțiile, sugerând că Ucraina trebuie să ajungă la un acord rapid sau va rămâne singură în fața Rusiei.
Întâlnirea, inițial cordială, a degenerat rapid când Zelenski a încercat să-l confrunte pe Vance, care a susținut că diplomația este singura cale de urmat. Când liderul ucrainean a menționat istoria trădărilor rusești, Vance s-a înfuriat, acuzându-l că folosește „tactici de propagandă”. Trump a intervenit agresiv, afirmând că Zelenski „nu are cărți” în acest moment și că SUA i-au oferit mai mult sprijin decât merită.
„Eu nu joc cărți acum. Sunt președintele unei țări în război”. a replicat Zelenski.
Pe măsură ce schimbul de replici s-a intensificat, Trump și Vance l-au tratat pe Zelenski ca pe un copil nerecunoscător, întrebându-l dacă a spus „mulțumesc” măcar o dată. Trump a continuat prin a sugera că Ucraina nu ar fi avut curaj să reziste fără sprijinul SUA și că, în lipsa unui acord, țara va trebui să se descurce singură. În timpul confruntării, ambasadoarea Ucrainei a fost surprinsă punându-și mâinile în cap, reflectând șocul momentului.
Foto: X
Reacțiile internaționale au fost puternice, iar majoritatea liderilor europeni au condamnat incidentul. Premierul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron, premierul polonez și premierul spaniol au reafirmat sprijinul pentru Ucraina, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a încurajat pe Zelenski să rămână puternic.
„A devenit clar că lumea liberă are nevoie de un nou lider”, a declarat șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, după disputa dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski. Cu acest prilej, ea a anunțat că blocul comunitar își va „intensifica sprijinul pentru Ucraina astfel încât să poată continua să riposteze (împotriva) agresorului”.
Pe de altă parte, șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, considerată o apropiată a lui Donald Trump şi în care mulţi văd veriga ce ar putea asigura o comunicare a Europei cu Washingtonul, a cerut vineri seara convocarea „fără întârziere” a unui „summit” între Statele Unite, Europa şi aliaţii lor pe tema Ucrainei, la scurt timp după confruntarea aprinsă dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă.
Financial Times scrie că Zelenski a fost supus unei ambuscade orchestrate de Trump și vicepreședintele său JD Vance, care l-au umilit public, tratându-l ca pe un lider nerecunoscător și lipsit de putere. Iar liderul de la Kiev se confruntă acum cu cea mai periculoasă fază a luptei pentru suveranitatea Ucrainei, fiind prins între două mari puteri care par să negocieze fără a ține cont de interesele sale.
Întâlnirea tensionată dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump din Biroul Oval a evidențiat miza enormă pe care o are Ucraina în acest conflict, scrie și BBC News. Pentru Zelenski, nu este vorba doar de resurse minerale sau bani, ci de supraviețuirea țării sale după trei ani de război sângeros. Propunerea economică a SUA nu a fost la fel de atractivă pentru Kiev pe cât a fost prezentată de Washington, mai ales în absența unor garanții clare de securitate din partea americanilor.
Tensiunea s-a simțit clar în momentul în care Zelenski a fost supus unui atac verbal coordonat din partea lui Trump și a vicepreședintelui său, JD Vance. Postura defensivă a liderului ucrainean a indicat un semnal de alarmă cu privire la poziția Casei Albe, care pare să nu înțeleagă pe deplin realitățile războiului și sacrificiile Ucrainei. Faptul că Zelenski a fost nevoit să-i reamintească lui Trump anul în care a început invazia rusească arată cât de departe s-a distanțat administrația americană de problema ucraineană.
Putin e marele câștigător al disputei dintre Trump și Zelenski
Dictatorul de la Kremlin este marele câștigător al zilei de vineri, având în vedere că a reușit să-l transforme pe Trump în idiotul său util. Nu mai departe de ziua de joi, în cadrul unei întâlniri cu serviciul de securitate rus (FSB), Putin a declarat că „actualii parteneri din SUA adoptă o abordare pragmatică și realistă, renunțând la stereotipuri și clișee mesianice”.
Între timp, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a declarat Zelenski a primit o „palmă straşnică și binemeritată din partea preşedintelui Donald Trump” și că acesta din urmă „are dreptate”.
Pe de altă parte, o analiză Sky News indică faptul că în Rusia, reacția la umilirea publică a lui Volodimir Zelenski în SUA a fost una de satisfacție totală, considerând că scena din Biroul Oval a fost parcă scrisă direct de Vladimir Putin. Trump l-a acuzat pe Zelenski de „forțarea recruților pe front”, de organizarea unor „tururi de propagandă” pentru liderii străini și de „jocuri de noroc cu Al Treilea Război Mondial” – exact aceleași narațiuni promovate zilnic de presa de stat rusă.
Moscova nu doar că se bucură de acest episod, scrie jurnalistul Ivor Bennett direct de la Moscova, dar îl vede ca pe o oportunitate strategică. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a lăudat reținerea lui Trump și Vance, insinuând că Zelenski ar fi meritat un tratament și mai dur. În același timp, Rusia este pregătită să intensifice relațiile cu Trump printr-o „ofensivă a curtoaziei”, oferindu-i liderului american „respectul” pe care l-a considerat lipsă din partea Ucrainei. Scopul Kremlinului este de a transforma acest conflict dintre Washington și Kiev într-o ruptură permanentă, mai notează Sky News.
Săptămâna trecută, Kremlinul părea îngrijorat de întâlnirile lui Trump cu Emmanuel Macron și Keir Starmer, încercând să-și reafirme influența asupra SUA. Acum, însă, Moscova nu mai simte această presiune – din contră, reacția generală este una de triumf. Rusia percepe acest episod ca pe o dovadă clară că relația dintre Ucraina și SUA s-a deteriorat grav și că Trump ar putea fi mai deschis spre concesii în favoarea Kremlinului, consolidând astfel poziția Moscovei în negocierile internaționale.
Interlopii MAGA de la Washington
Comportamentul lui Trump și J.D. Vance în această întâlnire a abondat de intimidare și presiune, tactici folosite de „interlopi” pentru a încerca să impună condiții dure și să reducă spațiul de negociere.
Trump, prin declarațiile sale („Ori faceți o înțelegere, ori ne retragem” și „Trebuie să fiți recunoscători”), sugerează un tip de șantaj politic—dacă Ucraina nu se conformează viziunii lui, atunci SUA ar putea să-și retragă sprijinul. Acest gen de discurs seamănă cu o formă de constrângere tipică în relațiile de putere dezechilibrate, unde partea mai slabă este forțată să accepte condiții nefavorabile, după cum indică în cartea „Strategia” istoricul britanic Lawrence Freedman.
J.D. Vance, prin replica sa despre „lipsa de respect” a lui Zelenski pentru că a adus aceste discuții în fața presei americane, pare să vrea să reducă la tăcere orice critică la adresa Rusiei și să mențină controlul asupra narațiunii.
Foto: Shutterstock via CNN
Cel puțin acum știm adevărul
Într-o analiză The Atlantic se precizează că întâlnirea tensionată dintre Donald Trump, JD Vance și Volodimir Zelenski a dezvăluit lumii întregi o realitate îngrijorătoare: administrația americană actuală nu doar că s-a distanțat de Ucraina, ci și manifestă o simpatie clară față de Rusia.
Trump și Vance l-au atacat pe Zelenski în fața camerelor, fără nicio urmă de strategie diplomatică sau de interes pentru securitatea națională a SUA. Limbajul folosit împotriva președintelui ucrainean a reflectat narativele propagandistice promovate de Kremlin, ceea ce ridică întrebări serioase despre loialitatea actualei administrații față de aliații tradiționali ai Americii.
Acest episod a arătat lumii că SUA nu mai pot fi considerate un partener de încredere în cadrul alianțelor occidentale. Dacă liderul unei țări aflate în război a fost umilit în Biroul Oval, cine urmează? Liderii din Estonia, Moldova, Taiwan sau chiar statele europene precum Germania și Japonia trebuie acum să se întrebe dacă mai pot conta pe protecția americană.
Atitudinea ostilă față de alianțele democratice a fost confirmată recent și prin votul SUA la ONU, unde s-a alăturat Rusiei și Chinei împotriva Ucrainei, consolidând ideea că „America First” înseamnă, de fapt, „America singură”, indică jurnalistul David Frum.
Trump și Vance nu mai vor o Americă angajată în promovarea valorilor morale și a intereselor strategice prin sprijin internațional. Această schimbare lasă aliații SUA într-o poziție vulnerabilă, forțându-i să caute un „Plan B” pentru securitatea colectivă, într-un context în care Washingtonul pare mai interesat să cultive relații cu lideri autoritari decât să își sprijine partenerii tradiționali.
În trecut, Trump părea un element singular în propria administrație, fiind contrabalansat de miniștri și consilieri mai moderați. Însă acum, el are o echipă care îi urmează agenda pro-autoritară fără opoziție. Sprijinul său pentru Rusia și disprețul față de aliații occidentali nu mai sunt doar excentricități personale, ci politica oficială a SUA. Imaginea Americii ca un far al democrației s-a degradat grav, iar ceea ce s-a întâmplat în Biroul Oval va rămâne un moment definitoriu al acestei tranziții periculoase, consemneză analiza celor de la The Atlantic.
Trei dintr-o lovitură, care arată cum SUA, sub Trump, agresează victima:
Reuters scrie că disputa dintre Zelenski și Trump din Biroul Oval va accelera investigațiile Washingtonului privind posibile fraude, abuzuri și utilizarea ineficientă a ajutorului american pentru Ucraina, potrivit unui oficial american anonim. Acesta a precizat că Elon Musk și Departamentul său pentru Eficiență Guvernamentală deja analizau aceste aspecte, iar acum procesul va fi intensificat, menționând că au fost deja identificate probleme, fără a oferi detalii suplimentare.
Publicația americană The Record Media dezvăluie în exclusivitate că Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a ordonat săptămâna trecută Comandamentului Cibernetic al SUA să oprească toate planificările și acțiunile digitale ofensive împotriva Rusiei, conform unor surse anonime. Această decizie nu afectează activitățile Agenției Naționale de Securitate (NSA) privind Rusia, dar este văzută ca parte a eforturilor administrației Trump de a normaliza relațiile cu Moscova. Ordinul ar putea avea impact asupra misiunilor cibernetice ale SUA, inclusiv asupra unităților dedicate monitorizării și contracarării atacurilor digitale rusești. În plus, această măsură ar putea slăbi sprijinul cibernetic acordat Ucrainei, unde Cyber Command a desfășurat echipe pentru a consolida apărarea digitală împotriva atacurilor rusești de război hibrid.
NBC News scrie că Departamentul de Stat al SUA a încheiat un important program USAID care investea sute de milioane de dolari în refacerea rețelei energetice a Ucrainei, afectată de atacurile rusești. Decizia, parte a unei reevaluări mai ample a DOGE (controlată de Elon Musk), vulnerabilizează Ucraina în fața atacurilor din timpul iernii și subminează capacitatea administrației americane de a negocia un eventual armistițiu.
În altă ordine de idei, întâlnirea dintre Trump și Zelenski nu a fost doar un eșec diplomatic, ci un semnal clar că SUA și-au schimbat poziția față de Ucraina. Nu mai este vorba doar despre o administrație „neimplicată” sau „ezitantă”, ci despre o schimbare de direcție care favorizează Rusia și pune în pericol securitatea Ucrainei și a întregii Europe. Dacă până acum existau dubii despre poziția reală a administrației Trump, acum adevărul este clar: Ucraina nu mai poate conta pe SUA așa cum o făcea înainte, iar Europa trebuie să se pregătească pentru un scenariu în care va trebui să acționeze singură pentru a sprijini Kievul.
Share this post